Άρθρα

Πως κατάντησαν έτσι την Ευρώπη

«Ο ελληνικός λαός εξεγείρεται και επαναστατεί όχι τόσον όταν υποφέρει, όσον όταν έχει το αίσθημα ότι εμπαίζεται και αδικείται…». Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, στην  πρώτη ομιλία του στη Βουλή ως πρωθυπουργός της χώρας, στα 1955 (Καραμανλής :  Ο ανορθωτής της ελληνικής Δημοκρατίας  Κ. Μ. Γουντχάουζ, Μορφωτική Εστία, 1982). Το γράφω και το υπενθυμίζω, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν αυτήν την περίοδο στα εθνικά μας θέματα.  Όπως διαπίστωσαν οι εταίροι μας, παρά το ότι ο λαός μας υπέφερε από τα καταστροφικά μνημόνια, παρέμεινε πιστός στις αξίες του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας, παρά τους φόβους περί εξεγέρσεως που είχαν καταγράψει διάφορες μυστικές και φανερές υπηρεσίες.

Η Ελλάδα καλώς η κακώς με βάση τόσο την Ιστορία της όσο και της γεωγραφία της έχει τοποθετηθεί φυσιολογικά στο πλευρό των δυτικών δημοκρατιών. Σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με λύπη όμως παρακολουθούμε την διαχρονική θα έλεγα αδυναμία της Ευρώπης και γενικότερα του δυτικού κόσμου,  να κατανοήσει  την Τουρκική προκλητικότητα και συμπεριφορά σε βάρος της χώρας μας.

Το ίδιο συνέβη στα γεγονότα στα Σεπτεμβριανά στην Κωνσταντινούπολη το 1955, το ίδιο έπραξαν στην εισβολή στην Κύπρο το 1974, το ίδιο θεατές έμειναν στην εισβολή των Τούρκων στην Συρία, το ίδιο κάνουν στις απανωτές προκλήσεις της Άγκυρας , με αποκορύφωμα τα όσα δρομολογεί ο Ταγίπ Ερντογάν,  με την ανατροπή συνθηκών που καθόριζαν σχέσεις χωρών και κρατών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια άθλια συμπεριφορά που αντιβαίνει τόσο τις συνθήκες όσο και την ουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνουν και σε ότι αφορά το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα που βιώνει η χώρα μας.

Κάποιοι εντός και εκτός της Ελλάδας θεωρούν ότι ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε χειμερία νάρκη και ότι μπορούν να του κάνουν τα πάντα και αυτός να μην αντιδρά.

Για αυτό και επέλεξα στη σημερινή εισαγωγή του σχολίου μου, να υπενθυμίσω μια ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που πρέπει να την καταλάβουν πρώτοι από όλους οι κυβερνώντες.

Οποιαδήποτε υποχώρηση στα ελληνοτουρκικά θα προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό  της χώρας που κανείς για την ώρα δεν μπορεί να διανοηθεί το μέγεθός τους.

Το αίσθημα της αδικίας που βιώνουν οι Ελληνίδες και οι Ελληνες στα εθνικά θέματα δεν καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, αλλά διαπερνά ολόκληρη την κοινωνία ανεξαρτήτως κόμματος ή χρώματος.

Το τσουνάμι θα είναι τέτοιο, που δεν μπορούν να το διανοηθούν. Για αυτό και λέμε ότι πρέπει τα κόμματα να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να χαράξουν από κοινού με τους Κύπριους αδελφούς μας ένα νέο αμυντικό δόγμα. Αποτρεπτικό και αμυντικό. Που θα είναι σαφές το ποια είναι η κόκκινη γραμμή μας. Δεν το έκανε ο τ. πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Σκοπιανό. Προχώρησε χωρίς να συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς και ήταν ολέθριο λάθος. Όχι για τον ίδιο μόνο, αλλά για την πατρίδα μας. Για αυτό καλό θα ήταν κάποιοι να μην αντιγράψουν αυτό το μοντέλο. Να καθίσουν και να συνεννοηθούν. Γιατί από αυτήν την Ευρώπη, πλέον δεν έχουμε τίποτε να περιμένουμε, έτσι όπως την κατάντησαν…

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER