Κορωνοϊός Κόσμος

Ραγδαίες εξελίξεις – Ο Τραμπ έδωσε και επίσημα άδεια στο remdesivir για την θεραπεία του κορωνοϊού

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην άλλη μεριά του Ατλαντικού καθώς η Αμερική αποφάσισε να σταματήσει να κάθεται με σταυρωμένα χέρια και να παρακολουθεί την εξέλιξη της επιδημίας και προχωρά σε αντεπίθεση κατά του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε έκτακτη άδεια για τη χρήση του φαρμάκου ρεμδεσιβίρης της Gilead ως θεραπείας κατά του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ πριν από λίγο από το Οβάλ Γραφείο.

Να σημειώσουμε πως νωρίτερα την Παρασκευή, ο επικεφαλής της Gilead, Ντάνιελ Ο’Ντέι, είχε δηλώσει ότι αναμένει πως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων θα απαντήσει γρήγορα στο αίτημα της εταιρείας για έγκριση του φαρμάκου. Ο ίδιος είπε ότι, σε περίπτωση έγκρισής του, θα προσπαθήσει να χορηγήσει το φάρμακο σε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται. «Κινούμαστε πολύ γρήγορα με τον FDA» είπε ο Ο’Ντέι σε συνέντευξή του στην εκπομπή του NBC, Today. «Και θεωρώ ότι θα απαντήσουν πολύ γρήγορα» συμπλήρωσε.

Αυτή η εξέλιξη είναι άκρως σημαντική καθώς το εν λόγο φάρμακο έχει δείξει να έχει αποτελεσματικότητα ενάντια στον νέο κορωνοϊό.  Το remdesivir είναι ένα προ-φάρμακο (ενεργοποιείται μετά τη χορήγησή του) που έχει φανεί ότι έχει ανασταλτική επίδραση σε παθογόνους κορωνοϊούς τόσο ζώων όσο και ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου και του κορωνοϊού που προκαλεί το σοβαρού οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS-CoV-2) (τη λοίμωξη COVID-19).

Την Τετάρτη η Gilead παρουσίασε τα αποτελέσματα μελέτης που έδειξαν πως το 50% των ασθενών που λάμβανε το φάρμακο remdesivir για πέντε ημέρες παρουσίασε βελτίωση και πάνω από τους μισούς αποχώρησαν από το νοσοκομείο εντός δύο εβδομάδων. Ακόμα ο Αμερικανός επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Άντονι Φάουτσι, δήλωσε ότι το αντιικό φάρμακο remdesivir είχε «σαφή» επίδραση στη θεραπεία του νέου κορωνοϊού.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa