Άρθρα

Πού το πάνε οι σύμμαχοί μας;

Αρχικά είχα αποφασίσει να τιτλοφορήσω το παρακάτω κείμενο με το «πού το… πάνε οι Τούρκοι». Αλλά τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι τελικά οι Τούρκοι το πάνε εκεί όπου οι φίλοι και σύμμαχοί μας τους έχουν δώσει δικαίωμα.

Εφαρμόζουν, όπως έκαναν και σε άλλα εθνικά θέματα, την τακτική του… βόα. Μας υπνωτίζουν, καθησυχάζοντάς μας, και στη συνέχεια αφήνουν τους Τούρκους (και όχι μόνο) να μας καταπίνουν.

Αυτό μας έχει οδηγήσει αργά και σταθερά σε εθνικούς ακρωτηριασμούς (Μικρά Ασία, Πόντος, Θράκη, Βόρειος Ήπειρος, Κύπρος και εσχάτως Μακεδονία) και σε μια φοβική εξωτερική πολιτική η οποία έχει υιοθετήσει ανεξαρτήτως κυβερνήσεων ή, για να είμαι ακριβής και δίκαιος, με ελάχιστες εξαιρέσεις το… δόγμα του καλού παιδιού εντός ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Μακριά από εμένα η σκέψη αποχώρησης από αυτούς τους δύο πυλώνες της Δύσης. Εκείνο που με προβληματίζει είναι η λογική του δεδομένου συμμάχου από τη μια και η απουσία εναλλακτικών συμμαχιών από την άλλη.

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κλειστεί στο καβούκι της για να μην «τα χαλάσει» με τη Δύση, λησμονώντας ότι ο κόσμος έχει αλλάξει και οφείλει να χτίσει συμμαχίες και εκτός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ρωσία, Κίνα, Ινδία είναι παίκτες στο γεωπολιτικό παιχνίδι. Και εμείς, αντί να αξιοποιούμε αυτές τις δυνάμεις, δεν κάνουμε εκείνες τις κινήσεις που θα έδιναν το πλεονέκτημα στην πατρίδα μας, ώστε να γίνει και υπολογίσιμος σύμμαχος εντός των θεσμών στους οποίους μετέχει.

Και μη νομίζετε ότι ανακαλύπτω την πυρίτιδα. Αυτά που επισημαίνω τα κάνουν οι Γερμανοί, οι Ιταλοί, φυσικά οι Τούρκοι, αλλά ακόμη και οι Αμερικανοί.

Δηλαδή την ώρα που… υπαγορεύουν και απαγορεύουν με διάφορους τρόπους την προσέγγισή μας με άλλες δυνάμεις, με πρόσχημα το ότι ανήκουμε στη Δύση, εκείνες κάνουν μόνες τους παιχνίδι, αφήνοντάς μας στην εθνική μας μοναξιά.

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί:

·     Στέλνει νέο κατοχικό στρατό στην Κύπρο (πάνω από 1.500 στρατιώτες!).

·     Απειλεί στο Αιγαίο με κλιμάκωση της έντασης, παρά την πανδημία.

·     Ετοιμάζει νέα κόλπα σε Έβρο και νησιά.

·     Μοιράζει… μάσκες και ιατρικά υλικά σε ευρωπαϊκές χώρες.

·     Υποχρεώνει τις εταιρείες που έκαναν τις εξορύξεις στην Κύπρο να αποχωρήσουν.

Και για αυτά και για άλλα πολλά που κάνει και σχεδιάζει να πράξει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι σύμμαχοί μας, αντί να της τραβήξουν το αυτί, συνεχίζουν να την κανακεύουν.

Φοβούμαι, και μακάρι να κάνω λάθος, ότι την αφήνουν ανενόχλητη να ετοιμάζει το «χτύπημα» σε βάρος της Ελλάδας.

Η πανδημία απλώς τους καθυστέρησε στα σχέδιά τους. Αλλά το καλοκαίρι είναι κοντά και ήδη οι… καμπάνες έχουν ηχήσει. Γι’ αυτό ας καλλιεργήσουμε επειγόντως νέες συμμαχίες και κυρίως ας παραμείνουμε ενωμένοι, διότι οι φίλοι μας ετοιμάζουν νέο «22». Και εάν τότε δεν ξέραμε, σήμερα γνωρίζουμε…

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa