Πολιτική

Προανακριτική Novartis: Συνεδριάζει σήμερα – Τι θα πράξει μετά το «ναυάγιο» της εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων

Κρίσιμη χαρακτηρίζουν τη σημερινή συνεδρίαση, μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της σκευωρίας για τη Novartis. Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθεί τι θα γίνει μετά το «ναυάγιο» της εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων με τα κωδικά ονόματα «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Θυμίζουμε ότι παρόλο που διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή τους, οι δύο μάρτυρες δεν έχουν εντοπιστεί από τις Αρχές. Οι ίδιοι είχαν θέσει αίτημα να καταθέσουν με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, καθώς δεν ήθελαν να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους για να προστατευτούν.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρει: «Από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους.

Κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων.

Η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει».

Πολιτική σύγκρουση

Η «εξαφάνιση» των δύο προστατευόμενων μαρτύρων έχει ανοίξει μεγάλη πολιτική σύγκρουση, ειδικά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα τα μέλη της Προανακριτικής φαίνεται να εξετάζουν και το ενδεχόμενο της άρσης του καθεστώτος προστασίας των δύο μαρτύρων. Πρώτο το ΚΚΕ είχε διατυπώσει την άποψη πως μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε λύση στο θέμα. Με την άποψη αυτή συμπαρατάσσεται και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ αναμένεται να στηρίχθηκε από τους βουλευτές της νέας Δημοκρατίας.

Ενόχληση για τη στάση Τουλουπάκη

Το ερώτημα είναι με πιο σκεπτικό τα μέλη της Προανακριτικής θα διατυπώσουν ένα τέτοιο αίτημα και προς ποιους θα γίνει αυτή η διατύπωση. Προς την Εισαγγελία Διαφθοράς, δηλαδή την Ελένη Τουλουπάκη ή προς τους ανώτερους της.

Οι βουλευτές γνωρίζουν ότι η κ. Τουλουπάκη θα προσπαθήσει να μπλοκάρει μια τέτοια εξέλιξη και δεν αποκλείεται να απευθυνθούν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ακόμα και δια επιστολής όπου θα καταγράφουν όλες τις ενέργειες της Εισαγγελέως Διαφθοράς που παρεμποδίζουν το έργου της προανακριτικής.

Όπως αναφέρει το iefimerida.gr, στα μέλη της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής υπάρχει έντονη ενόχληση διότι η εισαγγελέας εξακολουθεί να κρατά παράτυπα κρίσιμα έγγραφα από τις αμερικανικές αρχές.

Σήμερα όμως τα μέλη της πλειοψηφίας της επιτροπής αναμένεται να θέσουν επί τάπητος και τη στάση που κρατά ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα καθώς έχουν ενοχληθεί από τη στάση κορυφαίων στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που χθες βρέθηκαν στον Άρειο Πάγο ώστε να βάλουν εμπόδια στο έργο της προανακριτικής. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί κόντρα στο έργο της επιτροπής και στην αποκάλυψη της αλήθειας.

Ενδεικτική είναι η χθεσινή δήλωση του Προέδρου Γιάννη Μπούγα: «Όσοι επιχειρούν να υπονομεύσουν ή να παρεμποδίσουν το έργο της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την αναζήτηση της αλήθειας, θα αποτύχουν. Η μη εμφάνιση των μαρτύρων ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνούμε».

Σε υψηλούς τόνους ήταν η δήλωση και του Βασίλη Κεγκέρογλου του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι η συστηματική και συντονισμένη στάση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων δεν είναι ούτε άσχετη ούτε ασύνδετη με τις πρωτοβουλίες και τη στάση των «συντονιστών» τους. «Πρόκειται για τους τελευταίους σπασμούς ενός παραθεσμικού συστήματος που εκκολάφθηκε στους αρμούς της δικαστικής εξουσίας και που σκοπό είχε τη σπίλωση των πολιτικών τους αντιπάλων. Ό,τι όμως και αν κάνουν, οι εμπνευστές και οι εκτελεστές αυτού του συστήματος σύντομα θα αποκαλυφθούν και θα λογοδοτήσουν».

Σήμερα η εξέταση Τζανακόπουλου

Οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν και κατά την σημερινή εξέταση του Δημήτρη Τζανακόπουλου που είναι προγραμματισμένη για μετά τις 10 το πρωί. Ο κ. Τζανακόπουλος είναι βέβαιο ότι θα επικρίνει με σφοδρότητα τις κινήσεις των μελών της πλειοψηφίας, ενώ οι βουλευτές της πλειοψηφίας της Προανακριτικής θα του ζητήσουν εξηγήσεις για τους χειρισμούς που έκανε στην υπόθεση όταν ήταν υπουργός.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa