Κόσμος Σε πρώτο πλάνο

Σε ακυβερνησία η Γερμανία – Όλα τα σενάρια και οι φόβοι

Σε ναυάγιο των διερευνητικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «Τζαμάικα» οδήγησε η απόφαση του κόμματος Ελεύθερων Δημοκρατών να αποχωρήσει από τη διαδικασία, πυροδοτώντας πολιτική κρίση στη Γερμανία.

Η εξέλιξη φέρνει τη Γερμανία μπροστά σε δύο επιλογές χωρίς προηγούμενο στη μεταπολεμική εποχή: είτε η Χριστιανική Ένωση θα σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Πράσινους, είτε ο πρόεδρος θα προκηρύξει νέες, πρόωρες εκλογές αφού τα κόμματα δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, εταίρος στην απερχόμενη κυβέρνηση της Μέρκελ, που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, απέκλεισαν το ενδεχόμενο επανάληψης του σχηματισμού μεγάλου συνασπισμού μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές.

Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία ενδέχεται να έχει επιπτώσεις και σε πολλά ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, από τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη ως την πολιτική της Ε.Ε. έναντι της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Πολλοί ανησυχούν παράλληλα πως αν προκηρυχθούν νέες εκλογές, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία θα καταλάβει ποσοστό ακόμη υψηλότερο από το σχεδόν 13% που απέσπασε τον Σεπτέμβριο.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa