Πολιτική

Ραντεβού για μετεκλογικές συνεργασίες – Ευρωπαϊκό μέτωπο ο στόχος Μητσοτάκη

Κυριάκος Μητσοτάκης

O κοινός τόπος πιθανών μετεκλογικών συνεργασιών οριοθετήθηκε.

Προέχει, όμως, η δημιουργία του ευρωπαϊκού αντιπολιτευτικού μετώπου, η οποία, όπως φαίνεται, είναι πλέον στα σκαριά, μετά την πρωτοβουλία του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη να συναντηθεί με τους αρχηγούς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, Φώφη Γεννηματά, Σταύρο Θεοδωράκη και Βασίλη Λεβέντη αντίστοιχα.

Κοινή εκτίμηση του «γαλάζιου» επιτελείου είναι ότι ο στόχος του κ. Μητσοτάκη να αναζητηθούν σημεία σύγκλισης μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης –πλην ενδεχομένως του ΚΚΕ, με το οποίο συνδέει τη ΝΔ μόνον ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη– όχι μόνο επετεύχθη, αλλά επιβεβαίωσε την πεποίθηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αυτά που συνδέουν τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου είναι περισσότερα από εκείνα που τα χωρίζουν.

Το πρώτο που τους ενώνει και έχει ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία είναι η κοινή εκτίμηση ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βαρύνεται αποκλειστικά για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης και κατ’ επέκταση για τον βαρύτατο λογαριασμό που αυτή θα επιφέρει στην κοινωνία, αν επέλθει η πολυδιαφημισμένη συμφωνία με τους πιστωτές.

«Είναι μόνοι τους και αυτό είναι σαφές», σημειώνει χαρακτηριστικά στο «Π» κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι οι ισορροπίες έχουν πλέον αλλάξει δραματικά για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, όχι μόνο στη σχέση τους με την κοινωνία αλλά και ευρύτερα στην πολιτική σκηνή. Το ίδιο στέλεχος αποτιμούσε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι κατά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, συμφωνήθηκε από κοινού ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση είναι να πάψουν να διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε συναντίληψη στο επόμενο βήμα, στο ποιος δηλαδή θα πρέπει να διαδεχθεί το σημερινό σχήμα, είναι μάλλον σαφές για τον κ. Μητσοτάκη ότι η σημερινή στάση της κας Γεννηματά απορρέει από την ανάγκη να διατηρηθούν εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ και ότι, αν και όταν οι συνθήκες αλλάξουν, τότε πιθανότατα και η στάση αυτή της ηγεσίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα διαφοροποιηθεί.

Η προσφυγή στις κάλπες

Όταν ξεκινούσε τον κύκλο των επαφών του με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ότι τουλάχιστον στο Ποτάμι και στην Ένωση Κεντρώων δεν θα βρει στήριξη στο αίτημά του για άμεση προσφυγή στις κάλπες, καθώς ο καθένας, για τους δικούς του λόγους, έχει επιλέξει άλλες στρατηγικές. Ήταν ωστόσο πεπεισμένος, και εκ του αποτελέσματος μάλλον δικαιώθηκε, ότι υπάρχει πεδίο συνεννόησης σε ζητήματα κρίσιμης σημασίας, όπως π.χ. οι μεταρρυθμίσεις.

Ένα πεδίο που ενδεχομένως θα αποδειχθεί σημαντικό, σε περίπτωση που μετεκλογικά τεθεί ζήτημα κυβερνητικών συνεργασιών, και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι τα δύο κόμματα θα έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή. Άλλωστε, αν επαληθευτούν όσα είπε εξερχόμενος από τη συνάντηση ο κ. Λεβέντης, ότι δηλαδή, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του κ. Μητσοτάκη, οι εκλογές πιθανότατα θα διεξαχθούν μετά το τέλος του 2017, υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν για τη διεύρυνση και την ισχυροποίηση του αντιπολιτευτικού ευρωπαϊκού μετώπου που έδειξε να συγκροτείται τις τελευταίες ημέρες.

Κι αν λάβει κανείς υπόψη ότι, μετά από το διαφαινόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης, αφενός θα ενταθεί η κοινωνική πίεση προς την κυβέρνηση, αφετέρου θα αναδειχθούν ζητήματα της καθημερινότητας που σήμερα επισκιάζονται από τις διαπραγματεύσεις, τότε μπορεί εύκολα να συμπεράνει ότι το μέτωπο αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματική μέγγενη για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και για τον ίδιον τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Από το μέτωπο είναι προφανές ότι εξαιρείται το ΚΚΕ. Άλλωστε και η προχθεσινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον γραμματέα του κόμματος Δημ. Κουτσούμπα είχε αποκλειστικά θεσμικό και εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού οι διαφορές των δύο κομμάτων είναι ανυπέρβλητες.

Της Έλλης Τριανταφύλλου

Δημοσιεύθηκε με την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο το Σάββατο 8/4

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa