Εκλογές 2019 Συνεντεύξεις

Ρένα Βασιλάκη στο «Π»: Στόχος μας η αυτοδύναμη Ελλάδα

Την έχουν χαρακτηρίσει ως «ισχυρή» των γυναικών της ΝΔ. Έχει διακριθεί για το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο της στο πλαίσιο των «Αθηναΐδων». Αποτελεί «δυνατό χαρτί» του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νότιο Τομέα, αφού τόσο η δραστηριότητά της στα κοινά όσο και τα ερείσματά της στην περιοχή αποτελούν βασικά πλεονεκτήματα που δείχνουν ότι η ίδια είναι πολύ κοντά στην εκλογή της στις επερχόμενες εθνικές κάλπες.

 

Κυρία Βασιλάκη, πείτε μας για το Σωματείο των «Αθηναΐδων», των οποίων ηγείστε από το 2014; 

Οι «Αθηναΐδες» είναι τμήμα των Daughters of Penelope, του μεγαλύτερου ελληνοαμερικανικού οργανισμού των AHEPA, το οποίο ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2013. Πρόκειται για μια ομάδα υπέροχων γυναικών, που η καθεμία είναι σημαντική στον τομέα όπου δραστηριοποιείται. Οι περισσότερες είναι μητέρες, εργαζόμενες, κόρες, αδελφές. Γυναίκες που καθημερινά δίνουν τον δικό τους αγώνα. Όλες με ένα κοινό σκοπό: την προσφορά. Ταυτόχρονα, βασική μας επιδίωξη είναι η προώθηση και η ενίσχυση των θεσμών του Ελληνισμού, της εκπαίδευσης, της φιλανθρωπίας, της κοινωνικής ευθύνης και της οικογένειας.

Η πορεία σας στην Αυτοδιοίκηση είναι γνωστή. Γιατί επιλέξατε σε αυτήν τη χρονική περίοδο να κατέβετε στην κεντρική πολιτική σκηνή με τη ΝΔ;

Σε αυτήν τη χρονική συγκυρία αποτελεί επιτακτική ανάγκη η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά. Κι ο καθένας από το δικό του μετερίζι θα πρέπει να συμβάλει σε αυτό. Η δική μου πολιτική πορεία συνδέεται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το έργο μου στον τομέα αυτόν αποδείχτηκε πλούσιο και χρήσιμο. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και προσπάθειας. Με οδηγό αυτό το έργο και επιθυμώντας να προσφέρω σε ένα μεγαλύτερο επίπεδο, συντάσσομαι στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη για να αλλάξουμε πολλά πράγματα στον τόπο, που τα τελευταία χρόνια έχουν επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητά μας. Είναι στιγμή να ξαναδώσουμε ελπίδα στους νέους, να αποκαταστήσουμε τη χαμένη τιμή των συνταξιούχων και να αναδημιουργήσουμε τη μεσαία τάξη, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Θα είναι ισχυρός ο ρόλος της γυναίκας στη νέα κυβέρνηση;

Είναι αξιοσημείωτο ότι στην τρέχουσα πολιτική σκηνή μόλις 1 στους 6 βουλευτές είναι γυναίκα. Θεωρώ ότι οι εποχές έχουν αλλάξει κι εμείς οι γυναίκες έχουμε αποκτήσει περισσότερες ελευθερίες και δύναμη. Όπως τα καταφέρνουμε πολύ καλά ως μανάδες, σύζυγοι και νοικοκυρές, νομίζω ότι το ίδιο καλά μπορούμε να τα πάμε και στον στίβο της πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση, το να ασχοληθεί μια γυναίκα με τα κοινά είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Χρειάζεται αφοσίωση και δύναμη. Αποφασιστικότητα και συνέπεια. Σε αυτά τα στοιχεία στηρίζεται και η δική μου προσπάθεια. Να ξέρετε ότι όταν μια γυναίκα συμμετέχει, η πολιτική αλλάζει! Μπορούμε να παραδειγματιστούμε από καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών που κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να φέρουν την ισορροπία ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Ισλανδίας και της Σουηδίας, όπου, μέσα από την αυξημένη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά, υπάρχει σήμερα ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών βουλευτών.

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα του Νότιου Τομέα και για ποιες λύσεις θα πιέσετε αν εκλεγείτε βουλευτής;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Νότιου Τομέα, αλλά ίσως και πολλοί ακόμα συμπολίτες μας σε άλλες περιοχές, είναι η ανεργία και η έλλειψη ασφάλειας. Η πολιτική αλλαγή που έρχεται με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα φέρει μαζί της μια «έκρηξη» επενδύσεων συνολικά σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ θα επαναφέρει το αίσθημα ασφάλειας που λείπει αυτήν τη στιγμή στις περισσότερες περιοχές της Αττικής. Στον Νότιο Τομέα σχεδιάζουμε την άμεση αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Το συγκεκριμένο έργο θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης κατά τη διάρκεια της υλοποίησής του και φυσικά, μετά την ολοκλήρωσή του, τα οφέλη για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής θα είναι πολλαπλά. Επιπλέον, όσον αφορά το ζήτημα της ασφάλειας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει πολιτική βούληση προκειμένου να περιοριστεί η εγκληματικότητα και φαινόμενα βίας που επικρατούν σε διάφορες περιοχές του Νότιου Τομέα, όπως το Ελληνικό, η Αργυρούπολη και ο Άλιμος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ενίσχυση της άμεσης δράσης, καθώς και με την ανανέωση του στόλου και τον εκσυγχρονισμό των επικοινωνιών. Η δική μου πολιτική προσπάθεια, όπως άλλωστε και η επαγγελματική και κοινωνική πορεία μου, χαρακτηρίζεται από υψηλά ιδανικά και αξίες. Με αυτά θα πορευτώ προκειμένου να προσφέρω λύσεις σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα.

Μπορεί να ξανακερδίσει το πολιτικό σύστημα την πληγωμένη μεσαία τάξη;

Η μεσαία τάξη είναι πράγματι πληγωμένη! Διότι αποτέλεσε το μεγαλύτερο θύμα των καταστροφικων πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης. Το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχουμε καταρτίσει και έχει παρουσιάσει ο πρόεδρός μας αφορά και αυτούς τους ανθρώπους. Η υλοποίησή του θα δώσει ένα τέλος στη φορολογική λεηλασία που τους επιβλήθηκε τα τελευταία 4 χρόνια. Προχωράμε με σύνθημα «λιγότεροι φόροι για μεγαλύτερη ανάπτυξη». Η πρότασή μας είναι κοστολογημενη και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις ζωές όλων. Και των νέων. Οι οποίοι αναγκάζονται να μεταναστευσουν προκειμένου να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή, αφού η σημερινή Ελλάδα δεν μπορεί να τους την προσφέρει. Πρέπει με κάθε τρόπο να επικοινωνήσουμε το όραμά μας για τους νέους. Θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία νέων και καλά αμειβομενων θέσεων εργασίας.

Θα ζητήσετε στήριξη από τα μικρότερα κόμματα την επομένη των εκλογών;

Σκοπός μας, όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η αυτοδύναμη Ελλάδα. Να μπορεί η χώρα μας να πατήσει μόνη της στα πόδια της και να μη χρειάζεται ούτε υποδείξεις ούτε στήριξη από το εξωτερικό. Χρειάζεται, γι’ αυτό, να έχουμε την επόμενη μέρα μία ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση. Προφανώς, ας μην κοροϊδευόμαστε, το καλύτερο αποτέλεσμα είναι η αυτοδυναμία. Αλλά και αυτοδύναμοι να είμαστε, θα κάνουμε πρόσκληση για ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις. Και θα αξιοποιήσουμε και στελεχιακό δυναμικό έξω από τον πυρήνα των στελεχών της ΝΔ, ώστε να σηματοδοτήσουμε στην πράξη αυτό το οποίο λέμε: «Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων». Με πολιτικές ενότητας, διεύρυνσης και αξιοκρατίας. Και όταν μιλάμε για αξιοκρατία, δεν μπορούμε να δεχόμαστε ότι οι μόνοι που αξίζουν είναι αυτοί οι οποίοι προέρχονται μέσα από το δικό μας κόμμα.

 

Συνέντευξη στη Χρύσα Σαραντοπούλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa