Κοινωνία

Πως θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων – Όλα όσα πρέπει να ξέρουν γονείς και μαθητές

Αύριο χτυπά το πρώτο κουδούνι των σχολείων όλης της χώρας με την πανδημία όμως του κορωνοϊού να βρίσκεται ακόμα μαζί  μας. Να σημειώσουμε ότι οι απαραίτητες οδηγίες έχουν ήδη αποσταλεί, οι μάσκες έχουν πάρει τον δρόμο τους προς όλες τις σχολικές μονάδες και θα δοθούν στους μαθητές των σχολικών μονάδων.

Στόχος των ειδικών αλλά και της πολιτικής ηγεσίας είναι να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διά ζώσης εκπαίδευση, ενώ παράλληλα έχουν σχεδιαστεί εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση χειροτέρευσης της επιδημίας.

Τo πρόγραμμα της πρώτης ημέρας στο σχολείο

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας θα περιλαμβάνει:
• Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ
• Εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί (117512/ΓΔ4/08-09-2020)
• Διανομή μάσκας ανά μαθητή
• Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας
• Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας
• Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς

Για τα νηπιαγωγεία θα ακολουθηθεί παρόμοιο πρόγραμμα:

• Συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ
• Επεξήγηση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί (Φ.7/117703/Δ1/9-9-2020)
• Διανομή μάσκας ανά μαθητή
• Ιδιαίτερη έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας

Με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, έχει θεσπιστεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς εντός όλων των εσωτερικών χώρων του σχολείου. Σε περίπτωση που ο μαθητής δεν φοράει τη μάσκα του, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη. Ο μαθητής λαμβάνει απουσία και μεταφέρεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ώστε να μην έρθει σε επαφή με την υπόλοιπη σχολική κοινότητα, μέχρι να τον παραλάβουν οι γονείς του.

Η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια του φαγητού και της γυμναστικής. Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας έχει προβλέψει ένα διάστημα για την εκπαίδευση των παιδιών, κυρίως στις ηλικίες 4 έως 10 ετών, για τη σωστή εφαρμογή της μάσκας.

Τι θα συμβαίνει σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο

Σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος μαθητή, το παιδί θα απομονώνεται αμέσως σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μέχρι να έρθει η οικογένειά του να τον παραλάβει. Στη συνέχεια, ο μαθητής θα επισκέπτεται τον ιατρό του και θα γίνεται εργαστηριακός έλεγχος. Μέχρι να βγουν τα αποτέλεσμα, ο μαθητής θα παραμένει σε απομόνωση στο σπίτι, ενώ το σχολείο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Παρόμοια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση εκπαιδευτικού ή εργαζομένου στη σχολική μονάδα.

Αν το τεστ σε παιδί ή εκπαιδευτικό είναι αρνητικό, τότε μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο εντός 24 ωρών. Εάν, βέβαια, βγει θετικό, τότε ο γονιός οφείλει να ενημερώσει τον υπεύθυνο Covid-19 του σχολείου, όπως και τους υπεύθυνους όλων των εξωσχολικών δραστηριοτήτων του. Τότε, εκείνος επικοινωνεί με τις αρμόδιες αρχές.

Έτσι θα λειτουργούν τα κυλικεία

Τα κυλικεία επαναλειτουργούν με αυστηρούς κανόνες. Για όσα βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο, οι μαθητές θα πρέπει να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια της αναμονής. Η μάσκα συστήνεται και για όσα βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο και υπάρχει συνωστισμός. Να σημειώσουμε ότι όλα τα τρόφιμα και υγρά θα πρέπει να είναι συσκευασμένα σε ατομικές συσκευασίες.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER