Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα χρόνια της κρίσης η Αυτοδιοίκηση ήταν ο θεσμός του κράτους που «κράτησε όρθια» την κοινωνία στα δύσκολα.

Αυτό το πέτυχε για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος, γιατί οι άνθρωποί της γνωρίζουν καλύτερα από το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Και ο δεύτερος, γιατί έχουν καταφέρει να λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια ως θεσμός σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, σε αντίθεση με την κεντρική πολιτική σκηνή.

Βασικός παράγοντας της πολιτικής σταθερότητας είναι το εκλογικό σύστημα που μέχρι σήμερα ισχύει στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ένα σύστημα που επιτρέπει αφενός την εκπροσώπηση όλων των τάσεων που έχουν έρεισμα στις τοπικές κοινωνίες. Αφετέρου, διασφαλίζει μία σταθερή πλειοψηφία στην εκτελεστική εξουσία της τοπικής Αρχής.

Αυτή η κατάσταση όμως πρόκειται να ανατραπεί, αν θεσπιστεί η απλή αναλογική στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης.

Αποτελεί παγίδα, γιατί δεν θα διασφαλίζει στην εκτελεστική εξουσία, στον δήμαρχο και στην πλειοψηφούσα παράταξη τη δυνατότητα να υλοποιήσουν τις πολιτικές τους. Να υλοποιήσουν την εντολή των πολιτών.

Πιθανόν η απλή αναλογική να λειτουργούσε σε χώρες που έχουν παράδοση δυνατών συναινέσεων. Αυτή η κουλτούρα δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη στην Ελλάδα. Κι όσο διαρκεί η κρίση και βασιλεύει ο λαϊκισμός, δύσκολα θα εμπεδωθεί.

Ένας νέος εκλογικός νόμος για τις τοπικές και περιφερειακές Αρχές έχει νόημα μόνο αν συνοδεύεται από μία ολοκληρωμένη στρατηγική αποκέντρωσης. Η κοινή λογική και η αναζήτηση μίας μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας στη δημόσια δράση απαιτούν την ενίσχυση των εξουσιών των τοπικών και περιφερειακών Αρχών, καθώς και τον σαφή προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων.

Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση δεν διαθέτει απλή λογική.

Και οδηγεί με τις επιλογές της τους δήμους σε διάλυση και, μαζί με αυτούς, θα διαλύσει και τις ζωές όλων μας.

Είναι ώρα ευθύνης για όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, να ανατρέψουν αυτόν το σχεδιασμό.

Δεν αφορά μόνον τους 325 δημάρχους η διάλυση των δήμων. Μας αφορά όλους, γιατί θα μας επηρεάσει όλους.

Αν δεν αναληφθούν άμεσα δράσεις, η κατάσταση που σήμερα διαμορφώνεται αύριο δεν θα είναι αντιστρέψιμη.

του Σωτήρη Παπαδημητρίου

Σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...