Πολιτική

Σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη ο Δένδιας -Πρωτοβουλία για την κατάπαυση του πυρός

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Ελλάδας για την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστινίους μεταβαίνει σήμερα, Τρίτη, σε Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη, Ιορδανία και Αίγυπτο  .

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είναι ο πρώτος ΥΠΕΞ κράτους-μέλους της ΕΕ που μεταβαίνει στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη από την έναρξη της κρίσης. Κατά την επίσκεψή του, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’, στις 11:00 το πρωί της Τρίτης, με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και στις 13:45 με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Ιμπραχίμ Στάγεχ, και όχι με τον υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι, όπως αρχικά ανακοινώθηκε, λόγω έκτακτης αλλαγής του προγράμματος του τελευταίου, ενώ στις 18:45 θα έχει συνάντηση με τον Ιορδανό ΥΠΕΞ.

Συμμετοχή και στην τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ
Ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει και στη συνεδρίαση, στις 15.00 (ώρα Ελλάδας), μέσω τηλεδιάσκεψης, που θα έχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Στο τραπέζι των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών θα τεθεί «η κλιμάκωση της βίας στην Γάζα, γύρω από την Γάζα, το Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη για να συζητηθεί πώς μπορεί καλύτερα η ΕΕ να συνδράμει έτσι ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση των εντάσεων και να σταματήσει η τρέχουσα βία», όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο.

Παράλληλα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε υπογραμμίσει ότι «η ΕΕ συμμετέχει ενεργά στις διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της βίας».

Επιπροσθέτως, την περασμένη εβδομάδα ο Ζοζέπ Μπορέλ είχε επαφές με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι, ενώ αντάλλαξε απόψεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφάντι και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως έχει τονίσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος, «η προτεραιότητα και το μήνυμα της ΕΕ σε αυτό το πλαίσιο παραμένουν σαφή: η βία πρέπει να σταματήσει τώρα».

Η συνέντευξη Τύπου αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, περίπου στις 16.30.

Στήριξη Δένδια από τον ΥΠΕΞ της Κροατίας
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΥΠΕΞ της Κροατίας, Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν, είχε χθες ο Νίκος Δένδιας. Κατά την επικοινωνία, ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία να μεταβεί σήμερα στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη ο Ελληνας υπουργός προκειμένου να έχει συναντήσεις με τις αντιμαχόμενες πλευρές και πολιτικούς ηγέτες της περιοχής

Η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και υπέρμαχος της προώθησης της ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, είναι ενεργή στα διπλωματικά τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

 

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER