Πολιτική

Προανακριτική Novartis: Αναζητούν τον άφαντο «Σαράφη», για σήμερα έχει κληθεί η «Κελέση»

Η πολιτική σύγκρουση γύρω από την Προανακριτική Επιτροπή για τη σκευωρία στην υπόθεση Novartis κλιμακώνεται ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Ο μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» αρνήθηκε να προσέλθει επικαλούμενος την απόφαση της Προανακριτικής να απορρίψει το αίτημά του για κατάθεση με ηλεκτρονικά μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών του.

Από χθες αναζητείται από την Αστυνομία. Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για θεσμική εκτροπή της κυβέρνησης και για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των προστατευόμενων μαρτύρων απαιτώντας να διατηρηθεί η «κουκούλα» για να καταθέσουν οι μάρτυρες.

Το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε σε αυτή την τοποθέτηση μέσω Στέλιου Πέτσα αναφέροντας ότι «Οι κουκούλες βγαίνουν και αποκαλύπτεται το δικό του πρόσωπο (του Αλ. Τσίπρα)», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ήδη, έχει εκδοθεί ένταλμα βίαιης προσαγωγής για τον «Μάξιμο Σαράφη» μετά την άρνησή του να προσέλθει στην χθεσινή προγραμματισμένη συνεδρίαση που θα γινόταν σε ειδικό χώρο της ΓΑΔΑ. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την «Αικατερίνη Κελέση» στην περίπτωση που ούτε και αυτή προσέλθει σήμερα στις 16:00 στην ΓΑΔΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα μέλη της προανακριτικής υποστηρίζουν ότι η άρνηση συνεργασίας από τους μάρτυρες εγείρει ζήτημα αποβολής τους από το καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Το θέμα αυτό πιθανότατα θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες και δεν αποκλείεται να υπάρξει σχετική επιστολή προς τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών στην Προανακριτική

Περισσότερες από τρεις ώρες, η αντιπροσωπεία της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ανέμενε χθες στη ΓΑΔΑ τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης». Εξερχόμενος της ΓΑΔΑ, ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης δήλωσε: «Σήμερα είχε οριστεί η εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα, ακριβώς με το ίδιο καθεστώς που είχε εξεταστεί από τις εισαγγελικές αρχές και απ’ τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον κ. Σοφουλάκη. Άρα ο τρόπος εξέτασής του, θα ήταν ακριβώς όπως ορίζεται από την ίδια διάταξη που τον έχει εντάξει στο καθεστώς προστασίας. Ο μάρτυρας δεν προσήλθε, μας ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί να εξεταστεί, γιατί θα εξεταστεί μόνο με τον τρόπο που ο ίδιος θέλει. Διατάχθηκε ένταλμα βιαίας προσαγωγής, όπως ρητώς ορίζεται από το ‘άρθρο 231 του ΚΠΔ, έχουμε ενημερωθεί ότι δεν έχει καταστεί εφικτή η εκτέλεση αυτού του εντάλματος και συνεπώς η επιτροπή διέκοψε για την επόμενη ημέρα και ώρα που έχει οριστεί ώστε να προσέλθει και να εκτελεστεί το ένταλμα βιαίας προσαγωγής».

Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, δήλωσε: «Σήμερα μπορεί να μην εμφανίστηκε ο προστατευόμενος μάρτυρας, όμως αποκαλύφθηκαν οι προστάτες του. Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από μια κοινοβουλευτική επιτροπή που αναζητεί την αλήθεια. Κινδυνεύει από αυτούς που θέλουν να ελέγξουν κάθε θεσμό, κάθε αρμό της εξουσίας, όπως λένε, και όπως φαίνεται, το επιχείρησαν το προηγούμενο διάστημα με την υπόθεση που ερευνούμε».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, δήλωσε: «Η διαδικασία αυτή καταντάει παρωδία. Πιστεύουμε ότι το καθεστώς της ανωνυμίας και της προστασίας των μαρτύρων, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αποκάλυψη της αλήθειας και στη διερεύνηση της ουσίας της υπόθεσης, αλλά αντίθετα δημιουργεί προσκόμματα. Γι΄ αυτό και εμείς δεν συμφωνήσαμε με το ένταλμα βίαιης προσαγωγής, αλλά ζητήσαμε να αρθεί το καθεστώς της ανωνυμίας και της προστασίας, για να γίνει ουσιαστική εξέταση της υπόθεσης».

Ο εισηγητής της Ελληνική Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος δήλωσε: «Εμείς είμαστε εναντίον αυτής της διαδικασίας. Συμμετέχουμε ως παρατηρητές. Η κατάσταση εξελίσσεται σε παρωδία».

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa