Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Σενάρια εκλογών μέσα στο 2020

Έξι μήνες μετά τις εθνικές εκλογές και τον θρίαμβο της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη και ενώ ο πρωθυπουργός από την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον έστειλε το συμβολικό μήνυμα ότι το κλείσιμο των γραφείων του Ταμείου στην Αθήνα «σηματοδοτεί και το τέλος της κρίσης στην Ελλάδα», είναι δυνατόν να συζητάμε για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

Παρότι «στην Ελλάδα ζούμε», και το αίτημα για εκ νέου προσφυγή σε εκλογές διατυπώνεται από την εκάστοτε αντιπολίτευση ουσιαστικά από την… επομένη της εκλογικής αναμέτρησης, τώρα τα πράγματα έχουν μια ιδιαιτερότητα. Κι αυτό, γιατί το σενάριο για πρόωρες εκλογές εντός του 2020 μπορεί να διακινείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά πώς υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά συζητείται πλέον και στο Μαξίμου.

Ο λόγος; Να «καεί» ο νόμος της απλής αναλογικής, που έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τη… Χρυσή Αυγή.

Βέβαια, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έχει αποκλείσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να «εξουδετερώσει» την απλή αναλογική στο τέλος της τετραετίας. Μίλησε όμως και για διπλές εκλογές, αφού δεν υπάρχουν τώρα οι 200 ψήφοι για άμεση κατάργηση της «απλής». Αλλά ενώ είναι αναμενόμενο ο πρωθυπουργός να μιλά για εξάντληση της τετραετίας, έχει έναν πολύ καλό λόγο να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Και αυτός δεν είναι άλλος από την απλή αναλογική, η οποία για τη ΝΔ (και όχι μόνο) οδηγεί σε ακυβερνησία και αποτελεί μία απειλή αστάθειας που αιωρείται πάνω από το πολιτικό σύστημα.

O πρωθυπουργός, στη συνάντησή του με τους πολιτικούς αρχηγούς, συζήτησε (και) το θέμα του εκλογικού νόμου και επιδίωξε συναίνεση για την αλλαγή του, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας επέμεινε στις θέσεις του, ποντάροντας ουσιαστικά σε δύο μετεκλογικά σενάρια. Το πρώτο είναι αυτό του σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα, μέσα από μία ετερόκλητη συνεργασία όλων των άλλων.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa