Κοινωνία

Προκαλεί ξανά η Άγκυρα μετά το περιστατικό με το τουρκικό πλοίο και το σκάφος του Λιμενικού

Ως έκτακτη είδηση μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων ‘Ντενίζ’ (Θάλασσα) ότι η ελληνική ακτοφυλακή άνοιξε πυρ εναντίον εμπορικού πλοίου με τουρκική σημαία ανοιχτά της Ρόδου, το οποίο μετέφερε σίδηρο από την Αλεξανδρέττα και κατευθύνονταν στον κόλπο της Νικομήδειας (έξω από την Κωνσταντινούπολη).

Σύμφωνα με τον καπετάνιο του πλοίου με την ονομασία M/V ACT, που μίλησε στο κανάλι CNN Türk, η ελληνική ακτοφυλακή ζήτησε από το τουρκικό πλοίο να κατευθυνθεί προς το λιμάνι Λόντος (;) για έλεγχο.

Επειδή όμως ο καπετάνιος Σαμί Καλκαβάν δεν υπάκουσε, τότε η ελληνική ακτοφυλακή τον προειδοποίησε ότι θα άνοιγε πυρ, όπως και έπραξε. Όπως ισχυρίζεται ο καπετάνιος, αυτή τη στιγμή το πλοίο έχει δεχθεί 16 σφαίρες στο σκαρί του, δεν κινδυνεύει να βυθιστεί, ωστόσο βίωσαν μεγάλο κίνδυνο. Το πλοίο βρίσκεται σε τουρκικά ύδατα τώρα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1.

Η απάντηση του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ

“Αναφορικά με το περιστατικό εμπλοκής σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με Φ/Γ πλοίο σημαίας Τουρκίας, από το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ρόδου δέχτηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, ότι Φ/Γ πλοίο με όνομα “ACT” σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της ν. Ρόδου μετέφερε ναρκωτικές ουσίες. Άμεσα κινητοποιήθηκε η εν λόγω Λιμενική Αρχή, σκάφος της οποίας, εντόπισε το πλοίο “ACT” σημαίας Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή 3,5 ν.μ. βορειοδυτικά ν. Ρόδου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Από το πλήρωμα του σκάφους ζητήθηκε από τον Πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών ν. Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος. Ο Πλοίαρχος του “ACT”, δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του. Αντιθέτως, το “ACT” συνέχισε τον πλου του εισερχόμενο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ το σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής.

Παράλληλα, για το ζήτημα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Τουρκικές Αρχές”.

Ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, παραγνωρίζοντας – για προφανείς λόγους – τα αίτια του περιστατικού, αναφέρεται «καταδικάζουμε την αλόγιστη κίνηση που δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή. Για όποιο λόγο και να έγινε, δεν υπάρχει δικαιολογία».

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER