Πολιτική

Ραγδαίες εξελίξεις μετά τα μνημόνια

Τσίπρας Θέμα

Ο πολιτικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι σαφής: «Εκλογές στο τέλος της τετραετίας…».

Οι πολύ κοντά στον πρωθυπουργό ευρισκόμενοι ευελπιστούν πως –στο μεσοδιάστημα Αυγούστου 2018 (μήνας-ορόσημο εξόδου της χώρας από τα μνημόνια) Αυγούστου 2019 (μήνας προκήρυξης των εκλογών)– θα δοθεί η ευκαιρία στην κυβέρνηση να ανακάμψει δημοσκοπικά, μέσω της επαναπροσέγγισης των κοινωνικών τάξεων που ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνών κόμμα.

Πώς, όμως, μπορεί να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος; Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου εκφράζουν την πεποίθησή τους, πως με σκληρή διαπραγμάτευση μπορούν να πείσουν τους δανειστές να «παγώσουν» ή έστω να «μεταθέσουν» χρονικά τις ήδη ψηφισμένες περικοπές του 2019 στις συντάξεις.

Ευελπιστούν, δε, πως αποτελεσματικό «όπλο» στην εν λόγω διαπραγμάτευση είναι το «σούπερ πλεόνασμα» των 7 δισ. του 2017 –4% του ΑΕΠ έναντι μνημονιακού στόχου για 1,7%–, που «έπιασε» η κυβέρνηση μέσω όμως της σκληρής, υπέρφορολόγησης. Ευελπιστούν πως με αυτά τα οικονομικά δεδομένα θα παρακαμφθεί η μνημονιακή υποχρέωση για μείωση συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου από 1/1/2019.

Προς επίρρωση, δε, της αισιοδοξίας τους, προτάσσουν και τα θετικά δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού και κυρίως του γερμανικού Τύπου. «Η Ελλάδα υπερέβη κατά πολύ τις απαιτήσεις των διεθνών πιστωτών της για το πρωτογενές πλεόνασμα και για δεύτερο συνεχές έτος», μετέδωσε το Reuters, ενώ η «Handelsblatt» έγραψε ότι η Ελλάδα «ξεπέρασε κατά πολύ τους στόχους των δανειστών». Η γερμανική «FAZ» έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη έκπληξη» που ήρθε «από το προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης, την Ελλάδα».

«Διαβατήριο για “καθαρή έξοδο”»

Οι μύχιες πολιτικές σκέψεις της κυβέρνησης αναδείχθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα, στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Kομισιόν Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ, στο Μέγαρο Μαξίμου, την Πέμπτη, μία ημέρα πριν από το σημαντικό και λίαν καθοριστικό Eurogroup στη Σόφια, κατά το οποίο συζητήθηκε το ελληνικό θέμα εξόδου από τα μνημόνια. «Η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας αποτέλεσε διαβατήριο για την “καθαρή έξοδο”», είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η χώρα έχει υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν.

Την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ενίσχυσε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι «η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα κανονική όσο και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Στις 20 Αυγούστου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα» και έκλεισε επισημαίνοντας πως «πλέον θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο θέμα μείωσης του ελληνικού χρέους και όλα τα κράτη να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους».

 Η γερμανική διστακτικότητα

Ωστόσο, το Βερολίνο, παρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ –έναντι της Κριστίν Λαγκάρντ, του Αλέξη Τσίπρα και της Κομισιόν– για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μετά το τέλος του εν εξελίξει προγράμματος, εκφράζονται δισταγμοί εκ μέρους μιας σημαντικής μερίδας Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών βουλευτών της κυβερνώσας πλειοψηφίας.

Τους λίαν διακριτούς δισταγμούς, εξαιτίας των λεπτών κυβερνητικών ισορροπιών στο Βερολίνο, εξέφρασε η εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς και «πάγωσε» τις όποιες ελπίδες για μια τέτοια συμφωνία, όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της «Handelsblatt», σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο παραμένει αντίθετο σε μια ελάφρυνση χρέους χωρίς αυστηρούς όρους. «Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, δεν υπάρχει κάτι προκαθορισμένο στα ερωτήματα αυτά», σημείωσε η εκπρόσωπος του κ. Σολτς. Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα συνεχιστούν και η Γερμανία ελπίζει πως η απόφαση μπορεί να ληφθεί έγκαιρα πριν από την λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, ανέφερε η ίδια. «Η απόφαση θα χρειαστεί σίγουρα μερικές ακόμα εβδομάδες», τόνισε.

Παράλληλα, οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι (FDP) προσθέτουν ακόμη ένα θέμα στην καγκελάριο Μέρκελ, με τον ισχυρισμό πως παίζεται ένα πολιτικό παιχνίδι μεταξύ Παρισίων και Αθήνας για πώληση στρατιωτικού υλικού στην Ελλάδα με αντάλλαγμα ελάφρυνση του χρέους. Τα μέλη του FDP χαρακτηρίζουν ουσιαστικά «απαράδεκτη» την πιθανότητα συμψηφισμού της προμήθειας των δύο φρεγατών και της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο προωθεί η Γαλλία, μέσω της σύνδεσης της αποπληρωμής του με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

Οι φόβοι της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Το ερώτημα, «τι θα γίνει, σε περίπτωση που δεν ευοδωθούν τα στρατηγικά σχέδια της κυβέρνησης» τέθηκε, με εμφανή πολιτική αγωνία, κατά την λίαν πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κι αποτυπώνει μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που θα κληθεί να υπερβεί η κυβέρνηση στην πορεία της εξόδου από το μνημόνιο.

Δέκα και πλέον βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν και θέτουν με τον πλέον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο το ερώτημα, αν οι περικοπές στις συντάξεις μπορούν να ανακληθούν, μετά και τα στοιχεία για το πλεόνασμα για το 2017, που έφτασε το 4% του ΑΕΠ έναντι στόχου 1,75%. Ουσιαστικά, είπαν με πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με την κοινωνία και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά σε προεκλογική περίοδο, αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε περικοπές έως 18% από τον επόμενο χρόνο. Μάλιστα δεν περιορίστηκαν μόνο στο θέμα των συντάξεων, αλλά και στο δεύτερο ζήτημα στον τομέα της οικονομίας, στην επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου από τις αρχές του 2019.

Τούτων όλων δοθέντων, στην όλως απευκταία περίπτωση κατά την οποία ολοκληρωθεί το εν ισχύει μνημόνιο τον Αύγουστο και η κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει κάποια μορφή ελάφρυνσης χρέους και την αναβολή έστω, αν όχι και πλήρη ματαίωση, της μείωσης συντάξεων και αφορολόγητου ορίου, είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός θα έχει πλέον χάσει κατά κράτος και οι εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση θα είναι ανεξέλεγκτες…

Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa