Πολιτική

Σε ρυθμούς πανδημίας η Βουλή – Μειώνονται οι συνεδρίες και κλείνουν γραφεία

Στιγμιότυπο από τη Βουλή

Σε ρυθμούς καραντίνας εισάγεται εκ νέου η Βουλή, καθώς, όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων, μειώνεται ο αριθμός των συνεδριάσεων, των παρευρισκόμενων στις αίθουσες βουλευτών, ενώ κλείνουν μέχρι και τις 28 του μήνα τα γραφεία (επί των οδών Βουλής, Μητροπόλεως και Σέκερη).

Αναλυτικότερα, από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές θα λειτουργούν κατά προτεραιότητα οι Διαρκείς για την επεξεργασία των υπό ψήφιση νομοσχεδίων (οι Ειδικές μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις).

Επίσης, στην επεξεργασία των νομοσχεδίων στις επιτροπές θα παρίστανται 12 βουλευτές και οι υπόλοιποι θα συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ κάθε βδομάδα θα εισάγονται προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια ως και δύο νομοσχέδια. Ο δε αριθμός των διά ζώσης συμμετεχόντων θα περιοριστεί σε 18 (6 εισηγητές/ειδικούς αγορητές, 6 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και ένας ακόμα κύκλος 6 ομιλητών), ενώ θα αυξηθεί ο αριθμός των εξ αποστάσεως συμμετεχόντων στους 36, μέσω Webex.
Στις συζητήσεις πάντως σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ο μέγιστος αριθμός των παρισταμένων βουλευτών θα ανέρχεται αυστηρά στους 50 (26 από τη ΝΔ, 14 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 4 από το ΚΙΝΑΛ και από 2 για τους υπόλοιπους).

Οι μεγάλες αλλαγές έρχονται στη διοικητική οργάνωση της Βουλής, καθώς προσωρινώς σταματά η λειτουργία των γραφείων των βουλευτών, ενώ στο Μέγαρο μειώνεται στο ελάχιστο δυνατό η προσέλευση των συνεργατών, με απαγόρευση εισόδου στους εξωτερικούς επισκέπτες.

Σε ό,τι αφορά τη διά ζώσης εργασία των υπαλλήλων, αυτή περιορίζεται δραστικά κατά 70%, καθώς θα λειτουργούν μόνον αυτές που είναι απαραίτητες για την εξυπηρέτηση του κοινοβουλευτικού έργου.

Παράλληλα, η Βουλή θα αποστείλει επιστολή σε εκείνα τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας που βρίσκονται σε περιοχή αυξημένης επικινδυνότητας, με την προτροπή να μη δέχονται πολίτες στα γραφεία τους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η αντιπολίτευση ήγειρε αντιρρήσεις, διαφωνώντας με τον αριθμό των νομοσχεδίων (ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, τα θεώρησε πολλά), αλλά και στο «λουκέτο» που μπαίνει στα βουλευτικά γραφεία.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa