Κοινωνία

«Πυρπόλησαν» το Αιγαίο – Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση που τρόμαξε τους Τούρκους

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από την άσκηση «Πυρπολητής», η οποία διεξήχθη την Τετάρτη στην περιοχή των Δωδεκανήσων και είχε ως σενάριο την ανακατάληψη βραχονησίδας.

Η άσκηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα βορειοδυτικά της Ρόδου, αποφασίστηκε σε συνεννόηση με τη στρατιωτική ηγεσία και κοινοποιήθηκε χθες τα ξημερώματα (μετά τις 02.00 τα μεσάνυχτα) σε όλες τις εμπλεκόμενες μονάδες του Στρατού Ξηράς (Σ.Ξ.), του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) και των Ειδικών Δυνάμεων (Ε.Δ.).

Οι ασκήσεις τύπου «Πυρπολητής» διεξάγονται για την επιχειρησιακή εκπαίδευση και αξιολόγηση της Διακλαδικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης Υψηλής Ετοιμότητας (Δύναμη Δέλτα).

Όπως επισημαίνει το ΓΕΕΘΑ, τέτοιου είδους ασκήσεις πραγματοποιούνται με σκοπό τον έλεγχο της ετοιμότητας των συμμετεχουσών δυνάμεων για την ανάληψη ενεργειών άμεσης αντίδρασης αντιμετώπισης ευρέος φάσματος επιχειρησιακών απαιτήσεων.

Στην άσκηση συμμετείχαν μία φρεγάτα, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, ενώ ένα από τα πλοία Ταχείας Μεταφοράς τύπου «Zubr» μετέφερε, μεταξύ άλλων, προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων. Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων (μονάδες αμφίβιων καταδρομών, αλεξιπτωτιστές, μονάδες υποβρυχίων καταστροφών, πεζοναύτες κ.ά.) μεταφέρθηκαν στην περιοχή των σεναρίων και με άλλους τρόπους, καθώς στην άσκηση ενεπλάκησαν μεταφορικά, αλλά και επιθετικά ελικόπτερα. Τις επιχειρήσεις στα Δωδεκάνησα υποστήριξαν από αέρος μαχητικά αεροσκάφη της Π.Α.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε πριν από το τέλος της ημέρας. Από την πλευρά της Τουρκίας δεν υπήρξε καμία κινητικότητα. Μάλιστα, χθες καταγράφηκε μηδενική δραστηριότητα στον αέρα. Πρόκειται για γεγονός μάλλον αναμενόμενο, καθώς όταν πραγματοποιούνται ασκήσεις κάποιας κλίμακας στο Αιγαίο, υπάρχει σχετική αυτοσυγκράτηση από τη μια ή την άλλη πλευρά.

Της διαταγής από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο για την άσκηση ετοιμότητας είχε προηγηθεί ένα πολύωρο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) με τη συμμετοχή του Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη, του Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή, του Α/ΓΕΝ Νίκου Τσούνη και του Α/ΓΕΑ Χρήστου Χριστοδούλου.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa