Αν κάτι κινείται στο άνυδρο πολιτικό τοπίο του Αυγούστου είναι, χωρίς αμφιβολία, η Κεντροαριστερά, μετά και την εκδήλωση της υποψηφιότητας του Γιώργου Καμίνη για την  ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά και η τοποθέτηση του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη μέσω άρθρου του στην ιστοσελίδα thecaller.gr, όπου υπεραμύνεται της πολιτικής παρακαταθήκης του Ανδρέα Παπανδρέου και τραβά διαχωριστικές γραμμές και από τη σημερινή ΝΔ.

Του Γιώργου Ευγενίδη

Φυσικά, ένα ερώτημα είναι κατά πόσο οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά αφορούν τη ΝΔ. Ομολογουμένως, όπως λέει και συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «Π», «η ΝΔ δεν ασχολείται με τις εσωκομματικές διαδικασίες σε άλλους πολιτικούς χώρους». Πλην όμως και με δεδομένο το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο, αλλά και την ύπαρξη του νέου εκλογικού νόμου (ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές) για την επαναφορά της απλής αναλογικής, οι εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες για το στενό επιτελείο της οδού Πειραιώς, το οποίο παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις διεργασίες.

«Προτεραιότητα η διεύρυνση»

Οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, πάντως, σε καμία περίπτωση δεν αλλάζουν τον σαφή στόχο της ΝΔ περί διεύρυνσης και της κυριαρχίας στο πολιτικό σκηνικό, με ιδιαίτερη αναφορά στον χώρο του πολιτικού κέντρου. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με σειρά επιλογών, κινήσεων και τοποθετήσεών του, έχει δείξει ότι επιθυμεί το πολιτικό μήνυμα της ΝΔ να είναι πέρα από τα στενά της όρια και να αποτελέσει προσκλητήριο για ψηφοφόρους που μέχρι πρότινος δεν ανήκαν στον κομματικό πυρήνα της οδού Πειραιώς.

«Προτεραιότητα για εμάς είναι η διεύρυνση. Μας ενδιαφέρει να κερδίζουμε καθημερινά την εμπιστοσύνη περισσότερων πολιτών από όποιο κόμμα και αν προέρχονται ή έχουν ψηφίσει στο παρελθόν», αναφέρει το «Π» «γαλάζια» πηγή με γνώση της στρατηγικής προσέγγισης της ΝΔ στις εξελίξεις στον κεντροαριστερό πολιτικό χώρο. Είναι σαφές, συνεπώς, ότι πρωτίστως η ΝΔ ενδιαφέρεται για τα του οίκου της και για τη διαμόρφωση των καλύτερων δυνατών όρων για την επίτευξη του πολυπόθητου στόχου της αυτοδυναμίας, ο οποίος, με βάση την ανάλυση των ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων που κάνουν στην οδό Πειραιώς, δεν χαρακτηρίζεται ως… απατηλό όνειρο.

Μετεκλογικές συνεργασίες

Όπως και να έχει, όμως, το γεγονός ότι στελέχη της ΝΔ δεν σχολιάζουν τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά δεν σημαίνει κιόλας ότι τροποποιείται η επιδίωξη για μετεκλογικές συνεργασίες, οι οποίες σαφώς και περιλαμβάνουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ή όπως αλλιώς μπορεί να λέγεται το νέο σχήμα, αν τελεσφορήσουν οι διαδικασίες σχηματισμού του. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, πολλάκις έχει απευθύνει προσκλητήριο και προς ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις για τη διαμόρφωση ενός πολιτικού μετώπου απέναντι στο λαϊκισμό, προσκλητήριο που σε κάθε περίπτωση περιλαμβάνει και την Κεντροαριστερά, σε όποια πιθανή έκφανσή της.

Επίσης, το προσκλητήριο ισχύει ανεξάρτητα και από το ποιος θα ηγείται του νέου σχήματος, αν και είναι σαφές πως, με τη σειρά τους, τα στελέχη που διεκδικούν την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την επόμενη μέρα, για τις μετεκλογικές συνεργασίες και ούτω καθ’ εξής. Φυσικά, όλη αυτή η συζήτηση είναι και κάπως πρώιμη, όπως επισημαίνει πολύπειρο πολιτικό στέλεχος στο «Π», με δεδομένο ότι δεν είναι ακόμα σαφείς οι όροι διεξαγωγής των εκλογών και, οπωσδήποτε, είναι ακόμα άδηλος ο συσχετισμός δυνάμεων που θα προκύψει από μια εκλογική αναμέτρηση.

Το «καλό προηγούμενο της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ», όπως το έθετε στο «Π» πρώην υπουργός της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, πάντως αποτελεί οδηγό και για νέες μετεκλογικές συνεργασίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, έχει περιλάβει στελέχη με

προέλευση από το μεταρρυθμιστικό κέντρο και τις παρυφές της Κεντροαριστεράς, όπως οι καθηγητές Θεόδωρος Πελαγίδης και Γιώργος Γεραπετρίτης, στην «Επιτροπή Σοφών» που επιβλέπει την κατάρτιση του «γαλάζιου» προγράμματος, ενώ σε τομείς προγράμματος

έχουν βρεθεί επίσης αρκετά στελέχη που προέρχονται από αριστερότερα της ΝΔ. Υπό αυτό το πρίσμα και με το βλέμμα στο μέλλον, δεν πρέπει να εκπλήσσουν οι χαμηλοί τόνοι που επιλέγει η ΝΔ σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, αλλά και η αποφυγή ανοίγματος μετώπου μετά την παρέμβαση Λαλιώτη.

Η «σφήνα» Λαλιώτη

Η παρέμβαση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, πάντως, δεν πέρασε απαρατήρητη από τα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ, όπως άλλωστε και η πρωτοσέλιδη αναπαραγωγή της από τη φιλοκυβερνητική «Εφημερίδα των Συντακτών». Πάντως, επιτελικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποσυνέδεαν τις απόψεις Λαλιώτη από την κεντρική γραμμή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά και ευρύτερων δυνάμεων του προοδευτικού κέντρου, με στελέχη των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πολλές περιπτώσεις έχει απευθείας ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας.

Σύμφωνα, πάντως, με πολύπειρη «γαλάζια» πηγή, ο κ. Λαλιώτης, ο οποίος σημειωτέον έχει τακτική παρουσία στο γραφείο του στη Χαριλάου Τρικούπη, εμφανίζεται να κινείται στον άξονα της στήριξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διαμορφωθεί ένας νέος προοδευτικός πόλος, σκέψη την οποία τόσο η Φώφη Γεννηματά, όσο και άλλα κεντρικά στελέχη της ΔΗΣΥ απορρίπτουν διαρρήδην. Υπό αυτό το πρίσμα, η παρέμβασή του έχει τη σημασία της, αλλά δεν εκφράζει κεντρικά τις επιλογές της ΔΗΣΥ, κάτι που έχει σημασία, με το βλέμμα στο πολιτικό μέλλον και τις ενδεχόμενες κυβερνητικές συμπράξεις.

Καμίνης, Φώφη ή άλλος;

Πάντως, το ποιο πρόσωπο θα αναδειχθεί στην ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει σημασία για δύο βασικά πολιτικά στοιχεία: τις μετακινήσεις ψηφοφόρων, αλλά και τις προοπτικές μετεκλογικής συμπόρευσης. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, είναι σαφές ότι άλλα πολιτικά χαρακτηριστικά συγκεντρώνει ο Γιώργος Καμίνης, άλλα η Φώφη Γεννηματά και άλλα έτερα πρόσωπα που θα εκδηλώσουν τις προθέσεις τους το αμέσως επόμενο διάστημα. Για παράδειγμα, ένα ερώτημα είναι, αν η τυχόν ανάδειξη του Γιώργου Καμίνη μπορεί να ανακόψει το ρεύμα κεντρώων και κεντροαριστερών ψηφοφόρων που βλέπουν θετικά την προοπτική της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και δεν ενθουσιάζονται με τη στάση της Φώφης Γεννηματά να τηρεί ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ την ίδια ώρα.

Φυσικά, το ίδιο ερώτημα ισχύει και από την αντίστροφη, αν δηλαδή η τυχόν επικράτηση της κας Γεννηματά μπορεί να απελευθερώσει αυτές τις μάζες. Και, συμπερασματικά, το κάθε πρόσωπο βλέπει διαφορετικά τις προοπτικές μετεκλογικής συνεργασίας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο στις 12/08

 

Σχολιάστε ...