Κοινωνία

Προφυλακίστηκαν οι 8 του ΟΣΕ και οι εγκέφαλοι της σπείρας

Στη φυλακή θα οδηγηθούν οι οκτώ υπάλληλοι του ΟΣΕ που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο κύκλωμα των Ρομά με την απάτη σε ανακυκλώσιμο υλικό του Οργανισμού, στην οποία εμπλέκονται συνολικά 19 άτομα. Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις μαραθώνιες απολογίες τους και οι τρεις φερόμενοι ως αρχηγοί της σπείρας.

Οι 11 κατηγορούμενοι αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή, ωστόσο δεν έπεισαν ανακριτή και εισαγγελέα, οι οποίοι αργά χθες τη νύχτα διέταξαν την προφυλάκισή τους. Οι υπόλοιποι οκτώ συλληφθέντες φέρονται να είχαν περιφερειακό ρόλο και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Στις απολογίες τους οι οκτώ υπάλληλοι του ΟΣΕ υποστήριξαν ότι εργάζονται πολλά χρόνια στις συγκεκριμένες υπηρεσίες και πως ουδέποτε ενεπλάκησαν σε παράνομες δραστηριότητες. Για τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους με τους Ρομά, τις οποίες κατέγραψε ο «κοριός» της αστυνομίας, ισχυρίστηκαν ότι μιλούσαν μαζί τους για να τους εξηγήσουν τη διαδικασία, διότι δεν την καταλάβαιναν. Αρνήθηκαν, ωστόσο, ότι δωροδοκήθηκαν από αυτούς για να τους παραδώσουν, χωρίς παραστατικά, μεγαλύτερες ποσότητες ανακυκλώσιμου υλικού.

Για τα χρήματα σε δεσμίδα με ταινία τράπεζας της Βουλγαρίας που βρέθηκαν στο σπίτι ενός υπαλλήλου, ο συνήγορός του Θέμης Σοφός είπε ότι ο πελάτης του υποστήριξε ότι προέρχονταν από αγροτικές δουλειές που έκανε παράλληλα για να συμπληρώσει το εισόδημά του.

«Ωστόσο, από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προκύπτει δωροδοκία, κατηγορία την οποία οι υπάλληλοι απορρίπτουν κατηγορηματικά. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν κερδίσει νόμιμους πλειστηριασμούς και τηλεφωνούσαν στους υπαλλήλους για να μάθουν πώς θα παραλάβουν το υλικό» δήλωσε ο κ. Σοφός.

Οι φερόμενοι ως αρχηγοί του κυκλώματος ισχυρίστηκαν ότι λειτουργούν νόμιμα τις επιχειρήσεις τους. Αρνήθηκαν ότι απειλούσαν ανταγωνιστές τους για να αποχωρούν από τους πλειστηριασμούς του ανακυκλώσιμου υλικού κι ότι δωροδόκησαν υπαλλήλους για να παραλάβουν μεγαλύτερες ποσότητες υλικού από τις αποθήκες του ΟΣΕ.

«Ορισμένες μικροπαραβάσεις είναι μεμονωμένες και μη συνδεόμενα περιστατικά σε διάφορες πόλεις της χώρας και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης» δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των φερομένων ως αρχηγών, Σάκης Κεχαγιόγλου. «Η απόφαση περί προσωρινής κράτησης του πρώτου εντολέα μου, αλλά παράλληλα και η απόφαση να αφεθεί ελεύθερη η δεύτερη εντολέας μου καταδεικνύουν ότι στο πρόωρο αυτό δικονομικό στάδιο ο κ. ανακριτής και η κα εισαγγελέας επιμέρισαν ρόλους και ευθύνες. Είμαι βέβαιος ότι σε τέτοια ογκώδη και περίπλοκη από οικονομοτεχνική άποψη δικογραφία, η πορεία της κύριας ανάκρισης θα διαλευκάνει πληρέστερα τις ευθύνες όλων των εμπλεκομένων» τόνισε.

Μετά τις απολογίες τους οι 11 κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι και οι υπόλοιποι οκτώ αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Σε δύο επιβλήθηκε και εγγυοδοσία 5.000 ευρώ και 2.000 ευρώ. Η μία εξ αυτών είναι κόρη ενός εκ των φερομένων ως επικεφαλής των Ρομά.

Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια, η ζημία του ελληνικού Δημοσίου από τη δράση της σπείρας ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια ευρώ, μόνο μέσα σε δύο χρόνια.

Οι τρεις Ρομά κατηγορούνται ότι είχαν στήσει ισάριθμες επιχειρήσεις για διαχείριση, εκμετάλλευση και πώληση παλιών σιδήρων και μετάλλων σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λαμία. Από τον Φεβρουάριο του 2015 κατηγορούνται ότι δωροδοκούσαν υπαλλήλους του ΟΣΕ με ποσά από 100 ευρώ έως 40.000 ευρώ για να παραλαμβάνουν χωρίς νόμιμες αποδείξεις μεγαλύτερες ποσότητες άχρηστου ανακυκλώσιμου υλικού από τις αποθήκες του Οργανισμού. Τα αρχηγικά μέλη φέρονται να έβγαζαν σε τράπεζες στη Βουλγαρία και την Κύπρο τα κέρδη από την κομπίνα.

Το γλωσσάρι του λαδώματος

Μεγάλη φαντασία είχαν τα μέλη του κυκλώματος με τους στημένους διαγωνισμούς σκραπ στη χρήση κωδικών λέξεων στις συνομιλίες τους, οι οποίες καταγράφηκαν από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα, τα μέλη της συμμορίας με τη λέξη «Παιχνίδι» εννοούσαν τη συμφωνία με διεφθαρμένο υπάλληλο, «πέντε γεμιστήρες με λουκάνικο» ήταν το λάδωμα ύψους 5.000 ευρώ, «μαύρο-άσπρο φορτίο» ήταν το φορτίο χωρίς ζύγιση, ενώ «σαλάμι» ήταν τα μετρητά.

Όταν πάλι οι εμπλεκόμενοι αναφέρονταν σε «χαρτζιλίκι», «δωράκι» ή «μεροκάματο», εννοούσαν τη χρηματική αμοιβή για ενέργεια υπαλλήλου, ενώ όταν έλεγαν «με άδεια χέρια θα πάμε» εννοούσαν τη δωροδοκία. «Αέρας» σήμαινε η υπόσχεση χρημάτων ή υλικών σκραπ, «μοιράδιο» τα χρήματα που λάμβαναν συμμετέχοντες σε διαγωνισμό για σκραπ προκειμένου να μην πάρουν μέρος σε αυτόν και να πλειοδοτήσει το κύκλωμα, «πιράνχας» η αναφορά σε υπάλληλο, «μηχανηματάκι» η συσκευή για τεχνική παρέμβαση στον μηχανισμό ζύγισης μετάλλων, «Κινέζος» και «μανάκι» τα φορτηγά μεταφοράς.

Οι μίζες και η μεταφορά

Όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας, Ανδρέας Αποστολόπουλος, η «μίζα» που εισέπρατταν οι επίορκοι υπάλληλοι κυμαινόταν από 100 ευρώ έως 40.000 ευρώ. Για παράδειγμα, ένα από τα τρία αρχηγικά μέλη της σπείρας, ιδιοκτήτης εταιρείας διαχείρισης σκραπ, κατέβαλε 15.000 ευρώ σε προϊστάμενο διεύθυνσης της ΟΣΕ Α.Ε. προκειμένου να αναλάβει τη μεταφορά υλικού από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς Λαχανόκηπων, Ιωνίας, Φιλαδέλφειας σε φυλασσόμενο χώρο. Κατά τη διαδικασία αφαιρέθηκαν τουλάχιστον 510 τόνοι παλιοσίδερα. Στη διάρκεια των ερευνών κατασχέθηκαν ψηφιακά πειστήρια (κινητά, USB) καθώς επίσης δύο καραμπίνες και ένα περίστροφο.

Το κύκλωμα είχε τρεις αρχηγούς που έδιναν όλες τις κατάλληλες εντολές προκειμένου να εξαπατούν κυρίως τον ΟΣΕ αλλά και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ και η ΕΑΒ. Τα μέλη του κατηγορούνται ότι επιδίωκαν να παραλαμβάνουν σε διαγωνισμούς ποσότητες σκραπ πολύ μεγαλύτερες από αυτές που αναγράφονταν στα εικονικά ζυγολόγια και τα πρωτόκολλα παράδοσης, τα οποία συντάσσονταν από διεφθαρμένους δημοσίους υπαλλήλους.

Παράλληλα, υπό τις εντολές των αρχηγών έκλεβαν τόνους σκραπ από αποθηκευτικούς χώρους που είχαν εναποτεθεί προς παράδοση.

Πηγή: zougla.gr

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa