Κόσμος

Σκηνές του ισπανικού εμφύλιου: Η Εθνοφυλακή εισέβαλε σε υπουργεία στην Καταλονία – Συγκεντρώσεις εναντίον της Μαδρίτης (LIVE)

Την μεγαλύτερη κρίση στην σύγχρονη ιστορία της φαίνεται ότι ζει η Ισπανία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Μαδρίτης θα διατάξει την εθνοφυλακή να εισβάλει στο υπουργεία οικονομικών και εξωτερικών υποθέσεων στην Καταλονία, με σκοπό να εμποδίσει τη διενέργεια του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία που είναι προγραμματισμένο για την 1η Οκτωβρίου.

Οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για κατάργηση στην πράξη της αυτονομίας της περιοχής και κάλεσαν τους πολίτες να αντιδράσουν. Ήδη έξω από το υπουργείο οικονομικών της Καταλονίας βρίσκεται σε εξέλιξη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την εξέλιξη της συγκέντρωσης

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης της  εθνοφυλακής συνελήφθη το δεξί χέρι του αντιπροέδρου της Καταλονίας. Τη σύλληψη του Γιοσέπ Μαρία Τζόβε, γενικού γραμματέα της αντιπροεδρίας, επιβεβαίωσε πηγή του συμβουλίου των Οικονομικών της καταλανικής κυβέρνησης.

Είχε προηγηθεί η επίσημη ανακοίνωση από τον ισπανό υπουργό Οικονομίας Κριστόβαλ Μοντόρο με αποδέκτη την καταλανική κυβέρνηση, σχετικά με την εφαρμογή του Νόμου για τη Δημοσιονομική Σταθερότητα, που περιλαμβάνει την εκχώρηση του ελέγχου των δημοσίων οικονομικών της βορειοανατολικής αυτόνομης περιοχής στην κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Άνδρες της Εθνοφυλακής, εισήλθαν το πρωί της Τετάρτης στην έδρα του συμβουλίου Οικονομικών, αλλά και στο κτήριο του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, κατ’ εφαρμογή των μέτρων που έχει δρομολογήσει η Μαδρίτη για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Η απόφαση για έλεγχο των δαπανών της Καταλονίας από την Μαδρίτη αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός και κατά συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου, ο Μοντόρο καλείτο  να εξηγήσει την αναγκαιότητα της κίνησης αυτής, που μολονότι δεν είναι τόσο ακραία όσο το επίφοβο προς επίκληση Άρθρο 155 του Συντάγματος, που αφαιρεί την αυτοδυναμία από τις επαρχίες, το αποτέλεσμα της ισχύος της προσομοιάζει σε αυτό.
Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι καλείται να αποφασίσει  αν θα επιστρατεύσει την τοπική αστυνομία (Mossos d’ Esquadra) για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και εάν θα θέσει σε εφαρμογή το έσχατο μέτρο του Αρθρου 155.
Ήδη η ισπανική κυβέρνηση, η εισαγγελία και τα άλλα σώματα της αστυνομίας και της εθνοφυλακής, κατηγορούν τους Mossos για απροθυμία των 17.000 στελεχών τους να συνεργαστούν στις επιχειρήσεις για την κατάσχεση προεκλογικού υλικού και την παρεμπόδιση εκδηλώσεων υπέρ της ψήφου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Από την πλευρά του, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι υποστήριξε από του βήματος του Κοινοβουλίου τα μέτρα που λαμβάνει.
«Δεν υπάρχει κανένα δημοκρατικό κράτος σε όλον τον κόσμο που να αποδέχεται αυτά που μεθοδεύουν αυτοί οι άνθρωποι: τους είχαμε προειδοποιήσει, γνώριζαν πως το δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεί διότι καταστρέφει την εθνική κυριαρχία και το δικαίωμα που έχουν όλοι οι Ισπανοί να αποφασίσουν για το πώς θέλουν να είναι η χώρα τους», δήλωσε ο Ραχόι στο περιθώριο της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης για τον κυβερνητικό έλεγχο.
Ο Ραχόι είχε ένα θερμό επεισόδιο με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του καταλανικού κόμματος ERC, που κάλεσε τον πρωθυπουργό «να πάρει τα βρωμόχερά του» από τους θεσμούς της αυτόνομης περιοχής.

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa