Άρθρα Θανάσης Παπαμιχαήλ

Πώς να κερδίσετε σε ένα debate!

Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα γνωστά μας debate, με στόχο να διευκολύνουν τους πολίτες να φτάσουν στην αλήθεια μέσα από μια δημόσια αντιπαράθεση και να ψηφίσουν τον καλύτερο.

Τηλεοπτικά debate, ραδιοφωνικά, έντυπα και πλήθος ιντερνετικών, για να βοηθήσουν τους πολίτες να αντιπαραβάλλουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους και τις ιδέες τους. Η εποχή των debate έχει καθιερωθεί σε κάθε προεκλογική μάχη.

Όμως, λίγοι πολιτικοί είναι πραγματικά καλοί. Για τους περισσότερους το debate είναι αφύσικο, δύσκολο να το κατανοήσουν και πηγή άγχους και φόβου. Φοβούνται ότι στερούνται την πολιτική δεινότητα που απαιτείται για να κερδίσουν τις εντυπώσεις και την υποστήριξη ενός ακροατηρίου. Οι περισσότεροι δεν είναι καλοί στη διατύπωση των επιχειρημάτων τους ούτε ικανοί να συμπυκνώσουν δύσκολα ζητήματα σε μια κατανοητή πρόταση.

Πολλοί αντιμετωπίζουν ένα debate ως μια μίνι ομιλία, αγνοώντας τελείως τους φραστικούς διαξιφισμούς μιας ευθείας σύγκρουσης ιδεών και πεπραγμένων. Υπεροπτικά και εσφαλμένα πιστεύουν ότι το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να εμφανιστούν, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία, αφού η προσωπικότητά τους και η παρουσία τους θα τους οδηγήσουν να κερδίσουν το ακροατήριο και θα τους φέρουν στη νίκη. Σε αυτή την περίπτωση, το Βατερλώ του πολιτικού είναι αναμενόμενο και είναι καλύτερα να αποφύγει να εμπλακεί σε debate.

Με σωστή στρατηγική προετοιμασία και δεξιοτεχνική συμμετοχή μπορούν να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια, κερδίζοντας τους αντιπάλους με επιχειρήματα που ενισχύουν τις θέσεις σας.

Αρκεί να είστε πειστικοί, ψύχραιμοι, ευχάριστοι, διδακτικοί και προσεκτικά ψυχαγωγικοί. Χιούμορ με το μέτρο και αρκετά προσεκτικά.

Να ελέγχετε τις αντιδράσεις σας, τις εκφράσεις και τις κινήσεις σας. Σωστός χειρισμός των χεριών, της γλώσσας του σώματος και αποφυγή έντονων κινήσεων και μορφασμών που «τορπιλίζουν» την αξιοπιστία και σας κάνουν αντιπαθή. Ιδιαίτερα αποφύγετε τα ειρωνικά σχόλια.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτικών Aλ Γκορ έχασε από τον Τζορτζ Ο. Μπους το 2000, εξαιτίας των αλαζονικών, υπονομευτικών για τον ίδιο εκφράσεων και κινήσεών του στο προεδρικό τους debate. Με ειρωνικά κουνήματα κεφαλιού και υπερβολικούς μορφασμούς, που τελικά του κόστισαν τη νίκη στις εκλογές.

Η σοβαρή, ευλαβική στάση όταν μιλάνε οι αντίπαλοί σας εκτιμάται από τους θεατές. Μην ξεχνάτε ότι η κάμερα σάς δείχνει όταν μιλάτε, αλλά και όταν δεν μιλάτε. Παραμονεύει να σας πιάσει, εσάς ή κάποιους από τους άλλους παρευρισκόμενους, σε στάση που θα συζητηθεί στο δεύτερο debate, αυτό με τους δημοσιογράφους μετά την τηλεοπτική σας εμφάνιση.

Ακολουθήστε τη στρατηγική που έχετε στο μυαλό σας και μην ξεφύγετε ούτε σπιθαμή από αυτή. Να αναπτύσσετε τα επιχειρήματα σας χωρίς να σας γίνεται έμμονη ιδέα ο αντίπαλός σας.

Και προπάντων μην παίζετε στο «γήπεδό» του. Μείνετε στην άποψή σας και επιλέξτε το δυνατότερο ρητορικό «γήπεδο» για τη θέση σας. Θέσεις που θα πρέπει να προβάλλετε με την επιλογή και άρθρωση κατάλληλων λέξεων, αποφεύγοντας βαρύγδουπες εκφράσεις, τετριμμένα κλισέ, υποβάθμιση της νοημοσύνης των ακροατών.

Χρησιμοποιήστε λέξεις που θα κάνουν τη δουλειά τους και μετά το debate. Θα «δουλέψουν» για εσάς. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αποτυχίας σε ένα debate είναι μία ή περισσότερες στιγμιαίες απερισκεψίες. Όταν προσπαθείτε να φανείτε αστείος, χαριτωμένος, καταδεκτικός ή σέξι. Όταν σας κυριεύει ο θυμός και γίνεστε αγενής, επιθετικός, υβριστής. Όταν παίρνετε περιττά, επικίνδυνα ρίσκα που εγκυμονούν κινδύνους για την εικόνα σας.

Αλλά, επειδή τα λάθη είναι ανθρώπινα, μη δείξετε στο ακροατήριό σας πόσο απογοητευμένος νιώθετε από κάποιο λάθος ή λεκτική αστοχία.

Δείξτε αυτοπεποίθηση, στέλνοντας ένα θετικό σήμα σε όσους διάκεινται ευμενώς στην υποψηφιότητά σας.

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa