Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Πριν από 46 χρόνια…

Όσοι ζήσαμε τότε τη μαγική βραδιά της 24ης Ιουλίου 1974 δεν λησμονούμε πως αυτή είναι δεμένη με την εικόνα ενός ανθρώπου. Την εικόνα του Κωνσταντίνου Καραμανλή να ορκίζεται στις 4 το πρωί πρωθυπουργός.

Ήταν η γενέθλια πράξη της Δημοκρατίας μας, μετά την επταετή δικτατορία. Όταν ο μέχρι τότε «πρωθυπουργός των έργων» επέστρεψε από το Παρίσι, μετά την ενδεκαετή «πορεία του στην έρημο», είχε εμφανέστατα αλλάξει. Είχε αναθεωρήσει κι αυτός στερεότυπα και λειτούργησε πλέον ως εθνικός ηγέτης.

Βλέποντας τα πράγματα τώρα από απόσταση και κρίνοντας κανείς όσο μπορεί αντικειμενικά, εκείνο που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πραγματοποίησε μια σειρά από βαθιές μεταρρυθμίσεις. Έλυσε ως γόρδιο δεσμό προβλήματα που ταλαιπωρούσαν τη χώρα για δεκαετίες. Νομιμοποίησε το ΚΚΕ, η δράση του οποίου ήταν απαγορευμένη από το 1947. Οδήγησε, με το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974, στην ανακήρυξη της Αβασίλευτης Δημοκρατίας. Καθιέρωσε ως επίσημη γλώσσα τη δημοτική. Δρομολόγησε ταχύτατα την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, πρόδρομο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συνέβαλε αποφασιστικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα της Μεταπολιτευτικής μας Δημοκρατίας, που άρχισε πριν από 46 χρόνια.

Σήμερα, 46 χρόνια μετά, κάνοντας μιαν αποτίμηση της πορείας της μεταπολιτευτικής περιόδου, διαπιστώνουμε πως, παρά τα όποια λάθη έγιναν, η πατρίδα μας έκανε αλματώδη βήματα μπροστά. Έχουμε μια σύγχρονη φιλελεύθερη δημοκρατία, πλήρως ενσωματωμένη στους θεσμούς της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας και βρίσκεται μέσα στις ισχυρότερες χώρες του πλανήτη μας, παρά την πρόσφατη οικονομική κρίση. Κατά τη μακρά αυτή περίοδο, κατά την οποία υπήρξαν διάφοροι χρονικά κύκλοι με έντονες διαφορές ως προς τις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, βεβαίως και έγιναν λάθη. Κυρίως γιατί μερικές φορές επιτρέψαμε να ανθήσει ανεμπόδιστα μια λαϊκιστική πολιτική και μια αντίληψη αποφυγής του πολιτικού κόστους. Ο εκτροχιασμός ήταν η αδήριτη συνέπεια. Όμως γενικώς ο στόχος του Κων. Καραμανλή, ο στόχος της Μεταπολίτευσης επιτεύχθηκε. Και αυτός ήταν η αποκατάσταση της δημοκρατίας, η ομαλή λειτουργία του κοινοβουλευτισμού, η κατάργηση των διακρίσεων μεταξύ των πολιτών, η βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.

Τώρα, και αφού περάσαμε τα δέκα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης και ευελπιστούμε να περάσουμε και αυτά των επιπτώσεων του κορονοϊού, καθήκον όλων, που πιστεύουν στη δημοκρατία, είναι να διαφυλάξουν τις όποιες κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης, να αναθεωρήσουν κάποια στερεότυπα και το κυριότερο να φρεσκάρουν, να ανανεώσουν τον αέρα της δημοκρατίας, που αναπνέουμε και να μην τον δηλητηριάζουν με λαϊκισμούς, πισωγυρίσματα, διχαστικές κορόνες και επιχειρήσεις συστηματικής αλλοίωσης θεμελιωδών θεσμών του πολιτεύματος, όπως δυστυχώς συνέβη την περίοδο 2015- 2019. Γι’ αυτό μεταρρυθμίσεις, βαθιές αλλαγές, ωσάν αυτές στις οποίες προχώρησε ο Κων. Καραμανλής, χρειάζεται ο τόπος. Και ενωτικό κλίμα, κυρίως τώρα που οι εξωτερικοί κίνδυνοι απειλούν το Έθνος.

Η τουρκική πρόκληση με την έκδοση NAVTEX για έρευνες νοτιοανατολικά του Καστελόριζου φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων στα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Και σήμερα, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνει μιας αποδοχής που μόνο με αυτήν του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974 μπορεί να συγκριθεί, είναι ευκαιρία, με εθνική ομοψυχία, να αντιμετωπίσουμε τη νέα οικονομική πραγματικότητα και κυρίως την τουρκική προκλητικότητα.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa