Πολιτική

Προετοιμασμένοι και για «war games» διαμηνύει ο Στεφανής

Προετοιμασμένη είναι η Ελλάδα για το χειρότερο δυνατό σενάριο με την Τουρκία. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής μιλώντας για την αναταραχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κάνοντας λόγο για «war game».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ ο υφυπουγός Εθνικής Άμυνας, αναφέρθηκε σε ένα επιτελείο που ετοιμάζεται για το χειρότερο δυνατό σενάριο.

“Εμείς αυτό κάνουμε. Και το χειρότερο δυνατό σενάριο αντιμετωπίζεται με πληθώρα επιλογών, τις οποίες έχουμε αναπτύξει. Ξεκινάμε από το απλό της αύξησης του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας και προχωράμε ανάλογα”.

Ο κ. Στεφανής ωστόσο, τόνισε πως πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας. “Παρακολουθείς κάτι με ψυχραιμία όταν έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές σου, τις οποίες έχεις μετρήσει με ξεκάθαρα επιχειρησιακά αποτελέσματα”.

Σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος παρουσίασε χάρτες με τα πιθανά σημεία ερευνών για υδρογονάνθρακες, δήλωσε πως στο Υπουργείο εξετάζονται οιπροθέσεις αλλά και οι… λέξεις που χρησιμοποιούνται από την άλλη πλευρά.

“Ακούμε τι λέει και το αναλύουμε. Εξετάζουμε και τις δυνατότητες που έχει για να υλοποιήσει αυτά που θέλει. Εμείς εξετάζουμε τις προθέσεις, τις λέξεις… Μπορεί να τις στηρίξει με δυνατότητες; Ναι, έχει δυνατότητες που μπορεί να τις υποστηρίξει. Η Τουρκία έχει πολλαπλές δυνατότητες, αλλά τις ανάλογες δυνατότητες μπορεί να τις αναπτύξουμε κι εμείς με μεγάλη άνεση” σημείωσε.

Και όλα αυτά με φόντο την ένταση στα ελληνοτουρκικά μετά και την απόφαση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Τουρκίας να ζητήσει άδειες για την έναρξη ερευνών σε θαλάσσια οικόπεδα, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές.

Πάντως οι ανακοινώσεις για τις έρευνες αυτές συνεχίζουν να κινούνται στη θέση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης του δικαιώματος των νησιών για την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας. Θεωρώντας ότι τα ελληνικά νησιά δεν διαθέτουν δικαιώματα πέραν των έξι μιλίων, δηλαδή πέραν των χωρικών υδάτων.

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER