Πολιτική

Π. Παυλόπουλος: Οι Έλληνες έκαναν απερίγραπτες θυσίες

Προκόπης Παυλόπουλος
Συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, παραχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην οποία, μεταξύ των άλλων καλεί τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για ελάφρυνση του χρέους.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στο Βερολίνο όπου θα έχει συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του και το Σάββατο πρόκειται να εγκαινιάσουν από κοινού, στο Κάσελ την διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης Documenta.

Πρέπει να βρεθεί λύση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι «θα πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι τις 15 του μηνός» και συνεχίζει: «Η συμφωνία θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει τα χρέη της, σε αυτό συμφωνεί το ΔΝΤ και ο κ. Ντράγκι από την ΕΚΤ. Ο B. Σόιμπλε και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, όπως και η Ελλάδα τήρησε τις δικές της υλοποιώντας τους όρους που έθεσαν οι δανειστές για περικοπές των συντάξεων και μείωση του κατώτατου ορίου φορολόγησης».

Απαντώντας σε ερώτηση ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που τροφοδοτεί την αισιοδοξία του, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογραμμίζει: «Γνωρίζω ότι ο κ. Σόιμπλε αποτελεί πρότυπο, όταν πρόκειται για την τήρηση κανόνων. Συνεργάστηκα μαζί του για 4 χρόνια, όταν ήμασταν και οι δύο υπουργοί Εσωτερικών, και πάντα ζητούσε από τους άλλους να τηρούν τις συμφωνίες. Τώρα ήρθε η σειρά μου να ζητήσω από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να τηρήσει τους κανόνες. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αυστηρός αλλά δίκαιος και είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί φόρμουλα που θα μας επιτρέψει να μειώσουμε το χρέος μας».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν ζητεί κούρεμα χρέους, αλλά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που μπορεί να υλοποιηθεί με διάφορες μεθόδους κάνοντας αναφορά στη συνηγορία του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος τονίζει επίσης ότι οι Έλληνες έχουν κάνει απερίγραπτες θυσίες και ότι μέχρι στιγμής η ελληνική κρίση δεν έχει κοστίσει ούτε ένα ευρώ στο γερμανό φορολογούμενο.

Κληθείς να τοποθετηθεί γύρω από τις απόψεις του γάλλου προέδρου για μεταφορά κεφαλαίων μέσα στην ΕΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθυμίζει ότι ένα ισχυρό ευρώ χρειάζεται ισχυρή κοινή οικονομική πολιτική με εξισορρόπηση των χρεών και αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη.

Το προσφυγικό

Αναφορικά με το προσφυγικό τόνισε ότι υπήρξαν στιγμές που η χώρα μας αισθάνθηκε μόνη, αλλά είχε τη «δύναμη να ξεπεράσει αυτές τις στιγμές».

Επίσης υποστηρίζει ότι θα πρέπει υποστούν οικονομικές κυρώσεις που προβλέπονται στις ευρωπαϊκές συνθήκες όσες χώρες δεν παίρνουν πρόσφυγες. Για την Τουρκία δηλώνει ότι η Ελλάδα θέλει να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις και ότι η Ελλάδα είναι η πόρτα της Δύσης προς την Τουρκία.

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa