Κοινωνία

Προκήρυξη της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών» για τη βόμβα στη Eurobank

Με κείμενο – προκήρυξη της στην γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» (Ο.Λ.Α.) αναλαμβάνει την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στο υπουργείο Εργασίας στις 12/12/16 και στα γραφεία της Eurobank στην οδό Σανταρόζα στις 19/4/17.

Ο συντάκτες ή οι συντάκτες του κειμένου εξαπολύουν επίθεση στην κυβέρνηση, αναφέροντας μεταξύ άλλων: Εδώ και αρκετούς μήνες επαναλήφθηκε η μονότονη φάρσα της “διαπραγμάτευσης”, με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να παίζει το συνηθισμένο της ρόλο, αυτόν του εκπροσώπου και υπηρέτη της ντόπιας αστικής τάξης και του μόνιμου καρπαζοεισπράκτορα των ιμπεριαλιστών δανειστών.

Η νέα συμφωνία, όπως και όλα τα μνημόνια που έχουν υπογραφεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, στοχεύουν στο ακόμα μεγαλύτερο τσάκισμα των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων, ώστε να θωρακιστεί η καπιταλιστική ανάκαμψη στις πλάτες του λαού. Το συνολικό πακέτο των μέτρων και των “αντίμετρων” που συμφωνήθηκαν χρεώνει ακόμα μεγαλύτερα βάρη στα συνήθη υποζύγια, στους εργαζόμενους και τους άνεργους, τη νεολαία και τους συνταξιούχους. Τα νέα μέτρα έρχονται να προστεθούν σωρευτικά στο μνημονιακό χείμαρρο και να επιβαρύνουν ακόμα περισότερο το λαϊκό εισόδημα. Αρκεί να αναλογιστούμε πως οι συνταξιούχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, μετράνε 23 απανωτές περικοπές στις συντάξεις τους, με τις συνολικές απώλειες στα μνημονιακά χρόνια να φτάνουν στα 50 δις ευρώ».

«Η δεύτερη “αξιολόγηση” λοιπόν κλείνει με ένα πακέτο μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 4,5 δις, που κλιμακώνει ακόμα περισσότερο την αντιλαϊκή επίθεση (μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, περικοπές επιδομάτων, μείωση του αφορολόγητου στα 5.630 ευρώ, κατάργηση του αφορολόγητου στις ιατρικές δαπάνες, πλατφόρμα ηλεκτονικών πλειστηριασμών και αυτοματοποιημένη διαδικασία κατασχέσεων, επιτάχυνση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, περιορισμός των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων κλπ). Έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει ο ΣΕΒ και οι υπόλοιπες εργοδοτικές ενώσεις από τις επιδόσεις των εκπροσώπων τους στις “διαπραγματεύσεις:, αφού ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάκαμψης και η “έξοδος στις αγορές” πατάνε πάνω στα τσακισμένα δικαιώματα του κόσμου του μόχθου και της εργασίας», γράφει ακόμα το κείμενο της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών».

Στην προκήρυξη γίνεται αναφορά σε δηλώσεις της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, με τον συντάκτη ή τους συντάκτες να γράφουν: «Η συγκυβέρνηση προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι των νέων μέτρων (που θα προνομοθετηθούν για να εφαρμοστούν από το 2019!), πουλώντας στους αφελείς σύγχρονο νερό του Καματερού, με τα λεγόμενα αντίμετρα. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου: “Το ΔΝΤ επέμενε για λήψη επιπλέον μέτρων λιτότητας ύψους 4,5 δις ευρώ, ενώ από την πλευρά τους οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θεωρούσαν απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό που κατόρθωσε η ελληνική πλευρά είναι να υπάρξει μια συμφωνία η οποία προβλέπει μεν τη νομοθέτηση μέτρων για την περίοδο 2019 και 2020, προβλέπει όμως επίσης ότι τα μέτρα αυτά θα είναι μηδενικού δημοσιονομικού αντίκτυπου. Θα προνομοθετηθούν έτσι συγχρόνως θετικά μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα ύψους 2% του ΑΕΠ”. Στην πραγματικότητα όμως, τα λεγόμενα αντίμετρα μεταφράζονται σε πακτωλό χρημάτων για το κεφάλαιο στο όνομα της ανάκαμψης της οικονομίας και σε ψίχουλα για τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Με τέτοια φθηνά ταχυδακτυλουργικά κόλπα προσπαθεί η κυβέρνηση του Τσίπρα να εξαπατήσει την κοινωνία. Αφού θα έχει ληστέψει 10 δις ευρώ από τους συνταξιούχους μέσα στην τετραετία 2016-2020 (με το νόμο Κατρούγκαλου και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς), θα έρθει μετά να νομοθετήσει “θετικά μέτρα”, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ασπιρίνες για τον καρκίνο. Ο λαός έχει μια παροιμία γι’ αυτήν την πολιτική απάτη: Να σε κάψω Γιάννη μου να σ΄ αλείψω μέλι…».

«Σήμερα λοιπόν, η Ένοπλη Ταξική Πάλη είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Είναι η μοναδική ελπίδα των χειμαζόμενων κοινωνικών στρωμάτων να ξεπεράσουν την κρίση για δικό τους λογαριασμό, τσακίζοντας την αστική κρατική μηχανή και χτίζοντας ένα καινούριο μέλλον. Ο εργαζόμενος λαός μονάχα με τη δίκαιη λαϊκή αντιβία και το μαζικό κοινωνικό αντάρτικο μπορεί να απαντήσει στην καταιγιστική βία που δέχεται από τους γδάρτες του», γράφει ακόμα το κείμενο της «Ο.Λ.Α.».

Τέλος, σε ένα από τα τρία υστερόγραφα της, η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» αφιερώνει τα δύο χτυπήματα στον Χρήστο Τσουτσουβή –μέλος της Αντικρατικής Πάλης που σκοτώθηκε σε συμπλοκή με αστυνομικούς- και τον Λάμπρο Φούντα –έπεσε νεκρός μετά από συμπλοκή με αστυνομικούς στη Δάφνη-.

«Υ.Γ. 2: Στις 15 Μαίου συμπληρώθηκαν 32 χρόνια απ’ την ένοπλη συμπλοκή μεταξύ μελών της οργάνωσης Αντικρατική Πάλη με τα ασφαλίτικα σκυλιά του Πασοκικού καθεστώτος. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής αυτής θα πέσει νεκρός ο αντάρτης πόλης Χρήστος Τσουτσουβής και οι τρεις διώκτες του. Αντίστοιχα στις 10 Μαρτίου του 2010 κατά τη διάρκεια προπαρασκευαστικής ενέργειας του Επαναστατικού Αγώνα, ύστερα από μάχη με μπάτσους θα πέσει νεκρός ο αναρχικός αντάρτης πόλης Λάμπρος Φούντας.

Ιχνηλατώντας τις διαδρομές που συνδέουν τους δύο επαναστάτες μαχητές με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των επαναστατικών διαδικασιών θα ανατρέξουμε σε ένα απόσπασμα από ένα πολιτικό κείμενο του «Καπετάν-Ανέστη» του ΕΛΑΣ που κατά τη γνώμη μας παραμένει επίκαιρο. Αν και δημοσιευμένο αρκετά χρόνια πριν η διορατική του ματιά εξακολουθεί να συντροφεύει τους αγώνες μας:

«Η συνολική μνήμη, η συνολική εικόνα του που μπορούμε να έχουμε δεν πρέπει να προβάλλεται σαν θέαμα, όποιου τύπου τέχνης και τεχνικής. Δεν μας επιτρέπει να τον κάνουμε ήρωα. Ήρωες δεν υπάρχουν. Κατασκευάζονται. Όχι όμως από μας.Η τιμή στον Τσουτσουβή δεν είναι θέμα αφίσας, επιγραφής στους τοίχους. Δεν είναι σύνθημα.

Αν τον τιμάς υποχρεώνεσαι να σκύψεις στα προβλήματα του κινήματος που ζεις και να δωθείς ανυστερόβουλα, σταθερά, με συνέπεια και μυαλό στην υλοποίηση, στον αγώνα υλοποίησης των επιλογών σου.

Μόνο έτσι τιμάμε τη μνήμη του».

Κώστας Παπαδόπουλος

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa