Άρθρα Θανάσης Παπαμιχαήλ

Πόση «γλύκα» έχει τελικά η εξουσία!

Μία νέα χρονιά ανέτειλε, μία νέα χρονιά με πολλά τα ζητούμενα από όλους εμάς, τους πολίτες, και με αρκετές εκπλήξεις από το σύνολο του ελληνικού και του παγκόσμιου πολιτικού συστήματος.
Στον ναό της δημοκρατίας, πέρα από τον Ατλαντικό, είδαμε «πράματα και θάματα» από τον γνωστό μας πλανητάρχη, που με νύχια και με δόντια θέλει να κρατήσει την εξουσία, με ακραία και διχαστικά διλήμματα. Κρίση αξιών μιας κοινωνίας, πολιτική και πολιτειακή, με στόχο ακόμη και τη διάλυσή της.

Αποσύνθεση και αχαλίνωτη δραστηριότητα μεγάλων περιθωριακών ομάδων, με τις ευλογίες του απερχόμενου προέδρου. Κατάντια για μία «καρέκλα», έστω και προεδρική.

Στα καθ’ ημάς, πολλά και περίεργα τα πολιτικά πράγματα. Από τη μία είχαμε έναν ανασχηματισμό, δίκην αναδιανομής της τράπουλας πολιτικών στελεχών, με κερδισμένους και χαμένους.

Ένα παιχνίδι πολιτικό, που άφησε αδιάφορη την κοινωνία, μιας και δεν υπήρξε καμία αναδιανομή πλούτου υπέρ της. Μόνο όσοι πήραν τις καρέκλες αύξησαν τα μηνιαία εισοδήματά τους και είναι χαρούμενοι για τον τυχερό νέο χρόνο, που ανέτειλε.

Βέβαια, στους κόλπους του κόμματος που κυβερνά, υπάρχουν γκρίνιες, οργή και σχέδια ανεξαρτητοποίησης από πολλούς «ριγμένους», που όμως στο τέλος θα καθίσουν στα «αυγά» τους. Γνωστή η χρήση του αείμνηστου Ευάγγελου Αβέρωφ, «το αρνί που φεύγει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος!».

Αφήστε που όλο και κάποιο κομματάκι από το «γλυκό» της εξουσίας απολαμβάνουν. Φυσικά, τίποτα δεν εμποδίζει τις φιλοδοξίες νέων κινημάτων και ομάδων να μετεξελιχθούν σε νέα πολιτικά κόμματα. Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, με το οποίο θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, παρακινεί για το εγχείρημα.

Αυτό για τον έναν μεγάλο πολιτικό πόλο.

Για τον άλλον, της αντιπολίτευσης, ταιριάζει η παροιμία  «όλα τα ’χει η Μαριορή, ο φερετζές τής έλειπε». Σίγουρα δεν έλειπαν οι λεγόμενες φράξιες, τάσεις, ρεύματα, ομπρέλες. Προεδρικοί και πολλές ακόμη ομάδες και ομαδούλες, που ορέγονται μεν το «γλυκάκι» της εξουσίας αλλά φτιαγμένο με τη δική τους συνταγή.

Με υπερφίαλα, ακαταλαβίστικα, αψυχολόγητα κείμενα, εμμένουν και επιμένουν στη δική τους ιδεολογική τοποθέτηση, έστω και αν αυτή είναι απορριπτέα από το σύνολο της κοινωνίας. Τη γλύκα της εξουσίας δεν θα την απολαύσουν στο προσεχές μέλλον. Θα μείνουν με το κουταλάκι στο χέρι, αν συνεχίσουν να παίζουν προσωπικά παιχνίδια, και είναι πολύ πιθανόν και σε αυτές τις εκλογές να σερβιριστούν πίκρα αντί για γλύκα!

Όσον αφορά τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, περιορίζονται στα προνόμια της εξουσίας που τους δίνει ο νόμος. Αυτοκίνητα, συμβούλους, παχυλούς μισθούς και πολλές ακόμη παροχές σε είδος. Στόχος, η παραμονή όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στις καρέκλες της νομοθετικής εξουσίας. Τα δημοκοπικά ποσοστά δεν τους δίνουν το δικαίωμα να ονειρευτούν κάτι περισσότερο από την παραμονή τους στα έδρανα του Κοινοβουλίου.

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa