Κόσμος

Σήμερα η τηλεδιάσκεψη για την άρση των ελέγχων στα σύνορα των χωρών της ΕΕ – «Η κατάλληλη στιγμή είναι το τέλος Ιουνίου»

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη του Συμβούλιου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με στόχο να πραγματοποιηθεί μια συμφωνία για την άρση των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία και στους συνοριακούς ελέγχους.

Αποφασισμένη να συμβάλει στην επίτευξη συμφωνίας εμφανίστηκε λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση των υπουργών και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, η οποία σε συνέντευξη της στο Εuronews, τάχθηκε υπέρ της άρσης όλων των περιορισμών στα εσωτερικά σύνορα που είχαν ληφθεί στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου.

«Είμαστε πολύ κοντά στη φάση που θα πρέπει να άρουμε τους περιορισμούς και αυτό θα προτείνω σήμερα στο Συμβούλιο. Νομίζω ότι η κατάλληλη στιγμή για αυτό είναι το τέλος Ιουνίου», ανέφερε η Σουηδέζα επίτροπος.

Διαφωνίες μεταξύ των κρατών

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες παρά τη διάθεση συνεργασίας που υπάρχει, έχουν δημιουργηθεί τριβές μεταξύ των κρατών-μελών γιατί η άρση της απαγόρευσης δεν έχει γίνει για το σύνολο της ΕΕ. Υπάρχουν εσωτερικά χερσαία σύνορα μεταξύ γειτονικών χωρών, όπως της Ισπανίας με την Πορτογαλία και την Γαλλία, αλλά και σε άλλες χώρες, όπου οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εξακολουθούν να ισχύουν.

Τέλος, στη σημερινή συνεδρίαση τα κράτη-μέλη θα συζητήσουν επίσης για πόσο χρονικό διάστημα θα εξακολουθούν να ισχύουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί της ΕΕ ως προς την είσοδο υπηκόων τρίτων χωρών καθώς και για τα κριτήρια και τα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν όταν αρχίσουν να αίρονται οι περιορισμοί αυτοί.

Πηγή: DW

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

   

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa