Άρθρα Θανάσης Παπαμιχαήλ

Προς το παρόν…

Πολλά τα μπερδέματα, περισσότερα τα παιχνίδια πολιτικής. Μπαίνουμε σε μια νέα πολιτική φάση συνδιαλλαγών, σφοδρών αντιπαραθέσεων, εσωτερικών κομματικών εμφυλίων, έχοντας μπροστά μας εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, αντιμετώπιση αυξημένων ροών προσφύγων, θερμό κλίμα στις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα, αλλά και θέματα εκλογικού νόμου που υποχρεώνουν για κομματικές «συμπλεύσεις», μετά από μυστικές διεργασίες.

Προς το παρόν ακούμε τα «αυστηρά» μηνύματα περί παραβίασης των δικαιωμάτων που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις, περί παράνομων ενεργειών της γείτονος, περί σεβασμού των «θεμελιωδών» αρχών και άλλων παρεμφερών δηλώσεων αλληλεγγύης. Φυσικά, δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Ούτε των συμμάχων μας, ούτε του αιώνιου αντιπάλου μας, με κίνδυνο η ενδοτικότητα και η αποδοχή «τετελεσμένων» να δημιουργήσουν δραματικές εξελίξεις στη χώρα.

Προς το παρόν, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κατέβηκε από το βουνό, με τις πλάκες του «χρησμού» του ονόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας κρατάει κλειστά τα χαρτιά του. Το παίζει μονά-ζυγά, σε γυναίκα και άνδρα υποψήφιο. Παρά το γεγονός ότι το μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων που τον έφερε στην πρωθυπουργία ανήκει στην Κεντροδεξιά, αυτός «αλληθωρίζει» σε πρόσωπο της Κεντροαριστεράς. Για λόγους κομματικής διεύρυνσης, πολιτικής συναίνεσης ή συμψηφισμού για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Προς το παρόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν πάρει τις τελικές τους θέσεις. Το ΚΙΝΑΛ προτείνει πρόσωπα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει μέχρι τώρα τον «νυν» και τα άλλα πολιτικά κόμματα ακολουθούν τη γραμμή βλέποντας και κάνοντας, πλην του ΚΚΕ που έχει ξεκάθαρη θέση, τη μη συμμετοχή στην ψηφοφορία.

Προς το παρόν οι πολίτες αν και ζητάνε από τους πολιτικούς να τους λένε την αλήθεια, όσο «ωμή» κι αν είναι, όταν αυτή δεν τους ικανοποιεί, τους γυρίζουν την πλάτη. Από την άλλη πλευρά, στην πλειονότητα των πολιτών, ο ρόλος των πολιτικών συνάδει και με τον ρόλο του «Big Brother». Να παίρνουν τις ευθύνες και να δημιουργούν δρόμους ευημερίας για το μέλλον τους. Μοναδική διαφορά από το γνωστό ριάλιτι, να κερδίζουν όλοι στο τέλος!

Προς το παρόν οι πρόωρες εκλογές, ενώ δεν έχουν κανέναν λόγο να γίνουν, εντούτοις «παίζουν» στα παιχνίδια ηγεμονίας των πολιτικών μας αρχηγών. Μια δεύτερη αυτοδυναμία της ΝΔ και μια πέμπτη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν ανακατατάξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς και δίνουν περισσότερα κυβερνητικά χρόνια στη ΝΔ, για την υλοποίηση του προγράμματός της.

Προς το παρόν θα πρέπει να περιμένουμε τις διεθνείς εξελίξεις, τον ρόλο της χώρας μας στη διεθνή σκακιέρα και την απόδοση των μέτρων οικονομικής ανάπτυξης.

Προς το παρόν καλό θα είναι να υιοθετήσουμε, πολίτες και πολιτικοί, έναν «καινούργιο» τρόπο σκέψης, που ακούει στο όνομα «ενότητα». Διαφορετικά κλάφ’ τα Χαράλαμπε!

Προς το παρόν, αριστεροί ξανά! Αλλαγή θέσης με ταχύτητα εκκρεμούς. Μια ακόμη οβιδιακή μεταμόρφωση, δίκην «κωλοτούμπας», που υπονομεύει την αξιοπιστία του συνόλου του πολιτικού συστήματος. Τραμπουκισμοί, αλλά όχι από τον Τραμπ, αυτήν τη φορά.

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa