Κοινωνία

«Πρεμιέρα» της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας με άδειες πλατείες και με αυξημένη κίνηση στους δρόμους (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Πρεμιέρα για το νέο μέτρο της απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα για την Αθήνα εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού και οι πλατείες της πόλης, καθώς και τα μαγαζιά της Εστίασης, ξεκίνησαν να αδειάζουν από νωρίς.

 

Ρεπορτάζ: Αντώνης Χρυσουλάκης

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του paraskhnio.gr, o κόσμος στην πλειονότητά του ακολούθησε το μέτρο και ξεκίνησε να αποχωρεί με κατεύθυνση προς τα σπίτια του. Το φαινόμενο των γεμάτων πλατειών και των δρόμων όπου άνθρωποι διασκέδαζαν ο ένας δίπλα στον άλλον χωρίς να κρατούνται οι απαραίτητες αποστάσεις δεν παρατηρήθηκε. Την ίδια στιγμή υπήρξαν μερικοί που «ξέμειναν» πίσω επειδή δεν κατάφεραν να βρουν κάποιο ταξί έγκαιρα ώστε να γυρίσουν στις οικίες τους.

Βέβαια λόγω του ότι πολλοί ήταν αυτοί που αποχώρησαν από τις δημοφιλείς γειτονιές της νυχτερινής διασκέδασης όλοι μαζί, δημιουργήθηκαν μποτιλιαρίσματα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας. Τα προβλήματα εντοπίστηκαν κυρίως στην Κηφισίας, στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, στις αρχές της λεωφόρου Συγγρού και σε ορισμένους άλλους δρόμους του κέντρου της Αθήνας.

Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο λήφθηκε μετά από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα. Αξίζει να τονίσουμε ότι μονάχα εχτές ανακοινώθηκαν 935 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ένα ακόμα στοιχείο το οποίο ανησυχεί τους ειδικούς είναι ότι έχει κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων με το 43% του συνολικού αριθμού τους να αφορά στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 39 ετών.

Ποιοι μπορούν εξαιρούνται από το μέτρο

Όσον αφορά την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 12μιση τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, θα μπορούν να μετακινούνται χωρίς περιορισμούς μόνο όσοι πολίτες τηρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

– Οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης μετακινούνται με την ίδια διαδικασία που μετακινούνταν κατά την περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας, δηλαδή με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας και την βεβαίωση του εργοδότη τους η οποία θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 μέρες.

– Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη. Για τη λήψη της βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας εργαζομένων, που πρέπει να πηγαίνουν ή να αποχωρούν από την εργασία τους, υποχρεωτικά ο εργοδότης μπαίνοντας με τους κωδικούς του στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ συμπληρώνει το κατάλληλο έντυπο και το αποστέλλει στον εργαζόμενο ο οποίος μπορεί να το επιδείξει στα ελεγκτικά όργανα σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή. Η γνησιότητα του εγγράφου πιστοποιείται με τον αριθμό πρωτοκόλλου επί αυτού. Το έντυπο συμπληρώνεται πριν την μετακίνηση και οφείλει ο εργοδότης να το παράσχει και ο εργαζόμενος να το επιδείξει στα όργανα ελέγχου.

– Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων, φυσικών προσώπων, που πρέπει να κινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, αυτοαπασχολούμενων, αυτοί συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται πάλι στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και το οποίο πρέπει να το συμπληρώσουν υποχρεωτικά πριν την μετακίνησή τους, μπαίνοντας με τους κωδικούς τους από το taxisnet.

– Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης, έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η βεβαίωση κίνησης χορηγείται μέσω της εφαρμογής του μητρώου ανθρώπινου δυναμικού ελληνικού δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση με βεβαίωση που συντάσσεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER