Κόσμος

Πώς γίνεται το εμπόριο κοκαΐνης μέσω… κούριερ!

«Ο κατακερματισμός της εμπορίας κοκαΐνης στην Ευρώπη μοιάζει να επιφέρει εντεινόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των εγκληματικών συμμοριών για τον έλεγχο της προμήθειας και της τιμής πώλησης σε εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο» τονίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας.

Η εμφάνιση περισσότερων συμμοριών έφερε και νέες εφευρετικές μεθόδους διακίνησης ναρκωτικών, όπως για παράδειγμα με εξειδικευμένους μεταφορείς που παραδίδουν στους τοξικομανείς την δόση τους αν τηλεφωνήσουν σε ειδικά τηλεφωνικά κέντρα.

Τέτοιου είδους «υπηρεσίες κούριερ» προσφέρονται στη Βρετανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Οι αγοραστές επικοινωνούν με call center στην Ισπανία ή στα δυτικά Βαλκάνια, πάντα σύμφωνα με την έκθεση.

«Αυτές οι νέες μέθοδοι, η “ουμπεροποίηση” της εμπορίας κοκαΐνης, είναι σαφείς ενδείξεις κλιμακούμενου ανταγωνισμού στην αγορά, καθώς και του γεγονότος ότι οι διακινητές αναγκάζονται να προσφέρουν επιπλέον υπηρεσίες, πέραν του προϊόντος, όπως η ταχεία παράδοση οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε» σημειώνει το ΕΚΠΝΤ.

Η αύξηση των ποσοτήτων κοκαΐνης που διατίθενται στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια συμπίπτει με τη μετακίνηση των παραδοσιακών οδών διακίνησης, από την Ιβηρική στα μεγάλα λιμάνια του Βελγίου, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Η Αμβέρσα έχει μετατραπεί πλέον στον σημαντικότερο κόμβο εισαγωγής κοκαΐνης στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση. Τουλάχιστον 41 τόνοι του συγκεκριμένου ναρκωτικού κατασχέθηκαν από τις αρχές στο εν λόγω λιμάνι το 2017. Αξίζει να σημειωθεί ότι 2016 κατασχέθηκαν 70,9 τόνοι κοκαΐνης σε όλη την Ευρώπη.

Οι νέες οδοί διακίνησης ενδέχεται να αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, καθώς άλλες οδοί και μέθοδοι διακίνησης, όπως είναι η χρήση ιδιωτικών αεροσκαφών, ενδέχεται να μην εντοπίζονται καν, προειδοποιεί το Κέντρο.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa