Παρασκηνιακά

Πού θα βρουν «στέγη» οι ανεξάρτητοι – Δήλωση με νόημα του Νίκου Παππά στο «Π»

Η αρμόδια υπηρεσία που έχει επιφορτιστεί με την ανανέωση της ιστοσελίδας της Βουλής τρέχει και δεν φτάνει τον τελευταίο καιρό. Σχεδόν καθημερινά αναγκάζεται να μπαίνει στο site και να αλλάζει τη σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, καθώς έχει γίνει πλέον συχνότατο το φαινόμενο της μεταπήδησης των μελών της Εθνοσυνέλευσης από το ένα κόμμα στο άλλο, ενώ εξαφανίστηκε από τα μητρώα ένας ολόκληρος κομματικός σχηματισμός, αυτός του Ποταμιού!

Αυτήν τη στιγμή οι ανεξάρτητοι βουλευτές έχουν φθάσει αισίως τους 16 και κανένας δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά για το εάν αυτός ο αριθμός θα παραμείνει έτσι και τις προσεχείς εβδομάδες. Τουναντίον, το πιθανότερο είναι να μεταβληθεί, καθώς, όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τόσο περισσότεροι θα αναζητούν πολιτική στέγη, προκειμένου να έχουν πιθανότητες επανεκλογής.

Ήδη αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη κυβερνητικό σχέδιο άλωσης της Κεντροαριστεράς, που θέλει να προσέλθει στον προεκλογικό αγώνα με όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη που προέρχονται από το Κίνημα Αλλαγής – και όχι μόνο. Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

O Παπαχριστόπουλος

Κατ’ αρχάς, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κερδίσει ακόμη μία έδρα μετά την υπόσχεση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάση Παπαχριστόπουλου να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και ακολούθως να παραδώσει την έδρα του. Για κακή τύχη του Πάνου Καμμένου, πρώτος επιλαχών είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ, με τον οποίο οι σχέσεις τους είναι στο ναδίρ. Ο γνωστός δημοσιογράφος και νυν πολιτικός, μόλις ορκιστεί βουλευτής, αναμένεται να ανεξαρτητοποιηθεί και ακολούθως να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να είναι εκ νέου υποψήφιος όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες, αυτήν τη φορά με το κυβερνών κόμμα.

Νικολόπουλος για δήμαρχος

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος δεν συζητάει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με την οποία συνεργάστηκε στις προηγούμενες εκλογές. Η προοπτική του είναι να διεκδικήσει τον Δήμο της Πάτρας και, παράλληλα, να κατέλθει αυτόνομο το κόμμα του στις ευρωεκλογές του Μαΐου, παρά το γεγονός ότι έχει δεχθεί κρούσεις για συνεργασία στις εθνικές εκλογές.

Ο… υπουργός Δανέλλης

Όσον αφορά τον ανεξάρτητο βουλευτή Ηρακλείου Σπύρο Δανέλλη, δεν αποκλείεται να αναλάβει ακόμη και υπουργικό θώκο, σε περίπτωση που συμφωνήσει να ενταχθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος. Εκτός εάν κατέλθει υποψήφιος για την Ευρωβουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ήδη παλαιότερη εμπειρία στα έδρανα των Βρυξελλών και του Στρασβούργου. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Δανέλλης υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ενιαίου Συνασπισμού της Αριστεράς το 1989 και μετέπειτα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του από το 1992 έως το 2000.

Η Κουντουρά… αριστερή

Επικοινωνία από ανθρώπους του κυβερνώντος κόμματος έχει υπάρξει και με την νυν υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, που έπαψε να ανήκει στις τάξεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων μετά τη διαγραφή της. Η ίδια φέρεται να καλοβλέπει την προοπτική ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ ως ανταπόδοση άλλωστε και της στήριξης που της παρέχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η συνεργαζόμενη Παπακώστα

Ερωτηματικό αποτελεί η στάση που θα κρατήσει η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, αφού έχει κόψει τις γέφυρες με τη Νέα Δημοκρατία, από την οποία προέρχεται, και μοιραία θα πρέπει να αναζητήσει αλλού πολιτική στέγη εάν θέλει να εκλεγεί. Το πιθανότερο είναι να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενη, καθότι φέρει της ιδιότητα της επικεφαλής του κόμματος Νέα Ελληνική Ορμή, που δημιούργησε το περσινό καλοκαίρι. Με αυτόν τον τρόπο θα εξυπηρετήσει και τα σχέδια του πρωθυπουργού για διεύρυνση προς τα δεξιά.

Επικρατείας ο Θεοχαρόπουλος

Με τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συνεργαστεί και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που αποσκίρτησε από το Κίνημα Αλλαγής και το κυβερνών κόμμα βρίσκεται εγγύτερα στις ιδεολογικές του θέσεις. Μάλιστα, κάποιοι θεσμικοί παράγοντες από το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να του έχουν τάξει ακόμη και θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά τον βουλευτή Βασίλη Κόκκαλη, που διαγράφηκε από την ΚΟ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων επειδή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ευελπιστεί τώρα ότι θα παραμείνει στη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέχρι και τις εκλογές. Στο μεσοδιάστημα, είναι πολύ πιθανό να έχει ενταχθεί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και να κατέλθει υποψήφιος στον Νομό Λαρίσης.

Ο 80άρης… πυρίκαυστος

Ως δηλωμένος αριστερός, ο επικεφαλής του κόμματος Πυρίκαυστος Ελλάδα, Κώστας Ζουράρις, που έδωσε προ ημερών ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, θα ήταν ενδεχομένως λογικό να κατέβει υποψήφιος εκ νέου είτε με το κόμμα του κ. Καμμένου είτε με τον κ. Τσίπρα. Το πιθανότερο όμως είναι να εγκαταλείψει την κεντρική πολιτική σκηνή. Άλλωστε πλησιάζει την ηλικία των 80 ετών.

Αμυράς προς ΝΔ

Τέλος, όσον αφορά τον βουλευτή Γιώργο Αμυρά, που ανεξαρτητοποιήθηκε από το Ποτάμι αφήνοντας το κόμμα χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα φιγουράρει στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε, παλαιότερα ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης.

Παππάς: Στόχος μας η διεύρυνση

Αυτονόητες θεωρεί τις κινήσεις διεύρυνσης του κυβερνώντος κόμματος, με την προσχώρηση επιπλέον βουλευτών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «για εμάς αποτελούσε και αποτελεί διαρκή στόχο, η διεύρυνση του άξονα στήριξης της πολιτικής μας. Δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη η εμβάθυνση των προσπαθειών προσέγγισης προσώπων που προέρχονται ως επί το πλείστον από όμορους πολιτικούς χώρους».

του ειδικού συνεργάτη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER