Οικονομία

Πώς διαγράφονται οφειλές για χιλιάδες διπλο-ασφαλισμένους!

Ο ΕΦΚΑ θέτει σε λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα που δέχεται αιτήσεις για διαγραφή διπλών ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και πρόσθετων τελών-τόκων, που χρεώθηκαν «ομάδες» ασφαλισμένων, από το 1993 έως το τέλος του 2016.

Νέοι ασφαλισμένοι που ασκούσαν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα με μπλοκάκι μετά το 1993 και δημοσιογράφοι με μπλοκάκι, εκτός από τις εισφορές που κατέβαλαν στο δικό τους ταμείο, πλήρωναν ή χρεώνονταν με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως βεβαιωμένες οφειλές από τον πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ). Επίσης αγρότες οι οποίοι ενώ ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, βρέθηκαν να χρωστούν και στον ΟΑΕΕ, χωρίς μάλιστα να το γνωρίζουν.

Το πρόβλημα προέκυψε από τον συνταξιοδοτικό νόμο Σιούφα του 1992, μία διάταξη του οποίου προβλέπει ότι όποιος είναι μισθωτός ή αγρότης, παρά το γεγονός ότι πλήρωνε κανονικά εισφορές στο τότε ΙΚΑ -ΟΓΑ, εάν έκανε παράλληλα και έναρξη επιτηδεύματος (είχε εκδώσει μπλοκάκι), τότε όφειλε να ασφαλιστεί και στο ΤΕΒΕ, μετέπειτα ΟΑΕΕ και σήμερα ΕΦΚΑ.

Πολλοί ασφαλισμένοι αγνοούσαν το παραπάνω, όπως επίσης και το γεγονός ότι είχαν χρεωθεί με εισφορές πολλών ετών, τις οποίες «ανακάλυπταν», όταν επιχειρούσαν να κάνουν διακοπή εργασιών ή αλλαγή δραστηριότητας.

 

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που ετοίμασε ο ΕΦΚΑ για την υποβολή αιτήσεων θα είναι Οnline από σήμερα και θα αφορά διαγραφές κύριας ασφάλισης, καθώς, αναλογικά, και τους κλάδους επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, όπου προβλέπονται.

Επίσης, για το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η διαγραφή, η προϋπόθεση της πλήρους ασφάλισης συντρέχει ακόμη και όταν δεν έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές.

Ακόμα, οι ρυθμίσεις θα εφαρμόζονται και σε περιπτώσεις για τις οποίες οι υποθέσεις βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας.

Τέλος, μέχρι την έκδοση απόφασης διαγραφής, αναστέλλονται τα μέτρα διοικητικής εκτέλεσης σε βάρος του οφειλέτη, με εξαίρεση τις περιπτώσεις αβάσιμων ή προσχηματικών αιτήσεων.

πηγή sofokleousin.gr

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa