Κοινωνία

Ρεπορτάζ στο paraskhnio.gr: Οι άγνωστες Καρυάτιδες του Ψυρρή και ο θρύλος πίσω από αυτές

Ρεπορτάζ: Αντώνης Χρυσουλάκης

Άμα ανηφορίσεις την οδό Ασωμάτων με κατεύθυνση προς Θησείο σίγουρα το μάτι σου θα πέσει πάνω σε ένα καλοσυντηρημένο νεοκλασικό σπίτι που στο μπαλκόνι του θα δεις δυο Καρυάτιδες επιβλητικές και συγχρόνως διαφορετικές από τις αυθεντικές του μουσείου. Η διαφορά τους είναι ότι τα χέρια τους είναι σταυρωμένα και όχι ελεύθερα. Το οίκημα βρίσκεται στον αριθμό 45 και χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Αν και δεν είναι μεγάλο και εντυπωσιακό είναι όμως πολύ όμορφο και σου βγάζει κάτι από την παλιά λαϊκή Αθήνα. Μαζί με αυτές τις Καρυάτιδες έρχονται και διάφορες ιστορίες που είναι αστικοί θρύλοι και έχουν ως πρωταγωνιστή έναν κουρέα ο οποίος βρισκόταν ένοικος στο ισόγειο του κτηρίου. Ανάλογα με τα «κέφια» του, όπως λένε οι παλιοί, άκουγες και διαφορετική ιστορία για τις Καρυάτιδες που βρίσκονταν ακριβώς από πάνω από το κουρείο του. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο σπίτι τράβηξε τον φωτογραφικό φακό του διάσημου Γάλλου φωτογράφου Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν που το απαθανάτισε το 1953. Παράλληλα μέχρι και ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης ζωγράφισε την πρόσοψή του σε πίνακά του με το όνομα «Σπίτι στην Αγίων Ασωμάτων» το 1971, αφού όμως πρώτα το είχε αποτυπώσει σε μια υδατογραφία το 1952.

Η φωτογραφία του Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν τραβηγμένη το 1953

Ο αστικός θρύλος

Όπως προαναφέραμε στο ισόγειο του κτηρίου υπήρχε το κουρείο του Παναγιώτη Κρητικάκου, ο οποίος διέδιδε διάφορες ιστορίες σχετικά με τις Καρυάτιδες. Η ιστορία όμως που διηγήθηκε πιο πολύ στους πελάτες του, ήταν αυτή που ήθελε τον ιδιοκτήτη του σπιτιού να έχει δύο κόρες που πέθαναν νέες και για να τιμήσει την μνήμη τους και να βρει μια παρηγοριά, παρήγγειλε να του φτιάξουν τις Καρυάτιδες ώστε να είναι μαζί του για πάντα. Ο τρόπος θανάτου των δύο κοριτσιών τραγικός, διότι σύμφωνα με τον θρύλο τα δηλητηρίασε η κακιά μητριά τους επειδή δεν τα συμπαθούσε και τα ζήλευε.

Πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη του 1971 με τίτλο «Σπίτι στην Αγίων Ασωμάτων»

Η αλήθεια

Μπορεί η ιστορία του Κρητικάκου να θυμίζει κάτι από παραμύθι άλλα όπως προείπαμε είναι ένας θρύλος που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Οι Καρυάτιδες κατασκευάστηκαν από τον γλύπτη Ιωάννη Καρακατσάνη που ήταν από την Αίγινα και ήταν μαθητής του Λεωνίδα Δρόση. Ο Καρακατσάνης ήταν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού όπου διέμενε εκεί με την οικογένειά του, και τα μοντέλα που έγιναν Καρυάτιδες ήταν η γυναίκα του Ξανθή και η αδελφή της Ευδοξία. Το 1906 ο Καρακατσάνης πέθανε και η οικογένειά του πούλησε το σπίτι. Οι τραγικοί θάνατοι που περιέγραφε ο κουρέας δεν υπήρξαν ποτέ, διότι η Ξανθή, και η αδελφή της Ευδοξία, πέθαναν το 1949 και το 1950 αντίστοιχα.Το 1989 ανακηρύχθηκε διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού  και δέκα χρόνια αργότερα ανακαινίστηκε με την επίβλεψη του αρχιτεκτονικού γραφείου του Στέφανου Πάντου – Κίκκου και σήμερα φιλοξενεί τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών. Το paraskhnio.gr σας προτείνει την επόμενη φορά που βρεθείτε στην περιοχή να κάνετε μια ολιγόλεπτη στάση και να παρατηρήσετε αυτό το υπέροχο σπίτι, το οποίο θα σας ταξιδέψει πίσω στον χρόνο, στην παλιά Αθήνα του 1900 με τις όμορφες γειτονιές της.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa