Παρασκηνιακά

Πώς «είδαν» την επίσκεψη Μέρκελ οι γερμανικές εφημερίδες

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, του Μονάχου, υπενθυμίζει στο ρεπορτάζ της με τίτλο «η νέα, καλύτερη φίλη του Ελληνα πρωθυπουργού» τις σφοδρές επιθέσεις που εξαπέλυε ο Αλέξης Τσίπρας προς την Ανγκελα Μέρκελ μέχρι το 2015, τονίζοντας όμως ότι από τότε που έγινε πρωθυπουργός άλλαξε ριζικά και ο ίδιος αλλά και «η σχέση ανάμεσα στη Μέρκελ και στον κατά είκοσι χρόνια νεότερο της Ελληνα».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι η σχέση τους πλέον φαντάζει «σχεδόν φιλική» και τονίζει ότι πριν την άφιξη της Μέρκελ στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε ότι «ποτέ δεν είχαμε σκοπό να κοροϊδέψει ο ένας τον άλλον».

Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται και στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων:

«Τον Ιανουάριο επρόκειτο να περικοπούν και πάλι οι ελληνικές συντάξεις. Με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Τσίπρας το απέφυγε. Ούτε το Βερολίνο εξέφρασε αντίρρηση- λόγω των καλών δημοσιονομικών μεγεθών, όπως ειπώθηκε. Επ’αυτού το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, ανέπτυξε τη θεωρία πως η επιείκεια αποτελεί αντάλλαγμα για το ότι ο Τσίπρας συμπεριφέρεται σε ένα σημαντικό ζήτημα εξωτερικής πολιτικής όπως επιθυμεί η Μέρκελ: πρόκειται για την επίλυση της παλαιάς αντιπαράθεσης για το όνομα του βορείου γείτονα της Ελλάδας. Στο μέλλον η χώρα θα ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Στην Ελλάδα (το ζήτημα) παραμένει διαμφισβητούμενο λόγω υποτιθέμενων εδαφικών αξιώσεων που προβάλλουν οι γείτονες απέναντι στη βορειοελλαδική Μακεδονία» καταλήγει το σχετικό σημείο του δημοσιεύματος.

Στο ζήτημα της ονομασίας αναφέρεται και η Rheinische Post του Ντίσελντορφ. Στο ρεπορτάζ, με τίτλο «Η Ελλάδα και το ζήτημα της Μακεδονίας» επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, δύο στους τρεις Έλληνες είναι αντίθετοι με τον συμβιβασμό για το όνομα. Και ο κυβερνητικός εταίρος του Τσίπρα, οι εθνολαϊκιστές “Ανεξάρτητοι Έλληνες” (ΑΝΕΛ), απορρίπτουν τη συμφωνία και απειλούν να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση».

Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ προσθέτει πως «εάν συμβεί αυτό, ο Τσίπρας ίσως αναγκαστεί να προκηρύξει νέες εκλογές την άνοιξη. Από τη Μέρκελ ο Τσίπρας αναμένει υποστήριξη. Εκείνη είχε εγκωμιάσει τη συμφωνία ως ‘ιστορική ευκαιρία’, στην Αθήνα όμως υπογραμμίζει ότι δεν θέλει να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας».

Στην εντυπωσιακή αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την Ανγκελα Μέρκελ εστίασε και δημοσίευμα του περιοδικού DER SPIEGEL, με τον τίτλο «Γιατί τώρα η Μέρκελ αρέσει στον Τσίπρα».

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας ανήλθε στην εξουσία ξιφουλκώντας εναντίον της Μέρκελ. Αυτό έγινε πριν από χρόνια, σε εποχές κρίσης. Τώρα όμως ο κλονισμένος πρωθυπουργός εναποθέτει μεγάλες ελπίδες στην επίσκεψη της καγκελαρίου».

Μάλιστα το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι, «για να μην επιδεινώσει το κλίμα ανάμεσα στην Αθήνα και στο Βερολίνο, ο Τσίπρας ανέβαλε την επικείμενη ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο σχετικά με αξιώσεις που αφορούν την καταβολή γερμανικών αποζημιώσεων για τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου. Όλα αυτά δείχνουν την εκπληκτική αλλαγή που έχει επέλθει στη σχέση ανάμεσα στη Μέρκελ και τον Τσίπρα από την τελευταία επίσκεψη της καγκελαρίου στην Ελλάδα το 2014».

H Leipziger Zeitung της Λειψίας, κάνει τη δική της σύγκριση με το παρελθόν:  «Δεν ήταν πολύ εύκολο. Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός έπρεπε να υπερβούν ιδεολογικές αγκυλώσεις. Και οι δύο τα κατάφεραν, ευτυχώς. Αλλά τόσο η Γερμανίδα, όσο και ο Έλληνας, προκάλεσαν κάποια σύγχυση στο κομματικό τους ακροατήριο. Η Άνγκελα Μέρκελ επέδειξε μεγαλύτερη αλληλεγγύη, ο Αλέξης Τσίπρας περισσότερη σοβαρότητα».

Τέλος, τις πιο οδυνηρές στιγμές του παρελθόντος υπενθυμίζει η εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung: «Αξέχαστα είναι τα κακόγουστα φωτομοντάζ ελληνικών εφημερίδων στο απόγειο της κρίσης, που έδειχναν την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να φορά περιβραχιόνιο με σβάστικα. Το ότι η καγκελάριος επισκέπτεται την Αθήνα, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ένδειξη ομαλοποίησης. Αλλά πρόκειται για επιφανειακή ανάγνωση. Το πρόβλημα της υπερχρέωσης έχει αναβληθεί, αλλά δεν έχει επιλυθεί. Η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη, η πολιτική των περικοπών θα μπορούσε να αμφισβητηθεί με τις εκλογές το φθινόπωρο».

πηγή Deutsche Welle

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa