Κόσμος

Πώς είχαν γιορτάσει οι Γάλλοι τα δικά τους 200 χρόνια! (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα 200 χρόνια από την Γαλλική Επανάσταση συμπληρώθηκαν το 1989 στη Γαλλία και η τότε κυβέρνηση, με εντολή του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, δημιούργησε για το σκοπό αυτό, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 1986, μια Επιτροπή Εορτασμού των 200 χρόνων από την Γαλλική Επανάσταση και την Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Πρόεδροι της ήταν διαδοχικά οι πολιτικοί Μισέλ Μπαρουάν, Εντγκαρ Φορ και Ζαν-Νοέλ Ζονενέ.

Μάλιστα ανατέθηκε στον υπουργό Πολιτισμού Ζακ Λανγκ να διοργανώσει τους εορτασμούς για την Γαλλική Επανάσταση, με την υποστήριξη της Επιτροπής Εορτασμού.

Ο Ζαν Πολ Γκουντ ήταν η επιλογή του Φρανσουά Μιτεράν και του Ζακ Λανγκ και του ζήτησαν να εικονογραφήσει συμβολικά τον θρίαμβο των κοινωνικών αλλαγών που είχαν φέρει στη χώρα τους καθώς και να διοργανώσει μια βραδινή μεγαλειώδη παρέλαση στα Ηλύσια Πεδία, αμέσως μετά την πρωινή καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση.

Ο Ζαν Πολ Γκουντ είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους εικαστικούς και βρίσκεται εν ζωή και εν δράσει ως σήμερα. Ο προφητικός image maker έγραψε ιστορία όταν, μεταξύ άλλων, κατέβασε ένα τρένο ατμού στην παρέλαση του 1989. Η δική του σειρά από βαγόνια ήταν ένας εορτασμός στους ανθρώπους και τις φυλές που απαρτίζουν τη Γαλλία σήμερα.

Οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την Γαλλική Επανάσταση έλαβαν χώρα σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, όπως Μασσαλία, Μπορντό, Στρασβούργο, Νίκαια, Μπαγιόν και Ρεν.

Περίπου 800.000 θεατές από όλο τον κόσμο παρακολούθησαν στα Ηλύσια Πεδία την στρατιωτική παρέλαση για τα 200 χρόνια από τη Γαλλική Επανάσταση, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Ανάμεσα τους 33 αρχηγοί κρατών παρακολούθησαν το θέαμα, καλεσμένοι του τότε προέδρου Φρανσουά Μιτεράν.

Φυσικά, τις εντυπώσεις έκλεψε η τεράστια βραδινή παρέλαση με τίτλο «Η Μασσαλιώτιδα», διάρκειας τριών ωρών, την οποία διοργάνωσε και δημιούργησε ο Ζαν Πολ Γκουντ. 6.000 καλλιτέχνες έλαβαν μέρος στο υπερθέαμα, το οποίο παρακολούθησαν 1 εκατομμύριο θεατές κατά μήκος της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων και 800 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.

Δείτε βίντεο!

πηγή iefimerida.gr

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa