Πολιτική

Πονοκέφαλος για τον Κυριάκο οι «αντάρτες»

Ήταν εξαρχής δεδομένο ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα ήταν μια δύσκολη άσκηση για τη ΝΔ. Η ψήφιση του «Κλεισθένη», άλλωστε, με την εισαγωγή της απλής αναλογικής και στους δήμους, απελευθέρωσε πολλούς υποψηφίους και ενίσχυσε την τάση για «αντάρτικες» υποψηφιότητες, που παραδοσιακά υπάρχει στις τοπικές εκλογές.

Το ισχυρό ενδεχόμενο, όμως, να συμπέσουν οι αυτοδιοικητικές με τις εθνικές εκλογές δημιουργεί για τη ΝΔ μια αδήριτη ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης των μετώπων που ανοίγουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει εδώ και καιρό ότι η μείζονα μάχη για τη ΝΔ είναι αυτή των περιφερειών, αλλά και των μεγάλων δήμων. Γι’ αυτό και στην περίπτωση των υπολοίπων δήμων δίνονται μεν «στηρίξεις», πολλές φορές και από επίσημα χείλη, αλλά τα χρίσματα δεν είναι «σκληρά», όπως είναι στις περιφέρειες και στους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά.

Η βασική στόχευση της οδού Πειραιώς είναι να μη δημιουργηθεί αποσυσπείρωση στην εθνική κάλπη, εξαιτίας τοπικών αντιπαλοτήτων που απορρέουν από «αντάρτικες» υποψηφιότητες. Γι’ αυτό και προ ολίγων εβδομάδων, από το βήμα του Συνεδρίου της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να στείλει μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, προκειμένου να μην υπάρξει παρερμηνεία.

«Σε πολλούς δήμους οι δυνάμεις μας είναι ενωμένες γύρω από μία υποψηφιότητα κι εκεί ασφαλώς δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη για τη νίκη. Σε δήμους όπου υπάρχουν περισσότερα στελέχη που διεκδικούν το δημαρχιακό αξίωμα, θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στους κανόνες και στο ήθος της παράταξης και αίσθηση ευθύνης και αλληλεγγύης στον δεύτερο γύρο. Και όλες μαζί οι δυνάμεις μας, αν οι εκλογές γίνουν ταυτόχρονα, θα συμβάλουν καθοριστικά στη μεγάλη νίκη των εθνικών εκλογών», υπογράμμιζε, τότε, ο κ. Μητσοτάκης. Ανάλογα μηνύματα ενότητας, δε, έσπευσαν από το βήμα του Συνεδρίου να στείλουν και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αλλά και ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Επίσης βέβαιο είναι ότι, ειδικά στους μεγάλους δήμους, τα «αντάρτικα» δεν περνούν απαρατήρητα από την οδό Πειραιώς. Ποιες συνέπειες μπορούν να υπάρξουν, είναι ακόμα ανοιχτό, αλλά είναι σαφές ότι υποψηφιότητες στελεχών της ΝΔ απέναντι στους «επίσημους» υποψηφίους του κόμματος εκλαμβάνονται από την οδό Πειραιώς ως υπονόμευση. Μάλιστα, για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών έχει εδώ και καιρό συσταθεί επιτροπή αγώνα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με τους Νικήτα Κακλαμάνη, Λευτέρη Αυγενάκη και τον σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη, Θανάση Νέζη, να διαδραματίζουν καίριο ρόλο.

Τα «αγκάθια» Θεσσαλονίκης και Πειραιά

Τα βασικά ανοιχτά μέτωπα σε μεγάλους δήμους για τη ΝΔ εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά. Στη Θεσσαλονίκη, μπορεί από την οδό Πειραιώς να υπογραμμίζουν ότι η υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου κερδίζει πόντους, εκτιμώντας παράλληλα ότι αυτή της Κατερίνας Νοτοπούλου είναι ακόμα πολύ χαμηλά, το ερώτημα, όμως, είναι πώς θα πάει ο Γιώργος Ορφανός. Ο πρώην υπουργός της ΝΔ έχει «πέρασμα» στην πόλη, ενώ στην εκδήλωση παρουσίασης της υποψηφιότητάς του έδωσαν το «παρών» και εν ενεργεία στελέχη της ΝΔ.

Μάλιστα, γνώστες των παρασκηνίων της πόλης εκτιμούν ότι η μη κάθοδος της Εύας Καϊλή από τη μεριά του ΚΙΝΑΛ στον δήμο μπορεί να δημιουργήσει ρεύμα εισροών προς το στρατόπεδο Ορφανού. Ο κ. Ορφανός, πάντως, έδωσε κανονικά το «παρών» στο Συνέδριο της ΝΔ στα μέσα Δεκεμβρίου, δεν προσανατολίζεται στο να κάνει πίσω για την υποψηφιότητά του και, όπως είναι σαφές, αποσπά κρίσιμες ψήφους από τον κ. Ταχιάο. Βεβαίως, ο κ. Ταχιάος, με τη σειρά του, απευθύνεται σε ευρύτερο ακροατήριο εν σχέσει με τον πρώην υπουργό της ΝΔ, ενώ έχει σπεύσει να δει και τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος παραμένει εξαιρετικά κρίσιμο μέγεθος στη μάχη της πόλης.

Από την άλλη, στον Πειραιά, μπορεί η ΝΔ πρόσφατα να έκλεισε την εκκρεμότητα που είχε ως προς την υποψηφιότητα στον δήμο με τη στήριξη του γνωστού Πειραιώτη γιατρού, άλλοτε δημοτικού συμβούλου και διοικητή του Νοσοκομείου «Μεταξά», Νίκου Βλαχάκου, φαίνεται, όμως, ότι ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος δεν κάνει πίσω. Ο κ. Μιχαλολιάκος επίσης έδωσε το «παρών» στο Συνέδριο της ΝΔ, συνομίλησε με αρκετά κεντρικά στελέχη, ενώ προ ημερών είχε συγκέντρωση της δημοτικής του ομάδας σε κεντρικό ξενοδοχείο του Πειραιά.

Κατά πληροφορίες, ο ίδιος ετοιμάζεται να ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει εκ νέου τον δήμο στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές σε εκδήλωση σε ξενοδοχείο του Πειραιά σε μερικές μέρες, δημιουργώντας «πονοκέφαλο» στην οδό Πειραιώς, μια και υπήρχε ήδη «διαρροή» «γαλάζιων» δυνάμεων προς το στρατόπεδο του νυν δημάρχου Γιάννη Μώραλη. Σημειωτέον, «γαλάζια» στελέχη της πόλης, όπως π.χ. ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Α΄ Πειραιώς Γιάννης Βοϊδονικόλας, έχουν συνταχθεί ανοιχτά με τον κ. Μώραλη.

Η περίπτωση της κας Πατούλη

Σημειωτέον, αρνητική εντύπωση στο «γαλάζιο οικοσύστημα» προκάλεσε, δε, και η απόφαση της Μαρίνας Πατούλη να διεκδικήσει τον Δήμο Αμαρουσίου. Ο σύζυγός της, Γιώργος Πατούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, έσπευσε αμέσως μετά να επαναβεβαιώσει τη στήριξή του στον στενό συνεργάτη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Θεόδωρο Αμπατζόγλου, ο οποίος διεκδικεί τον δήμο, επιμένοντας ότι δεν είχε πρότερη ενημέρωση για τις κινήσεις της συζύγου του. Μάλιστα, τόσο ο κ. Πατούλης όσο και ο Λευτέρης Αυγενάκης είχαν δώσει στήριξη στον κ. Αμπατζόγλου στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του.

Αντάρτικα και στις περιφέρειες

Πιο περιορισμένα μεν, αλλά υπαρκτά είναι και τα αντάρτικα στις περιφέρειες. «Μύλος» είναι η κατάσταση στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου η ΝΔ στηρίζει επισήμως τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο. Απέναντί του, όμως, είναι οι νυν αντιπεριφερειάρχες Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης, αλλά και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης.

Στο Βόρειο Αιγαίο, η περιφερειάρχης Χριστιάννα Καλογήρου έχει να αντιμετωπίσει τον πανεπιστημιακό Κώστα Μουντζούρη. Στα Ιόνια Νησιά, απέναντι στη Ρόδη Κράτσα παραμένει ο πρώην περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου.

Τέλος, στην Ήπειρο, ο ανεξάρτητος υποψήφιος περιφερειάρχης Σπύρος Ριζόπουλος «κόβει» από τον νυν περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, επιδιώκοντας να είναι αυτός που θα μπει στον β΄ γύρο απέναντι στον νυν περιφερειάρχη.

του Γιώργου Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa