Οικονομία

Πως θα χτυπούν οι «Ράμπο» της Εφορίας σε τελωνεία θαλαμηγούς και βυτιοφόρα!

Από το φθινόπωρο, η νέα τελωνειακή «ομπρέλα» απέναντι στους λαθρεμπόρους θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία, με φόντο την είσπραξη τουλάχιστον 13,7 δις ευρώ.

Το βασικό χαρακτηριστικό του σχεδιασμού είναι ότι η πολυδιάσπαση των υπηρεσιών παίρνει τέλος. Δύο κεντρικές Ελεγκτικές Υπηρεσίες Τελωνείων, μια στην Αττική και μία στη Θεσσαλονίκη, θα τελούν υπό τις οδηγίες της Επιτελικής Υπηρεσίας Τελωνειακών Ελέγχων. Η τελευταία θα λειτουργεί σε επίπεδο Διεύθυνσης και θα έχει την ευθύνη του κεντρικού σχεδιασμού.

Προληπτικοί και στοχευμένοι έλεγχοι, αξιοποίηση πληροφοριών και risk analysis, όπως σημειώνει το iefimerida.gr, θα ορίζουν τους στόχους, ενώ θα γίνονται και καταδρομικές π.χ. στη διακίνηση καυσίμων με βυτιοφόρα. Από αυτές τις καταδρομικές δεν θα γλιτώσουν ούτε τα σκάφη αναψυχής και είναι ενδεικτικό ότι στο επιχειρησιακό σχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για έρευνες σε τουλάχιστον 15 θαλαμηγούς, στο πλαίσιο των ελέγχων λαθρεμπορίου ναυτιλιακών καυσίμων.

Ειδικότερα για τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, δηλαδή τα ενεργειακά προϊόντα, τα αλκοολούχα και τα καπνικά, στα οποία παρατηρούνται εκτεταμένα φαινόμενα λαθρεμπορίας, θα διενεργηθούν τουλάχιστον 34.000 έλεγχοι δίωξης. Επίσης έμφαση δίνεται στον έλεγχο παραποιημένων προϊόντων, όπου θα διενεργηθούν τουλάχιστον 3.000 έλεγχοι. Περαιτέρω εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στη διακίνηση ρευστών διαθεσίμων. Με στόχο την καταπολέμηση του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, θα συνταχθεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχων και θα διεξαχθούν τουλάχιστον 8.000 έλεγχοι διακίνησης μετρητών.

Επιπλέον 12.000 έλεγχοι δίωξης θα πραγματοποιηθούν από τα τελωνεία σε όλους τους λοιπούς τομείς, όπου εντοπίζονται φαινόμενα λαθρεμπορίου, όπως στο εμπόριο οχημάτων, στη διακίνηση ταχυδρομικών δεμάτων, στη διέλευση επιβατών κ.λ.π.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa