Πολιτική

Προανακριτική για Novartis: Αυτά είναι τα «απόρρητα» έγγραφα του FBI που κατέθεσε ο αντιεισαγγελέας Αγγελής

Στα χέρια της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής βρίσκονται από το απόγευμα της Τρίτης, «απόρρητα» έγγραφα του FBI γύρω από την υπόθεση Novartis, τα οποία και κοινοποίησε ο αντιεισαγγελέας και πρώην επόπτης της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής συνοδεύοντας τα από πολυσέλιδη προσωπική του επιστολή.

Σύμφωνα με μέλη της επιτροπής δεν πρόκειται για αλληλογραφία μεταξύ ελληνικών αρχών και του FBI αλλά για εκθέσεις της αμερικανικής αρχής για τα στοιχεία που αυτή είχε συλλέξει κατά τη δική της έρευνα. Κατά πληροφορίες, ο κ. Αγγελής αναφέρει πως κατέθεσε τα 8 από τα 12 υπομνήματα του FBI.

Αυτές οι αναφορές του FBI βασίζονται σε καταθέσεις δύο προστατευόμενων μαρτύρων ΗΠΑ και κατά τις πληροφορίες, δεν υπάρχουν αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα. Οι καταθέσεις αυτές, ελήφθησαν από τις αρχές μέχρι το τέλος του 2017

Τα έγγραφα αυτά είχαν ζητηθεί από την εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία και δεν τα είχε κοινοποιήσει.

«Από τη σύγκριση του αριθμού των εγγράφων προκύπτει ότι, ενώ η κα Τουλουπάκη μου προσκόμισε συνολικώς οκτώ (8) έγγραφα στην Αγγλική γλώσσα, ο κ. Τζούρας μου προσκόμισε δώδεκα -12- έγγραφα. Αυτό σημαίνει λογικώς ότι, στην κατοχή της κας Τουλουπάκη βρίσκεται ακόμα άγνωστος αριθμός εγγράφων, που δεν δύναται να διαπιστωθεί, αφού δεν έθετε σε αυτά αριθμό πρωτοκόλλου εισερχομένων εγγράφων. Σε κάθε περίπτωση πάντως και απ΄ ότι γνωρίζω, στην Βουλή γνωστοποίησε μόνο δύο έγγραφα (τον μήνα Φεβρουάριο του 2018) αποκρύπτοντας τα λοιπά (προκειμένου να υλοποιήσει το «τύπου Ρασπούτιν» αρχικό Σχέδιο)…» επισημαίνει κατά πληροφορίες στην επιστολή του ο κ. Αγγελής.

Επιπροσθέτως, φέρεται να υπογραμμίζει πως στις επίμαχες εκθέσεις: «δεν αναγράφεται σε οποιοδήποτε σημείο των ο όρος «απόρρητο» ή «εμπιστευτικό». Αντιθέτως μάλιστα όλα τα ξενόγλωσσα (στην Αγγλική) έγγραφα αναγράφουν ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ στην πρώτη σειρά (προμετωπίδα) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ τον όρο «UNCLASSIFIED», που σημαίνει στην Ελληνική γλώσσα «αδιαβάθμιτο», «μη απόρρητο». Ιδιαίτερα οφείλω να τονίσω ότι, ο όρος «UNCLASSIFIED» αναγράφεται όχι μόνον στην αρχή και στο τέλος της πρώτης σελίδας των θεωρούμενων (από την κα Τουλουπάκη και τους επίκουρους αυτής) «ως απορρήτων» εγγράφων, αλλά ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΕΛΙΔΑ (αρχή και τέλος) όλων των σημαντικών εγγράφων. Ιδιαιτέρως επίσης οφείλω να τονίσω ότι, υπάρχει σημαντικός αριθμός εγγράφων προερχόμενος από τις ΗΠΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ σ΄ αυτά «η δέσμευση μη χρήσεως από άλλες Αρχές» (ενδεικτικώς Σας διαβιβάζω το από 22-6-2017 έγγραφο ΗΠΑ). Τα παραπάνω, οι εμπλεκόμενοι Εισαγγελείς διαφθοράς έχουν αποκρύψει, τόσο από τους προϊσταμένους τους Εισαγγελείς (π.χ. κ. Ζαχαρή), όσο και από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, που ασκεί χρέη εισαγγελέως, ενώ δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, εάν έχουν υποπέσει στην αντίληψη του ήδη επόπτη των κ. Παναγιώτη Μπρακουμάτσου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εμπλεκόμενοι στην έρευνα της υπόθεσης NOVARTIS εισαγγελείς διαφθοράς, εμφανίζουν παραπλανητικώς ότι, τα έγγραφα που είναι στην κατοχή των, έχουν δήθεν αποσταλεί από τις Αμερικανικές Αρχές στα πλαίσια νόμιμης δικαστικής συνδρομής και ως δήθεν “απόρρητα”».

Ο κ. Αγγελής επισημαίνει δε πως «η άποψη όμως ότι τα επίδικα έγγραφα είναι απόρρητα, διότι δήθεν έχουν ληφθεί στα πλαίσια δικαστικής συνδρομής δεν είναι απλώς εσφαλμένη, αλλά υποστηρίζεται «εκ του πονηρού», αφού η γνωστοποίηση του περιεχομένου των πληροφοριακών σημειωμάτων, θεμελιώνει το ποινικό αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, τόσο για την ίδια την κα Τουλουπάκη, όσο και για τους επίκουρους εισαγγελείς αυτής. Ενδεχομένως δε, να θεμελιώνει και την άμεση συνέργεια στην εν λόγω πράξη (κατάχρησης εξουσίας) ή τουλάχιστον το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματίου, για όσους υποστηρίζουν την συγκεκριμένη άποψη, καθώς και για όσους κατέχουν τα συγκεκριμένα έγγραφα και δεν τα διαβιβάζουν σε εισαγγελική Αρχή, που διενεργεί νομότυπο έλεγχο, αν και έχουν νόμιμη υποχρέωση προς τούτο, λόγω του καθήκοντος αληθείας, που διέπει κάθε υπηρεσιακή των ενέργεια».

Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών, ο κ. Αγγελής, όταν είχε καταθέσει στην Προανακριτική, είχε προσκομίσει ακόμη ένα έγγραφο από το FBI, όπου τονιζόταν πως η Αμερικανική Υπηρεσία έχει στοιχεία μόνο για χρηματισμούς γιατρών και φθάνοντας στο τελευταίο ερώτημα που αφορά πολιτικά πρόσωπα ξεκαθάριζε ότι «δεν παρασχέθηκαν πληροφορίες για το κατά πόσο οι ανωτέρω ή άλλα πρόσωπα επηρέασαν με οιονδήποτε τρόπο την πολιτική τιμολόγησης φαρμάκων στην Ελλάδα».

Παράλληλα, στο επίμαχο έγγραφο περιγράφεται η διαδικασία με την οποία γινόταν ο χρηματισμός των γιατρών από τους αντιπροσώπους πωλήσεων της Novartis, προκειμένου να αυξηθούν οι συνταγογραφήσεις σε συγκεκριμένα φάρμακα της εταιρείας.

Σύμφωνα με το έγγραφο, στους γιατρούς παρέχονταν πολυτελή ταξίδια και δώρα ως αντάλλαγμα για τις αυξημένες συνταγογραφήσεις. Ειδικότερα, η Novartis πλήρωνε τα έξοδα εγγραφής των γιατρών σε συνέδρια, διοργάνωνε διήμερα που περιλέμβαναν δραστηριότητες, γεύματα και κατάλυμα, ενώ οι γιατροί πριν λάβουν μέρος στο ταξίδι έπρεπε να έχουν συμφωνήσει σε συγκεκριμένο αριθμό συνταγογραφήσεων.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa