Υγεία

Σας πέφτουν αντικείμενα από τα χέρια;  Το άγνωστο σύνδρομο που μπορεί να σας ταλαιπωρεί!

Τα κυριότερα συμπτώματα του είναι μούδιασμα στην περιοχή της παλάμης (περιοχή αντίχειρα  μέσου , παράμεσου δακτύλων),πιθανόν πόνος, και πτώση αντικειμένων από τα χέρια των ασθενών.

Πρόκειται για ένα από τα πιο συχνά σύνδρομα παγίδευσης νεύρου είναι και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Αφορά το μέσο νεύρο και την παγίδευση του σε μία δομή που καλείται εγκάρσιος σύνδεσμος του καρπού.

Όπως εξηγεί ο Ορθοπεδικός Χειρούργος Παναγιώτης Καλαντζής το σύνδρομο εξελίσσεται σε τρία στάδια:

  •  Στο πρώτο στάδιο το μούδιασμα είναι κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνήθως ξυπνάει τον ασθενή ο οποίος τινάζει τα χέρια του για να ξεμουδιάσει.
  •  Στο δεύτερο στάδιο το μούδιασμα παραμένει και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  •  Στο τρίτο στάδιο το μούδιασμα εξαφανίζεται. Η εξαφάνιση των συμπτωμάτων δεν σημαίνει ότι το νεύρο θεραπεύτηκε μάλλον σημαίνει ότι το νεύρο ατρόφησε.

«Δεδομένου ότι το μέσο νεύρο -στο επίπεδο που παγιδεύεται- λειτουργεί κυρίως ως αισθητικό νεύρο η πτώση των αντικειμένων από τα χέρια των ασθενών δεν οφείλεται στην αδυναμία τους να τα κρατήσουν αλλά  στη μειωμένη ικανότητα τους να καταλάβουν πόση δύναμη χρειάζεται για να μπορέσουν να τα σταθεροποιήσουν στα χέρια τους το αποτέλεσμα είναι να  βάζουν λιγότερη δύναμη από αυτή που απαιτείται και το αντικείμενο να πέφτει» σημειώνει.

Όπως υπογραμμίζει ο κ.Καλαντζής η θεραπεία του συνδρόμου εξαρτάται από το στάδιο που βρίσκεται και εξηγεί ποιες μέθοδοι έχουν δοκιμαστεί.

  • Ακινητοποίηση πηχεοκαρπικής άρθρωσης
  • Χορήγηση φαρμάκων είτε από το στόμα είτε με έγχυση  στην περιοχή της βλάβης με ποικίλα αποτελέσματα
  • Χειρουργείο στο οποίο γίνεται διατομή του εγκάρσιου συνδέσμου και αποσυμπίεση του μέσου νεύρου

«Γενικά η αποσυμπίεση του μέσου νεύρου έχει τα καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα όσον αφορά την επαναφορά της αισθητικότητας στην παλάμη. Ως χειρουργείο είναι σχετικά απλό , γίνεται συχνά με τοπική αναισθησία ,χωρίς να αποκλείεται και η συμμετοχή αναισθησιολόγου,ενώ  η περίοδος αποκατάστασης είναι σύντομη, Ο ασθενής δύναται να χρησιμοποιεί το χέρι του σύντομα σε δραστηριότητες την καθημερινότητας» τονίζει ο Ορθοπεδικός Χειρούργος.

«Η αποθεραπεία του νεύρου εξαρτάται από το βαθμό συμπίεσης του (κάτι που πιθανολογούμε από το στάδιο της νόσου και βλέπουμε από την εικόνα του ίδιου του νεύρου όταν το απελευθερώνουμε) και το χρόνο που αυτό είναι παγιδευμένο, ήτοι ο χρόνος που μεσολαβεί από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι να αποφασίσει ο ασθενής να επισκεφτεί τον ειδικό» εξηγεί.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER 


Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa