Κόσμος

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία! Παραιτείται ο Ζόραν Ζάεφ, σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση

Σήμερα Παρασκευή το βράδυ αναμένεται να σχηματιστεί νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία, που θα οδηγήσει τη γειτονική χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στις 12 Απριλίου.

Να θυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ αποφάσισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μετά το «όχι» της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον περασμένο Οκτώβριο σε έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας στην Ένωση.

Η συγκεκριμένη άρνηση προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στη χώρα, κάτι που αξιοποίησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αποδυναμώνοντας έτσι την φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, 100 ημέρες πριν από τις εκλογές, δηλαδή στις 3 Ιανουαρίου πρέπει να σχηματιστεί μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα παραιτηθεί και στη θέση του θα οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση» (SDSM).

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση θα συμμετάσχουν και δύο υπουργοί από το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE. Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση θα αναλάβει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο Ζάεφ ελπίζει σε νίκη

Τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία αναμένεται να οριστεί ο νυν υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Όλιβερ Σπάσοφσκι, στενός συνεργάτης του Ζόραν Ζάεφ και αντιπρόεδρος του SDSM. O Σπάσοφσκι θα παρουσιάσει το βράδυ στη Βουλή τη σύνθεση και το πρόγραμμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης και ακολούθως αυτή αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Ζόραν Ζάεφ θα παραμείνει αρχηγός του SDSM και θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα επικρατήσει στις εκλογές του Απριλίου και θα επανέλθει στον πρωθυπουργικό θώκο.

Αντίθετα, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι εμφανίστηκε σίγουρος ότι το κόμμα του θα σημειώσει μεγάλη νίκη στις εκλογές, η οποία, κατά τον ίδιο θα σημάνει το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του Ζάεφ.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa