Πολιτική

Πολυνομοσχέδιο… σκούπα του ΥΠΕΣ για τους ΟΤΑ – Πλήθος παροχών

Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών κλείνει τρύπες και ρυθμίζει θέματα προσλήψεων, αντιμισθιών, μεταφοράς προσωπικού από μια Δημοτική Επιχείρηση σε άλλη, επιχορήγησης ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, κάλυψης αναγκών σε οικονομικά αδύναμους πολίτες, εξόφλησης χρεών πολιτών σε ΟΤΑ, επέκταση του επιδόματος των βαρέων και ανθυγιεινών σε μουσικούς υπαλλήλους, ενώ υπάρχει και ειδική μεταχείριση στο Περιφερειακά Δημοτικά Θέατρα. 

Το πολυαναμενόμενο πολυνομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση  τελικά κατατέθηκε στη Βουλή και αφιερώνει 30 συνολικά άρθρα για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ… Ειδικότερα, στο κεφάλαιο 3ο γίνεται ειδική αναφορά σε διατάξεις σχετικές με το προσωπικό των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων αυτών όπως: Γονικές άδειες, έλεγχος κατ’ οίκων ασθενούντων υπαλλήλων, επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, θέματα Δημοτικών Αστυνομικών, μετατάξεις προσωπικού κ.α.

Το νομοσχέδιο φέρει τον εύγλωττο τίτλο : «Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των ΟΤΑ», και πρόκειται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Μεταξύ των άλλων, προβλέπει αύξηση μισθού σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων μέσω επιδομάτων, υπερωριών ή προβλέψεων για κάλυψη των εξόδων κίνησης. Επιπλέον, γίνεται μια εμφανής προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου εσωτερικών να ξεπεράσει και να παρακάμψει τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας και με συγκεκριμένες διατάξεις του εν λόγω πολυνομοσχεδίου προσφέρει την προοπτική παραμονής στις θέσεις εργασίας τους, όλων εκείνων που εργάζονται σε Δημοτικές Επιχειρήσεις. Σε πολλές, δε, περιπτώσεις έντεχνα αίρει ακόμα και την ρήτρα του περιορισμού των προσλήψεων…

Παράλληλα, επεκτείνει την δυνατότητα επέκτασης του επιδόματος «βαρέων και ανθυγιεινών» και σε εργαζόμενους πέραν εκείνων των υπηρεσιών καθαριότητας, όπως π.χ στους εργαζόμενους σε μουσικές μπάντες, μουσικά σύνολα, μουσικούς μαέστρους κλπ. Σχετικά με τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  επαναφέρει την αντιμισθία για τους αντιδημάρχους αλλά και τις αποζημιώσεις για τους συμμετέχοντες στα δημοτικά συμβούλια.

Έντεχνα επίσης, στο ειδικό κεφάλαιο των διατάξεων που αφορούν στη μετακίνηση αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων…, περιλαμβάνει διάταξη σύμφωνα με την οποία οι επ αμοιβή «ειδικοί και επιστημονικοί συνεργάτες στις περιφέρειες, δικηγόροι ή άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες» επανακτούν το δικαίωμα της παράλληλης ενασχόλησης τους με το επάγγελμα που είχαν και πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους στους ΟΤΑ Α και Β Βαθμού…

Αναφορικά με τους ΟΤΑ που έχουν δημοτικούς ραδιοφωνικούς ή τηλεοπτικούς σταθμούς παρέχεται και πάλι το δικαίωμα της κεφαλαιακής επιχορήγησης προς αυτούς, επαναφέρει το δικαίωμα προσλήψεων, ( η κατάργηση του δικαιώματος αυτού είχε επιβληθεί με τον νόμο 3852/2010.Τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗΠΕΘΕ) εξαιρούνται των ρυθμίσεων –όσον αφορά τα οικονομικά– που ισχύουν για τις υπόλοιπες δημοτικές επιχειρήσεις, εφόσον λειτουργούν ως «κέντρα πολιτισμού».

Ταυτόχρονα, με ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εξασφαλίζεται η μεταφορά του προσωπικού από μια δημοτική επιχείρηση η οποία έχει συγχωνευθεί ή έχει διακόψει τη λειτουργία της, στον οικείο δήμο με την ίδια εργασιακή σχέση, εφόσον ο εργαζόμενος είχε σχέση εργασίας αορίστου χρόνου μέχρι τις 31.12.2005.

Όσον αφορά τις πολυμετοχικές αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες των ΟΤΑ, στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι η λειτουργία τους διέπεται από τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, έχουν δικό τους προϋπολογισμό και δεν εντάσσονται στους φορείς του δημοσίου τομέα και της Γενικής Κυβέρνησης εφόσον δεν επιχορηγούνται. Όμως… με διάταξη του νομοσχεδίου, αυτές οι εταιρείες και μόνο αυτές, μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμα και μετά τρεις συνεχόμενες ζημιογόνες εταιρικές χρήσεις εφόσον διαχειρίζονται προγράμματα εθνικά ή ευρωπαϊκά!

Προβλέψεις για σίτιση – στέγαση – ανάγκες αδύναμων πολιτών

Στο πολυνομοσχέδιο, Δίδεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να προσφέρουν οικονομική βοήθεια σε απόρους και να αναλαμβάνουν την ταφή αδύναμων πολιτών, ενώ για το μέγα θέμα της μετανάστευσης που ταλανίζει ολόκληρη την χώρα υπάρχει ειδικό κεφάλαιο με διατάξεις για την «παραμεθόριο και νησιωτική χώρα» που καλύπτει τις έκτακτες ανάγκες σε στέγη και τροφή στους υπαλλήλους , σε γιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς.

Στο νομοσχέδιο, επίσης, περιλαμβάνεται η ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών των ιδιωτών προς τους δήμους, η οποία αναμενόταν πολλούς μήνες κυρίως από τους δήμους που προσδοκούν να προσελκύσουν οφειλέτες και να εισπράξουν έστω ορισμένα από τα οφειλόμενα. Οι ιδιώτες που οφείλουν ποσά τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν π.χ. κλήσεις προηγούμενων ετών που έχουν βεβαιωθεί στην εφορία, μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε εκατό δόσεις με αναλογική, του χρόνου εξόφλησης, μείωση των προσαυξήσεων. Επίσης, οι δήμοι μπορούν να προμηθευτούν POS και να δέχονται ηλεκτρονικά εξοφλήσεις οφειλών.

Τέλος νομοσχέδιο στο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) –αλλά και διατάξεις που αφορούν τη δημιουργία ευρωπαϊκών ομίλων συνεργασίας– Μητρώο πολιτών και άλλες διατάξεις».

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa