Κοινωνία

Σάλος από την αποκάλυψη του «Παρασκηνίου» για την τιμωρία των καταδρομέων! Ξεσηκώθηκε η ομογένεια στις ΗΠΑ!

Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο απέστειλε η Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας «Παρασκήνιο» πως άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού τιμωρήθηκαν αυστηρά, επειδή υπέπεσαν στο… βαρύ παράπτωμα να τραγουδήσουν το εμβατήριο «Μακεδονία Ξακουστή», ενώ παρήλαυναν την 28η Οκτωβρίου μπροστά στον λαό της συμπρωτεύουσας.

Η Παμμακεδονική Ένωση θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα ώστε να εξετασθεί αν το Υπουργείο είναι ενήμερο για όλα αυτά. Την επιστολή υπογράφουν ο Πρόεδρος Δημήτρης Φιλιππίδης και ο Γενικός Γραμματέας Πέτρος Χαριτόπουλος κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Υπάτου Συμβουλίου.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Νέα Υόρκη, 1η Νοεμβρίου 2019

Προς: Aξιότιμο Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Ν. Παναγιωτόπουλο

Με μεγάλη έκπληξη ενημερωθήκαμε τις προηγούμενες ημέρες για μία σειρά από περιστατικά και καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιοτητας αναφορικά με την Παρέλαση για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αλλά και τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απαγορεύθηκε από Ανωτερους Αξιωματικούς, σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να φωνάξουν όπως είθισται, συνθήματα για την Μακεδονία μας αλλά και πατριωτικά συνθήματα γενικότερα. Μάλιστα υπάρχει και συγκεκριμένο βίντεο με Αξιωματικό που δίνει σχετικές εντολές. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβλήθηκε από τον Διοικητή της Δ Μοίρας Καταδρομών ποινή 20ημερης Φυλάκισης στους στρατιώτες καταδρομείς που αναφώνησαν το Μακεδονία Ξακουστή στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Σε καταγγελίες για τις οποίες ενημερωθήκαμε «ο συγκεκριμένος Διοικητής ζήτησε εκ των προτέρων από τους παρελαύνοντες, να δηλώσουν εγγράφως οτι δεν θα αναφωνήσουν συνθήματα ή πατριωτικά εμβατήρια. Στη συνέχεια και όταν αναφώνησαν τιμώρησε οκτώ στρατιώτες με 20ημερη Φυλακή ενώ ένας από αυτούς έδωσε την παραίτηση του». Πρόκειται για τον Δεκανέα Νικόλαο Γεωργαντά ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Σήμερα 28η Οκτωβρίου 2019, εγώ ο Δεκανέας Νικόλαος Γεωργαντάς, που υπηρετώ στις Ειδικές Δυνάμεις στην Δ Μοίρα Καταδρομών στην παρέλαση που έλαβε χώρα στην Θεσσαλονίκη, αναφώνησα δυνατά το Μακεδονία Ξακουστή, υπακούοντας στην ελληνική μου συνείδηση που δεν ανέχτηκε όχι μόνον την παράδοση του ονόματος Μακεδονία αλλά και τον εξαναγκασμό μου ως στρατιώτη να υπογράψω οτι δεν θα φωνάξω ούτε εγω ούτε και οι υπόλοιποι στρατιώτες κάποιο σύνθημα στην διάρκεια της παρελάσεως. Οφείλω να πω δε, οτι έπραξα αυτοβούλως και όχι με εντολή κάποιου προσώπου η οργάνωσης. Κατατάχθηκα στον ελληνικό στρατό για να τιμώ και να προστατεύω την Ελλάδα. Κατατάχθηκα στον στρατό για τιμήσω ακόμη την μνήμη του νεκρού πια πατέρα μου που την υπηρέτησε κι αυτός ως αλεξιπτωτιστής. Μεγάλωσα με τις σκληρές αναμνήσεις του παππού μου που πολέμησε στον Β Παγκόσμιο πόλεμο. Τιμώ και σέβομαι τους ανωτέρους μου και τον στρατό, όμως περισσότερο και πάνω απο όλα τιμώ και σέβομαι την πατρίδα μου και αυτούς που έπεσαν στις μάχες για να μπορούμε σήμερα να είμαστε ελεύθεροι”.

Ως μία Οργάνωση που εκπροσωπεί τους Μακεδόνες των ΗΠΑ με τεράστια ευαισθησία πάνω στο εθνικό μας θέμα και έχοντας συνδιοργανώσει, συγχρηματοδοτήσει και συμμετάσχει στα μεγαλειώδη Συλλαλητήρια για την Μακεδονία, στα οποία συμμετείχαν πατριώτες που ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο σε αριθμό, και επειδή γνωρίζουμε πως  είστε και εσείς Μακεδόνας και έχετε ευαισθησία καθώς παραβρεθήκατε στα Συλλαλητήρια για την Μακεδονία, ζητούμε απαντήσεις για τα κάτωθι: Υπήρξε πράγματι εντολή του Υπουργείου προς τους Αξιωματικούς να ζητήσουν από τους παρελαύνοντες να μην φωνάξουν πατριωτικά συνθήματα για την Μακεδονία ή έπραξαν αυτοβούλως; Αν ναι, ποιοι έδωσαν την εντολή; Γνωρίζει η Ηγεσία του Υπουργείου κάτι επί τούτου; Συμφωνείτε με τις ποινές που έπεσαν σε στρατιώτες που το μόνο που έπραξαν ήταν να φωνάξουν υπέρ της πατρίδας μας όπως γινονταν τα προηγούμενα χρόνια; Ποια είναι η θέση σας κ. Υπουργέ για τα περιστατικά αυτά; Σχετίζονται οι απαγορεύσεις αυτές με το απαραδεκτο και επιζήμιο Προσύμφωνο των Πρεσπών; Η Παμμακεδονική Ενωση Αμερικής εδώ και 75 χρόνια κάνει αγώνες για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας ενάντια στην προπαγάνδα των Σκοπιανών και θα συνεχίσουμε να αγωνιούμε και να αγωνιζόμαστε για την πατρίδα μας. Εξάλλου καμία υπογραφή της οποιαδήποτε Κυβέρνησης  ή πολιτικού δεν μπορεί να είναι πάνω από το δίκαιο της ιστορίας και να ξεγράψει το αίμα των ηρώων  μας που έπεσαν στα ιερά χώματα της Μακεδονίας μας. Μία κακή όπως την αποκαλείτε συμφωνία δεν την τηρούμε, την καταργούμε! »

Διαβάστε ολόκληρο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Δημήτρη Σταυρόπουλου στην εφημερίδα Παρασκήνιο 

Στο επίλεκτο και ένδοξο Σώμα των Καταδρομέων, ο πατριωτισμός, ο ενθουσιασμός, η πίστη στα εθνικά δίκαια, η φιλοπατρία, το φρόνημα και η δύναμη της ψυχής απέναντι στην παραχάραξη της ιστορίας αντί να επιβραβεύονται και να γίνονται παράδειγμα προς μίμηση… τιμωρούνται!

Το πρωτοφανές στρατιωτικό γεγονός που συνέβη στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη αποκαλύπτει το «Π», με πρωταγωνιστές και θύματα απλούς στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού οι οποίοι τιμωρήθηκαν αυστηρά, επειδή υπέπεσαν στο… βαρύ παράπτωμα να τραγουδήσουν το εμβατήριο «Μακεδονία Ξακουστή», ενώ παρήλαυναν μπροστά στον λαό της συμπρωτεύουσας.

Εις βάρος τους διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση, τιμωρήθηκαν ήδη με 20μερη φυλάκιση, και ένας από τους καταδρομείς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σκληρή ποινή, υπέβαλε ήδη την παραίτησή του από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η υπόθεση,παρά το γεγονός ότι κρατήθηκε μυστική, έχει προκαλέσει αναταραχή στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, όπου ο αρχηγός αντιστράτηγος Καμπάς και οι επιτελάρχες του ασχολούνται με αυτήν, προσπαθώντας να βρουν τόπους να εκτονώσουν την κατάσταση.

Όλοι με μια φωνή για τη Μακεδονία

Ένα από τα τμήματα που πήραν μέρος στην παρέλαση ήταν και κείνο της 4ης Μοίρας Καταδρομών που εδρεύει στη Ρεντίνα.

Σε άψογο σχηματισμό, γυαλισμένοι και με το κεφάλι ψηλά πέρασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων και απέδωσαν συγκινημένοι τιμές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στηστρατιωτικήηγεσία.Όλοινέαπαιδιά με φλόγα και ορμή στην ψυχή και στην καρδιά…

Λίγα μέτρα πιο κάτω και ενώ είχαν απομακρυνθεί από τους επισήμους, ο δεκανέας Νικόλαος Γεωργαντάς άρχισε να τραγουδά τους πρώτους στίχους του εμβατηρίου. Αμέσως –χωρίς να έχουν συνεννοηθεί– τον ακολούθησαν όλοι οι συνάδελφοί του και όλος ο σχηματισμός που αποτελείται από 50 άτομα τραγούδησε το ιστορικό «Μακεδονία Ξακουστή»,με τον κόσμο να τους επευφημεί και να τους χειροκρότει.

Με ανάρτησή του στο f/b ο δεκανέας αναφέρει: «Σήμερα 28η Οκτωβρίου 2019, εγώ ο δεκανέας Νικόλαος Γεωργαντάς, που υπηρετώ στις Ειδικές Δυνάμεις στη Δ΄ Μοίρα Καταδρομών, στην παρέλαση που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη αναφώνησα δυνατά το “Μακεδονία Ξακουστή”, υπακούοντας στην ελληνική μου συνείδηση που δεν ανέχτηκε όχι μόνον την παράδοση του ονόματος “Μακεδονία” αλλά και τον εξαναγκασμό μου ως στρατιώτη να υπογράψω ότι δεν θα φωνάξω ούτε εγώ ούτε και οι υπόλοιποι στρατιώτες κάποιο σύνθημα στη διάρκεια της παρελάσεως. Οφείλω να πω, δε, ότι έπραξα αυτοβούλως και όχι με εντολή κάποιου προσώπου ή οργάνωσης. Κατατάχθηκα στον Ελληνικό Στρατό για να τιμώ και να προστατεύω την Ελλάδα. Κατατάχθηκα στον Στρατό για τιμήσω ακόμητη μνήμη του νεκρού πια πατέρα μου, που την υπηρέτησε κι αυτός ως αλεξιπτωτιστής. Μεγάλωσα με τις σκληρές αναμνήσεις του παππού μου που πολέμησε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τιμώ και σέβομαι τους ανωτέρους μου και τον Στρατό, όμως περισσότερο και πάνω από όλα τιμώ και σέβομαι την πατρίδα μου και αυτούς που έπεσαν στις μάχες για να μπορούμε σήμερα να είμαστε ελεύθεροι».

Οι ποινές και οι απειλές

Μετά την παρέλαση λίγο πιο κάτω από τον Λευκό Πύργο κοντά, στο 3ο Σώμα Στρατού, οι καταδρομείς μπήκαν στα λεωφορεία για να επιστρέψουν στο στρατόπεδο. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ο επικεφαλής ανώτερος αξιωματικός (σ.σ. το όνομα και βαθμός του είναι στη διάθεση της εφημερίδας) άρχισε να μοιράζει… απειλές και ποινές!

Λίγο αργότερα ένας δεύτερος καταδρομέας ανάρτησε στο f/b τα εξής:

«Χρόνια πολλά Ελλάδα, χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες. Σήμερα είχα την τιμή να παρελάσω στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης σαν περήφανος Έλληνας Μακεδόνας και Καταδρομέας, τιμώντας έτσι τους προγόνους μου που πολέμησαν για εμένα και την ελευθερία μου. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης ο συνάδελφός μου Νίκος Γεωργαντάς έδωσε το σύνθημα “Μακεδονία Ξακουστή”, με αποτέλεσμά στο τέλος της παρέλασης να μας περιμένουν ήδη οι ποινές για το έγκλημα που κάναμε!

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι, όσες ποινές και αν μας ρίξουν, δεν θα σταματήσουμε ποτέ να φωνάζουμε το αυτονόητο ότι η Μακεδονία ήταν είναι και θα είναι ελληνική!».

Στη Ρεντίνα άρχισαν αμέσως οι ανακρίσεις και ζητήθηκε απ’όλους να πουν ποιοι τραγούδησαν το εμβατήριο. Αμέσως βγήκαν μπροστά επτά από το τμήμα που παρέλασε. Ένας λοχίας, τέσσερις υπαξιωματικοί τριετούς υποχρεωτικής θητείας και τρεις στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους. Άμεσα έπεσαν οι πρώτες «καμπάνες» με φυλάκιση 20 ημερών, στέρηση εξόδου και διενέργεια ΕΔΕ.

Μόλις ανακοινώθηκαν οι ποινές, ο λοχίας υπέβαλε την παραίτησή του από τον Στρατό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το άδικο της τιμωρίας.

Όταν ολοκληρωθεί η ένορκη διοικητική εξέταση, δεν αποκλείεται να υπάρξει αυστηρότερη αντιμετώπιση για την ανυπακοή εκείνων που παρέβησαν τις διαταγές να μην τραγουδήσουν το εμβατήριο της Μακεδονίας.

Το εμβατήριο και η ιστορία του

Η «Μακεδονία Ξακουστή» είναι τίτλος πατριωτικού τραγουδιού για τη Μακεδονία που ακούγεται σε εορτές και εθνικές επετείους και καθιερώθηκε ως ύμνος της Μακεδονίας.

Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο χορός εντάχθηκε στον κατάλογο των ελληνικών εθνικών χορών, διδασκόταν σε σχολεία πολλών περιοχών της Ελλάδας και συνδέθηκε με εορτασμούς εθνικών επετείων. Δεν υπάρχουν λεπτομερείς πληροφορίες για το πώς έγινε μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος. Απουσιάζει η αναφορά σε αυτό στους «Ελληνικούς Χορούς» του χοροδιδασκάλου Χαράλαμπου Σακελλαρίου, βιβλίου του 1940 που χρησιμοποιήθηκε από το Λύκειο Ελληνίδων, τις Γυμναστικές Ακαδημίες και άλλους φορείς. Στην ελληνική εθνική ιδεολογία, το τραγούδι έχει γίνει σύμβολο της τοπικής ελληνικής μακεδονικής ταυτότητας, εξυμνώντας μία άχρονη ελληνική Μακεδονία, συνδέοντας τη σύγχρονη ελληνική Μακεδονία με το βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Από την εποχή του Μακεδονικού χρησιμοποιείται συχνά ως εμβατήριο σε στρατιωτικές παρελάσεις ανά την Ελλάδα. Η «Μακεδονία Ξακουστή»τραγουδιέται σε εθνικές επετείους κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα συνήθως πριν από τον ελληνικό εθνικό ύμνο. Υπάρχει επίσης και μια σκωπτική παραλλαγή των στίχων, όχι ιδιαίτερα γνωστή, που θυμίζει τραγούδια που έσωσε η Δόμνα Σαμίου.

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa