Άρθρα Θανάσης Παπαμιχαήλ

Πολύς ντόρος για το τίποτα…

Είμαστε η χώρα που το ασήμαντο γίνεται σημαντικό, από τη μια στιγμή στην άλλη.

Η ταινία «Joker» το φώτισε για μια ακόμα φορά. Η ταινία θίγει προβλήματα ταξικά, κοινωνικά και μπούλινγκ, για μια κατηγορία συμπολιτών μας που έχουν ψυχολογικά προβλήματα.

Όμως στη χώρα μας το πιο σημαντικό ήταν κατά πόσο ήταν κατάλληλο ή μη, για παιδιά έως δεκαοκτώ χρονών, να παρακολουθήσουν την ταινία.

Και ένα ατυχές συμβάν πυροδότησε αντιδράσεις που κυριαρχούν μέχρι και σήμερα, λόγω της αστυνόμευσης. Ακόμη και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση, φέρνοντας στη μνήμη την αλήστου εποχή της δικτατορίας και την παλινόρθωση του κράτους της Δεξιάς! Η διάπλαση των παίδων επανέρχεται στην επικαιρότητα των εφημερίδων, των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών πάνελ, αλλά και οσονούπω στο Κοινοβούλιο.

Μέγα το θέμα για την προστασία των ανηλίκων από μια ταινία και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στην ψυχική υγεία και στην κοινωνική συμπεριφορά των εφήβων. Το ότι το έργο αυτό θα μπορούσαν να το κατεβάσουν ανέξοδα και να το δουν στον υπολογιστή τους δεν ενδιαφέρει την άρχουσα τάξη. Η ευκαιρία για φθηνή και ανέξοδη αντιπολίτευση δόθηκε με την παρουσία αστυνομικών στους κινηματογράφους, άγαρμπα και αναίτια.

Φυσικά, πολιτική ζημιά για την κυβέρνηση δεν προκλήθηκε, απλά είναι ένα πολιτικό παιχνίδι που η αντιπολίτευση προσπάθησε να το κάνει πρώτο θέμα. Ένα από τα παιδαριώδη «επιχειρήματα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην εποχή του λαϊκισμού των socialmedia.

Ως ανήλικοι, έχουμε δει πολλοί από εμάς αρκετά «ακατάλληλα δι’ ανηλίκους» έργα, σε χειμερινά σινεμά της εποχής της «τσόντας», όπου είχαμε διακοπή της ταινίας, με καουμπόηδες όταν έπεφτε το «σύρμα», αστυνομία.

Θα λέγαμε ότι ήταν η εποχή της εκπαίδευσής μας στο σεξ. Δεν πάθαμε τίποτα και δεν κινδύνευσε η ηθική μας στο ελάχιστο από τα σεξουαλικά μηνύματα των ταινιών.

Η ταινία «Joker»είναι ένα αριστούργημα. Για ό,τι συνέβη, ευθύνονται όσοι έχουν κάνει σημαία τους το «πνεύμα και ηθική» από την ελληνική ταινία με τον αξέχαστο Αυλωνίτη. Επικράτησε πανικός στην κυβέρνηση από μια ανόητη υπόθεση, που τα ΜΜΕ και τα socialmedia τη μεγαλοποίησαν. Κάνανε την «τρίχα τριχιά». Και δεν είναι η πρώτη φορά. Γιατί δεν είναι μόνο κανάλια τηλεοπτικά, αλλά και… αρδευτικά. Από το πρωί μέχρι το βράδυ κάνουν πλύση εγκεφάλου με ανόητες ιδεολογικές «μπουγάδες» και τα σουρεάλ απόνερα γεγονότων, όπως του «Joker», που μας ποτίζουν!

Ευτυχώς που ο αρχηγός της κυβέρνησης δεν ασχολήθηκε με τη διαχείριση της κρίσης, πέφτοντας στην παγίδα της αιτιολόγησης και πιθανόν του αυτομαστιγώματος του κόμματός του. Υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά θέματα που θα πρέπει να απασχολήσουν έναν αρχηγό κράτους, από τη σήμανση καταλληλότητας των κινηματογραφικών ταινιών.

Όσο για την αξιωματική αντιπολίτευση, θα πρέπει να «ενηλικιωθεί» στον νέο της χώρο. Να ασχοληθεί με τα πλέον σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη χώρα και τους πολίτες, μακριά από καφενειακού τύπου αντιπολίτευση. Γιατί αν περιμένει να τους κάτσει ένα «Joker» για να ξανακυβερνήσουν, θα περιμένει πολύ!

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa