Αθλητικά

Πώς έκαναν «φτερά» 13 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία της ΕΠΟ

«Έκαναν φτερά» πάνω από 13 εκατομμύρια ευρώ για εξετάσεις 250.000 ποδοσφαιριστών σε ετήσια βάση που δεν έγιναν ποτέ επί επτά χρόνια, αν και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία πλήρωνε κανονικά την ιδιωτική εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο της λειτουργίας της «κάρτας υγείας αθλητών».

Αυτό διαπίστωσε η Δικαιοσύνη, που έχει οδηγήσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για το κακούργημα της απιστίας τους πρώην προέδρους της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Β. Γκαγκάτση, Σ. Πιλάβιο, Γ. Σαρρή, Γ. Γκιρτζίκη, καθώς και 18 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟ από το 2005, για την περιβόητη «κάρτα υγείας αθλητών», που στοίχισε στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία πάνω από 13 εκατομμύρια ευρώ, αν και δεν λειτούργησε.

Ποια είναι η εταιρεία

Κατηγορούμενοι για ηθική αυτουργία και συναυτουργία στην απιστία είναι ακόμα οκτώ άτομα που ήταν υπεύθυνοι της εταιρείας Opentec AE και της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο PCSystems (που απορρόφησε την Opentec), η οποία έχει βάλει «λουκέτο» εδώ και έναν χρόνο.

Η υπόθεση αφορά την ανάθεση και λειτουργία του έργου της λεγόμενης «κάρτας υγείας» για 250.000 ποδοσφαιριστές στην εταιρεία OpentecAE, που χρηματοδοτούνταν από την ΕΠΟ από το 2005 έως το 2013, όταν και καταγγέλθηκε η σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία μετά από έλεγχο του ΣΔΟΕ.

Η υπόθεση ταλανίζει τον ποδοσφαιρικό κόσμο εδώ και χρόνια, ενώ η παραπομπή των κατηγορούμενων σε δίκη είχε ως αποτέλεσμα την έκπτωση του προέδρου Γ. Γκιρτζίκη, πέντε μελών του ΔΣ της ΕΠΟ και όσων είχαν αιρετές θέσεις σε ποδοσφαιρικά αξιώματα.

Ο ιατρικός φάκελος

Το έργο είχε ως σκοπό τη δημιουργία και συνεχή ενημέρωση ενός πλήρους ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου, τη συνεχή παρακολούθηση της υγείας και την, σε τακτά χρονικά διαστήματα, ιατρική εξέταση κάθε αθλητή-μέλους των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων (ΕΠΣ).

Η εταιρεία ανέλαβε με δικές της δαπάνες να υλοποιήσει το έργο για την παροχή των υπηρεσιών της και συμφωνήθηκε τίμημα 11,6 ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά μία τακτική μέτρηση αθλητή, με ελάχιστον εγγυηθέν ποσό από την ΕΠΟ ετησίως αυτό που αντιστοιχεί σε 250.000 τακτικές μετρήσεις, με μόνη εξαίρεση το πρώτο έτος από τη λειτουργία του συστήματος, οπότε προβλέφθηκε ως ελάχιστο εγγυηθέν τίμημα το γινόμενο 4.500 μετρήσεων.

Η ΕΠΟ ήταν υποχρεωμένη να εξασφαλίσει τις απαραίτητες διοικητικές άδειες για τη λειτουργία των Σταθμών Τηλεμετρίας.Ωστόσο, η εκπλήρωση του αντικειμένου της σύμβασης ήταν ανέφικτη, καθόσον η λειτουργία των Σταθμών Τηλεμετρίας με ιατρικά μηχανήματα στις ΕΠΣ προϋπόθετε άδεια που μπορούσε να χορηγηθεί νόμιμα μόνο σε φυσικά πρόσωπα που κατείχαν άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος και όχι σε φορείς, όπως η ΕΠΟ και οι κατά τόπους ΕΠΣ.

Το πρόβλημα ήταν γνωστό στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ από τον Οκτώβριο του 2005 και σε συνεδριάσεις της τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2009. Όμως δεν προχώρησαν σε καταγγελία της σύμβασης για σπουδαίο λόγο σύμφωνα με το άρθρο 21 της σύμβασης, ούτε τέθηκε ζήτημα μη καταβολής της αμοιβής της αμοιβής στην εταιρεία.Αντίθετα, ενέκριναν την παράταση της σύμβασης για ακόμα δύο χρόνια μέχρι το 2013.

Μάλιστα, όταν το 2010 η αντισυμβαλλόμενη εταιρεία πρότεινε, για να λυθεί το πρόβλημα των αδειών, αλλαγή του χώρου εγκατάστασης των ιατρικών μηχανημάτων από τις κατά τόπους ΕΠΣ σε Δημοτικά Ιατρεία (χωρίς προηγουμένως να εξασφαλιστεί η σχετική έγκριση από τα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων), το ΔΣ της ΕΠΟ ενέκρινε ακόμα δύο συμβάσεις για τη μεταφορά και την εγκατάσταση των μηχανημάτων, καθώς και τη λήψη βιολογικών δειγμάτων από τους αθλητές και τη μεταφορά τους προς εξέταση έναντι τιμήματος 4,67 ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά τακτική μέτρηση αθλητή, με ελάχιστο εγγυημένο αριθμό 250.000 χρηστών ετησίως.

Μολονότι όμως δεν μπορούσε να λειτουργήσει το σύστημα της «κάρτας υγείας» ούτε με τη μεταφορά των μηχανημάτων στα Δημοτικά Ιατρεία (καθόσον αντιδρούσαν οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι και τα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων δεν ενέκριναν τη μεταφορά των Σταθμών Τηλεμετρίας στα Δημοτικά Ιατρεία), δεν έθεσαν θέμα καταγγελίας των παραπάνω συμβάσεων για σπουδαίο λόγο, ή μη καταβολής των αμοιβών στην εταιρεία.

Αποτέλεσμα;Από την υπογραφή της σύμβασης το 2005 μέχρι και την καταγγελία της τον Μάρτιο του 2013, μετά από έρευνα του ΣΔΟΕ, πραγματοποιήθηκαν μόνο 15.530 μετρήσεις όταν ο αριθμός των αθλητών-ποδοσφαιριστών όλων των ΕΠΣ υπερβαίνει τις 300.000.

Η ζημία για την ΕΠΟ ανέρχεται στο ποσό των 29.037.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ίση με το συνολικό ποσό που ανέλαβε η Ομοσπονδία να καταβάλει στην αντισυμβαλλόμενη εταιρεία ως αμοιβή της κατά τη διάρκεια ισχύος των συμβάσεων.

Η εταιρεία έχει ήδη εισπράξει από την ΕΠΟ 13.085.828 ευρώ, ενώ για την καταβολή του υπόλοιπου ποσού είχε στραφεί δικαστικά εναντίον της Ομοσπονδίας.

Πάντως, σε δικαστήριο που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο, η εταιρεία έχασε δίκη, καθώς οι δικαστές έκριναν πως ορθώς η Ομοσπονδία δεν πλήρωσε επιταγή από τη στιγμή που έχει καταγγελθεί η σύμβαση…

Στα αξιοπερίεργα της υπόθεσης είναι πως ανάμεσα στους 22 κατηγορουμένους είναι και δύο μέλη της ΕΠΟ που είχαν καταψηφίσει τη σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία το 2005!

Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο τότε πρόεδρος της ΕΠΣ Πειραιά Νικόλαος Ανασόπουλος ο οποίος καταψήφισε με το σκεπτικό ότι«δεν μπορούν να μπαίνουν εταιρείες και να ελέγχουν τους αθλητές και μάλιστα εταιρείες που, κατά τη δική μου εκτίμηση τότε, δεν ήταν και τόσο καθαρό το πλαίσιο όπως τουλάχιστον είχε εισηγηθεί»..

Και όμως, αυτός που έκρουσε το…καμπανάκι πριν από την υπογραφή της «αμαρτωλής» σύμβασης, που στοίχισε ήδη στην ΕΠΟ 13 εκατ. ευρώ, είναι σήμερα κατηγορούμενος.

Με κατάθλιψη ο βασικός μάρτυρας!

Η δίκη ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο με την κατάθεση του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών που διενήργησε τον έλεγχο στην ΕΠΟ.

Ο μάρτυρας ξεκίνησε να καταθέτει, αλλά δεν ολοκλήρωσε σε επόμενη δικάσιμο, καθώς παρουσίασε συμπτώματα κατάθλιψης!

Μετά από αυτή την εξέλιξη, το δικαστήριο διέκοψε για εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να καταστεί δυνατή η κατάθεση του ουσιώδους μάρτυρα κατηγορίας.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 25/11

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa