Συνεντεύξεις

Σίμος Κεδίκογλου στο «Π»: Η Εύβοια είναι ο σημαντικότερος λόγος που είμαι στην πολιτική

Ο Σίμος Κεδίκογλου είναι ένας τζέντλεμαν της πολιτικής. Η γκρίζα κόμη του, το πάντα προσεγμένο ντύσιμό του, ο προσφιλής του χαρακτήρας, η απλότητά του και η ευγενής συμπεριφορά του είναι στοιχεία που δικαιολογημένα τον κατατάσσουν στους πιο γοητευτικούς άντρες του ελληνικού Κοινοβουλίου. Συναντήσαμε τον βουλευτή Ευβοίας και αναπληρωτή τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας στο εστιατόριο «Στροφή», με θέα στην Ακρόπολη, ένα από τα πιο αγαπημένα του σημεία στην Αθήνα, στο οποίο επιλέγει να χαλαρώνει.

%ce%ba%ce%b5%ce%b4%ce%af%ce%ba%ce%bf%ce%b3%ce%bb%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%ae%ce%bd%ce%b9%ce%bf-2

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, με σπουδές στη Μόσχα και στο Παρίσι, έχει υπηρετήσει εγκαρδίως τη δημοσιογραφία μέχρι το 2004, όταν και τον κέρδισε η πολιτική. Από τότε έως σήμερα εκλέγεται αδιάλειπτα βουλευτής. Κι αυτό, γιατί η στήριξη των ανθρώπων της Εύβοιας, και όχι μόνο, τροφοδοτείται από την αγάπη που δίνει συνεχώς στους συνανθρώπους του. Γίναμε μάρτυρες ενός περιστατικού όπου τηλεφώνησε σε έναν από τους καλύτερους καρδιοχειρουργούς της Ελλάδας για να αναλάβει έναν πάμπτωχο συγχωριανό του με σοβαρό καρδιακό πρόβλημα. «Αυτό έχω κερδίσει από την πολιτική όλα αυτά τα χρόνια… το χαμόγελο των ανθρώπων που γεμίζει την ψυχή μου με φως…» μου λέει, πίνει μια γουλιά κρασί και ανάβει τσιγάρο.

Πόσο δύσκολο ήταν να χαράξεις τον δικό σου δρόμο στην πολιτική πρεσβεύοντας τα «πιστεύω» της ΝΔ, ενώ είσαι γιος ενός ισχυρού άντρα και πρωταρχικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, του Βασίλη Κεδίκογλου;

Ο πατέρας μου πίστευε στον σοσιαλισμό. Εγώ είμαι φύσει και θέσει κεντρώος φιλελεύθερος. Ανέπτυξα τη δική μου προσωπικότητα. Σήμερα πια, από τις εξελίξεις που έχει δει, πιστεύω ότι οι ιδέες μας συμπίπτουν. Ο πατέρας μου μού παρέδωσε ένα καθαρό, κρυστάλλινο όνομα. Λιγότερο όμως από το 20% του κόσμου μου ήταν πρώην ψηφοφόροι του. Με αγκάλιασαν και με στήριξαν οι Νεοδημοκράτες. Υπήρξαν πολλοί που μου είπαν «ξέρεις πόσα χρόνια λέγαμε, να είχαμε έναν Κεδίκογλου στη ΝΔ;». Στη συνέχεια ήταν πιο εύκολο, γιατί τα πρόσωπα που έχουν συνέπεια κάνουν τη διαφορά. Όταν είσαι σε μία παράταξη, την υπηρετείς πιστά. Το εγώ δεν πρέπει να μπαίνει πάνω από το εμείς.

Πήρες τη σωστή απόφαση όταν ανακοίνωσες το κλείσιμο της ΕΡΤ, ακολουθώντας τη γραμμή της ΝΔ;

Είναι η κλασική περίπτωση σωστής ιδέας που υλοποιήθηκε με λάθος τρόπο. Η ΕΡΤ έπρεπε να κλείσει και να ανοίξει ξανά, γιατί είχε καταστατικές δυσλειτουργίες που έκαναν αδύνατη την αναδιάρθρωσή της εν λειτουργία. Για παράδειγμα, δεν μπορούσες να αλλάξεις τη νομική υπηρεσία που ήταν υπεύθυνη για πολλές περίεργες υποθέσεις, όπως το σκάνδαλο με τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ποδοσφαιρικών αγώνων. Το «μαύρο»,όμως, έπεσε λόγω των συνδικαλιστών που έκαναν την κατάληψη. Αν δεν είχε γίνει η κατάληψη του Ραδιομεγάρου, την άλλη μέρα θα μετέδιδε ξανά η δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ στοίχιζε 300 εκατομμύρια τον χρόνο και η ΝΕΡΙΤ, που δημιουργήθηκε στη συνέχεια, στοίχιζε 100 εκατομμύρια τον χρόνο. Εξοικονομήσαμε 200 εκατ. σε μία περίοδο που γίνονταν περικοπές συντάξεων για 30 εκατ. Ο προϋπολογισμός της πρέπει να είναι ανάλογος των συνθηκών της χώρας. Η σημερινή ΕΡΤ δικαιώνει την τότε απόφαση.

%ce%ba%ce%b5%ce%b4%ce%af%ce%ba%ce%bf%ce%b3%ce%bb%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%ae%ce%bd%ce%b9%ce%bf-1

Η διαγραφή από την ΕΣΗΕΑ;

Αποτελεί «μνημείο»σταλινιστικής νοοτροπίας. Με διέγραψαν γιατί λειτούργησα ως υπουργός κι όχι ως δημοσιογράφος. Ήταν μία εκδικητική απόφαση, αφού είναι το μόνο σωματείο που, όταν σε διαγράψουν, χάνεις την ιατροφαρμακευτική σου περίθαλψη και τα συνταξιοδοτικά σου δικαιώματα. Μία απόφαση που έχει καταδικαστεί από τα δικαστήρια. Έχω κερδίσει την αγωγή μου σε πρώτο βαθμό.

Υπήρξες συνεργάτης του CNN;

Ξεκίνησα από την «Καθημερινή». Έκανα ραδιόφωνο, δελτία ειδήσεων στην τηλεόραση της ΕΡΤ και ήμουν ο νεότερος κεντρικός παρουσιαστής στην ιστορία της. Η εφημερίδα είναι η οικογένεια, η τηλεόραση είναι η πλούσια σύζυγος και το ραδιόφωνο είναι η τρυφερή ερωμένη. Στο CNN ήμουν τρία χρόνια συνεργάτης εκ μέρους της ΕΡΤ. Μετά μου πρότειναν να πάω εκεί. Ήταν μεγάλο σχολείο. Το CNN είναι η «Φεράρι» της δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις αυτήν τη μηχανή να μπαίνει σε κίνηση. Όταν έγινε η δολοφονία του Γιτζάκ Ράμπιν, σε τρία λεπτά ήμασταν στον αέρα με ανταποκριτές από όλο τον κόσμο.

Η φοιτητική σου ζωή ήταν κατά κύριο λόγο στη Μόσχα. Διατηρείς ακόμη στενές σχέσεις με τη Ρωσία;

Είναι σημαντικό εφόδιό μου το ότι έχω ζήσει στη Σοβιετική Ένωση, σε μια χώρα που δεν υπάρχει πια. Είναι μια εμπειρία που με σφράγισε και μου άλλαξε τις πολιτικές πεποιθήσεις μου, γιατί έζησα τον υπαρκτό σοσιαλισμό. Το έφερε η τύχη έτσι ώστε η Ρωσία έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή μου και γι’ αυτό διατηρώ στενές σχέσεις. Το ξεκίνημά μου στη δημοσιογραφία συνέπεσε με την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ και ήμουν ο μόνος ρωσόφωνος δημοσιογράφος στην «Καθημερινή» τότε, έτσι βρέθηκα τόσο νεαρός να παίρνω συνεντεύξεις από τον Γκορμπατσόφ και τον Γέλτσιν. Αλλά και στην πολιτική, συνεχώς προσπαθώ για την ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων. Η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν συμπληρωματικές οικονομίες. Μπορούμε να έχουμε αμοιβαία επωφελέστερες συνεργασίες.

Γυμνάζεσαι;

Θα το ήθελα, αλλά δεν προλαβαίνω. Απολαμβάνω να περπατώ στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου αντικρίζοντας την Ακρόπολη. Κάποια  Σαββατοκύριακα στη Εύβοια πηγαίνω για τρέξιμο χαζεύοντας το βουνό ή τη θάλασσα, αλλά όταν συναντήσω κόσμο, καταλήγουμε σε «τσιπουροδρομίες».

%ce%ba%ce%b5%ce%b4%ce%af%ce%ba%ce%bf%ce%b3%ce%bb%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%ae%ce%bd%ce%b9%ce%bf-2

Η Εύβοια είναι η μεγάλη σου αγάπη;

Η Εύβοια είναι ο σημαντικότερος λόγος που είμαι στην πολιτική. Πιστεύω πολύ στον τόπο μου, στις δυνατότητές του, μια και έχει πάρα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Έχει πανέμορφο περιβάλλον, πλούσιο υπέδαφος, γόνιμη γη, παραγωγικούς ανθρώπους. Γίνεται δουλειά. Καταφέραμε να βρεθεί επενδυτής να ανοίξει ξανά ένα εργοστάσιο στη Χαλκίδα, τα μεταλλεία στο Μαντούδι σιγά-σιγά ξαναδουλεύουν, ο τουρισμός αναπτύσσεται.

Πώς ένας βουλευτής μπορεί να είναι αποτελεσματικός για τον τόπο του;

Ο σημερινός ρόλος ενός βουλευτή, πέρα από τα βασικά θεσμικά του καθήκοντα, είναι ότι πρέπει να είναι και «πλασιέ» του τόπου του. Πρέπει να φροντίζει να βγάζει λεφτά ο τόπος του. Να προωθεί τα αγαθά του τόπου του, να προσελκύει επενδύσεις, να ενισχύει τον τουρισμό. Η λέξη-κλειδί για όλη την Ελλάδα είναι «εξωστρέφεια».

Τι λάθος πιστεύεις ότι έχουμε κάνει οι Έλληνες;

Το μεγαλύτερο λάθος που κάναμε ως λαός είναι που ψηφίσαμε ΣΥΡΙΖΑ.

Τον ελεύθερο χρόνο σου τι προτιμάς να κάνεις;

Είναι περιορισμένος και πολύτιμος. Πάω καμιά σύντομη εκδρομή να ηρεμήσω λίγο, αγαπώ να βγαίνω με καλούς φίλους και διαβάζω.

Έχουμε ελπίδες να σε δούμε να διασκεδάζεις στα μπουζούκια;

Το θεωρώ αδύνατο. Αν έρθουν οι BlackSabbath στην Αθήνα, θα με βρείτε εκεί. Ακούω ροκ μουσική και χορεύω σπανίως.

Διαβάζεις κάποιο βιβλίο αυτή την περίοδο;

Ξαναδιαβάζω το «Μηδέν και το Άπειρο», του Άρθουρ Καίσλερ, για να καταλάβω τον τρόπο που σκέφτονται οι κυβερνώντες μας.

«Μυρίζει» εκλογές η χώρα;

Ο κ.Τσίπρας διαψεύδει το ενδεχόμενο εκλογών. Ό,τι έχει πει ο κ.Τσίπρας διαψεύδεται, άρα μάλλον θα έχουμε εκλογές. Στη Νέα Δημοκρατία είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την τύχη της χώρας, φέρνοντας θετικά αποτελέσματα.

Συμμετείχες στην εκπομπή της Ρούλας Κορομηλά κάποιο διάστημα;

Είχα μία ενότητα με συνεντεύξεις. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία. Η Ρούλα ήταν το νούμερο ένα, είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος κι έχω τα καλύτερα αισθήματα για εκείνη. Είναι καλό πότε-πότε να δοκιμάζεις τι άλλο μπορείς να κάνεις.

Εκείνη την εποχή παντρεύτηκες με την Τζίνα Αλιμόνου. Γιατί ήταν τόσο σύντομος αυτός ο γάμος;

Δεν ήταν για να είμαστε μαζί. Είχαμε διαφορετικές πορείες. Ήμασταν κι οι δύο πολύ νέοι. Ο γάμος μου με την Τζίνα ήταν αθόρυβος, όπως και το διαζύγιό μας. Την έζησα κι αυτή την εμπειρία.

Σκέφτεσαι να ξαναπαντρευτείς;

Ποτέ μη λες ποτέ. Θέλω να κάνω παιδιά. Η έννοια της οικογένειας είναι πολύ σημαντική για μένα, φτάνει να υπάρξει η κατάλληλη συγκυρία. Συν τω χρόνω βέβαια, όλο και δυσκολεύει.

Έχεις κάποια σχέση αυτή την περίοδο;

Είμαι ελεύθερος και ουχί πολιορκημένος.

Κατά καιρούς έχεις απασχολήσει αρκετές φορές με την προσωπική σου ζωή.

Δεν το χω επιδιώξει. Πολλοί ψάχνουν, φαίνεται, γυναίκα να με παντρέψουν, αλλά προφανώς δεν κάνουν καλή δουλειά. Η μάνα μου, η αδερφή μου και κάποιες καλές φίλες είναι τα σταθερά θηλυκά στη ζωή μου.

Έχω μάθει ότι ήσουν μηχανόβιος…

Μελετηρός και άτακτος ως παιδί, ανήσυχος ως έφηβος. Ήμουν ο μόνος μηχανόβιος στο Βαρβάκειο Σχολείο. Η πρώτη μου μηχανή ήταν έναSuzuki Pe175. Έκανα και motocross. Είχα τρέλα με τις μηχανές. Οι κοπέλες τότε μου έκαναν σκηνές ζήλειας ότι αγαπάω τη μοτοσικλέτα μου πιο πολύ από αυτές.

%ce%ba%ce%b5%ce%b4%ce%af%ce%ba%ce%bf%ce%b3%ce%bb%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%ae%ce%bd%ce%b9%ce%bf-1

Της Navina Χρύσας Σαραντοπούλου 

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε με την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο 

 

 

 

 

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER