Κόσμος

Πότε αποσύρουν το Oruc Reis οι Τούρκοι! Μας καλούν δήθεν σε διάλογο για υφαλοκρηπίδα αλλά και νησιά!

Ανακοίνωση με την οποία προαναγγέλλει την αποχώρηση του Oruc Reis από την περιοχή των ερευνών στις 29 Νοεμβρίου, εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το τουρκικό πλοίο ξεκίνησε έρευνες στις 10 Αυγούστου και μέχρι σήμερα συγκέντρωσε δεδομένα σε έκταση 8.149 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Με τη νέα NAVTEX θα γίνει συγκέντρωση δεδομένων σε περιοχή 2.806 τετραγωνικών χιλιομέτρων και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι στις 29 Νοεμβρίου λήγει η τελευταία τουρκική NAVTEX που εκδόθηκε χθες.

Κάνοντας αναφορά στο Oruc Reis, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν τόνισε ότι το ερευνητικό θα βρίσκεται στην περιοχή μέχρι το τέλος του μήνα. «Αργότερα μπορεί να ολοκληρώσει τις εργασίες του και να αποχωρήσει από την περιοχή και να πάει σε εντελώς διαφορετικό σημείο. Δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο εκεί. Εμείς θέλουμε διερευνητικές επαφές. Να συζητήσουμε την υφαλοκρηπίδα, το καθεστώς των νησιών»

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας χθες στο ελληνικό ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα δικά της δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα, αντί να προβαίνει σε ανακοίνωση κάθε φορά που εκδίδουμε μία νέα Navtex, θα ήταν καλύτερο πρέπει να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκλησή μας για συνομιλίες»

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa