Άρθρα

Πρόκληση για φέτος ο διάλογος με την Τουρκία

Το 2021, καθώς θα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση για την ελληνική ανεξαρτησία, η χώρα μας θα πρέπει να εισέλθει σε περίοδο «ενηλικίωσης» και ωρίμανσης. Να αποβάλλει «παιδικές ασθένειες» και να προχωρήσει με αυτοπεποίθηση στη διευθέτηση εκκρεμοτήτων του παρελθόντος. Μία από αυτές είναι η επίλυση των προβλημάτων με την Τουρκία, παρά τις αναμφισβήτητες δυσκολίες.

Πληρώνουμε την αναβλητικότητα πολλών δεκαετιών ως προς την επίλυση των προβλημάτων, λόγω φόβου για εσωτερικό πολιτικό κόστος. Αν δεν επιλυθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές και το Κυπριακό, κάθε νέο ζήτημα, όπως αυτό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, θα μας φέρνει ένα βήμα πριν από το χείλος του γκρεμού.

Δεν θα έπρεπε να εκπλήξει κανέναν η επιθετική στάση της Τουρκίας. Η γειτονική χώρα διεκδικεί ρόλο ισχυρής περιφερειακής δύναμης και δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτόν τον ρόλο χωρίς συμμετοχή στο ενεργειακό παιχνίδι. Από τη δική της πλευρά, θεωρεί ότι η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία κάνουν «μονομερείς» κινήσεις. Ότι μέσω των συνεργασιών με την Αίγυπτο και το Ισραήλ προσπαθούν να την αποκλείσουν από την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το θέμα είναι τι επιδιώκουμε εμείς. Στόχος μας είναι γενικά να αποκρούουμε τη στάση της Τουρκίας, να την καταγγέλλουμε, να ζητάμε κυρώσεις, αφήνοντας τα προβλήματα άλυτα; Και να ζητάμε συνεχώς συμπαράσταση από την ΕΕ, τις ΗΠΑ ή άλλους διεθνείς παράγοντες; Μα αυτοί, αφού δηλώσουν στήριξη, ζητούν από εμάς διάλογο με τη γειτονική χώρα.

Η διαφαινόμενη έναρξη του διαλόγου, στις αρχές του 2021, ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας που πρέπει να αξιοποιηθεί. Διάλογος, διαπραγμάτευση, διαμεσολάβηση είναι μέθοδοι όχι μόνο αποδεκτές, αλλά οι μόνες που επιλύουν τα διεθνή προβλήματα. Προσοχή: Όχι «διάλογος για τον διάλογο». Όχι για να ροκανίζουμε τον χρόνο. Όχι για το θεαθήναι. Αλλά για διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων. Οι διαφορές στο Αιγαίο δεν είναι διαφορές για εδάφη και κατοίκους, κάτι που θα έκανε πολύ δύσκολη την επίλυσή τους. Μπορούν να βρεθούν λογικές λύσεις, με «θετικό άθροισμα» και για τις δύο πλευρές.

Σε έναν διάλογο, κάθε πλευρά θέτει τα θέματα που επιθυμεί. Δεν μπορεί η άλλη πλευρά να της υπαγορεύσει τι θα πει, ούτε να της απαγορεύσει να αναφερθεί σε κάτι. Εφόσον μία πλευρά εγείρει ένα θέμα, προκύπτει μια διμερής διαφορά. Ο διάλογος δεν μπορεί να είναι αέναος. Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, οι δύο χώρες πρέπει να προσφύγουν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

του Θόδωρου Τσίκα

Πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa