Εκλογές 2019 Περιφέρειες - Δήμοι

Πως θα βγουν τα αποτελέσματα των εκλογών – Ολόκληρη η διαδικασία

Αναλυτική Εγκύκλιο με τα βήματα για τη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών, των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο γενικός κανόνας είναι πως τα αποτελέσματα θα συγκεντρωθούν σε κάθε νομό από τις Περιφερειακές Ενότητες της έδρας του, θα μεταδοθούν στο ΥΠΕΣ και εν συνεχεία, το ΥΠΕΣ θα τα διοχετεύει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση – ραδιόφωνο – τύπο – διαδίκτυο).

Επισημαίνεται ότι το ΥΠΕΣ θα συγκεντρώσει από τις Περιφερειακές Ενότητες (δηλαδή θα μπορούμε να τα βλέπουμε στην ιστοσελίδα του και στα κεντρικά μέσα ενημέρωσης) τα αποτελέσματα:

– υπέρ Συνδυασμών και Υποψήφιων των Ευρωεκλογών,

– υπέρ Συνδυασμών για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές

ΔΕΝ θα συγκεντρώσει αποτελέσματα:

– σταυρών για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές

– των Κοινοτικών εκλογών.

Η μη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων των Κοινοτήτων έχει πάντως τη σημασία της, καθώς δεν θα μπορέσουμε να διακρίνουμε εύκολα από το πρώτο βράδυ εάν είχε κανένα νόημα η «μεταρρύθμιση» με τα έξοδα και την ταλαιπωρία των εκλογέων στις δύο ουρές για την 4η κάλπη του Κλεισθένη ή εάν τελικά θα εκλεγούν οι Συνδυασμοί Κοινοτήτων που πρόσκεινται (=με ίδιο όνομα/έμβλημα) σε Συνδυασμούς Υποψήφιων Δημάρχων.

Η Εγκύκλιος ορίζει:

– τις ενέργειες των Δικαστικών Αντιπροσώπων για την εξαγωγή του αποτελέσματος, αναλόγως του εάν θα είναι τμήματα «σπασμένα» σε Α-Β ή ενιαία. Περιγράφει πρακτικά ποια αποτελέσματα βγαίνουν πρώτα αναλόγως το τμήμα.

– τι πρέπει να κάνουν οι υπάλληλοι των Δήμων για τη μετάδοση, τονίζοντας ότι «τα καταστήματα των Δήμων θα παραμείνουν ανοιχτά έως την ολοκλήρωση της μετάδοσης των αποτελεσμάτων από όλα τα εκλογικά τμήματα της περιοχής τους»

– τι πρέπει να κάνουν οι Περιφερειακές Ενότητες

– τις ενέργειες στο ΥΠΕΣ

– ειδικά οργανωτικά θέματα, όπως τις συσκέψεις Περιφερειακών Ενοτήτων–Δήμων και τη δοκιμή αναμετάδοσης

– την αποστολή από τις Περιφερειακές Ενότητες στο ΥΠΕΣ των πινάκων αποτελεσμάτων υπέρ Συνδυασμών Ευρωεκλογών

– την αποστολή από τα Πρωτοδικεία στο ΥΠΕΣ των Πινάκων αποτελεσμάτων υπέρ Συνδυασμών Ευρωεκλογών

Αξίζει να σημειωθεί η έμφαση που δίνει ο Αλέξης Χαρίτσης στην αποφυγή του γνωστού φαινομένου που παρατηρείται το βράδυ των εκλογών, τα αποτελέσματα να «τρέχουν» σε τοπικά sites, ενώ στο site του ΥΠΕΣ και, συνεπώς, στα κεντρικά μέσα ενημέρωσης να φαίνονται «κολλημένα» ή να ανανεώνονται εξαιρετικά αργά.

Υπογραμμίζει, λοιπόν, πως «η μετάδοση των αποτελεσμάτων που είναι αποκλειστική ευθύνη των γραφείων των Περιφερειακών Ενοτήτων, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, αποτελεί κατ’ εξοχήν αρμοδιότητα του κεντρικού Φορέα, που είναι το Υπουργείο Εσωτερικών. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, λοιπόν, ΘΕΜΙΤΟ να ανακοινώνονται εκλογικά αποτελέσματα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων και των ιστοχώρων που ενδεχόμενα διαθέτουν οι Π.Ε., εάν δεν έχει προηγηθεί η μετάδοσή τους από το ΥΠΕΣ, καθώς αυτό δυσχεραίνει την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών σε όλη τη Χώρα».

Μένει να δούμε εάν αυτή τη φορά θα τον ακούσουν, καθώς αντίστοιχες νουθεσίες στο παρελθόν – όπως είναι αναμενόμενο για στιγμές τόσο κρίσιμης τοπικής σπουδαιότητας – έπεφταν στο κενό.

Πηγή: airetos.gr

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER