Μαρς Σε πρώτο πλάνο

«Σκιές» στις αποστρατείες σε Στρατό Ξηράς και Πολεμικό Ναυτικό

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και πικρόχολα σχόλια από απόστρατους πλέον αξιωματικούς, προκάλεσαν οι φετινές κρίσεις στα τρία Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κρίσεις με πολλές «σκιές», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο «Π» άτομα που γνωρίζουν εκ των έσω τις ισορροπίες στο Στράτευμα.

Οι φετινές κρίσεις σημαδεύτηκαν από… μπαράζ «καρατομήσεων» ανώτατων αξιωματικών, κυρίως στον Στρατό Ξηράς και στο Πολεμικό Ναυτικό. Είναι χαρακτηριστικό πως το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, στη δεύτερη συνεδρίασή του, της Τρίτης 29 Ιανουαρίου, αποφάσισε να αποστρατεύσει δέκα υποστρατήγους στον Στρατό Ξηράς και τέσσερις υποναυάρχους στο Πολεμικό Ναυτικό.

Χαρακτηριστική του κλίματος ήταν η αντίδραση του μέχρι πρότινος αρχηγού Στόλου, αντιναυάρχου Ιωάννη Παυλόπουλου, ο οποίος έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook: «Αγαπημένοι μου φίλοι, πριν από λίγο έλαβα ένα τηλεφώνημα ότι με αποστράτευσαν… Είναι τιμή μου γιατί έγινε τη συγκεκριμένη στιγμή, δεδομένων των γεωπολιτικών εξελίξεων σε εσωτερικό και το εξωτερικό! Υπερήφανος. Είναι τιμή που με αποστράτευσε αυτή η κυβέρνηση και αυτό το ΣΑΓΕ! Δείτε τη σύνθεση και θα καταλάβετε».

Κομματικά κριτήρια στις κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων καταγγέλλει και η Νέα Δημοκρατία, με τον αρμόδιο τομεάρχη, Βασίλη Κικίλια, να καταθέτει σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη. Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Κικίλιας, στις πρόσφατες κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

  • Αποστρατεύτηκαν ικανότατα και άξια στελέχη, η εμπειρία των οποίων είναι απαραίτητη στις σημερινές γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές εξελίξεις, που υφίστανται στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος της χώρας μας.
  • Τα κριτήρια επιλογής δεν ήταν αμιγώς αξιοκρατικά και σύμφωνα με τη στρατιωτική δεοντολογία, αλλά υπερίσχυσαν τα αντίστοιχα κομματικά κριτήρια και η ανάδειξη των ημετέρων στελεχών που «αποδέχονται» τις πολιτικές θέσεις της κυβέρνησης, ειδικά στα εθνικά θέματα, όπως π.χ. η πρόσφατη Συμφωνία των Πρεσπών.
  • Διαφαίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τη συνέχεια των κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, με κομματικά χαρακτηριστικά και ανέλιξη των «ημετέρων» στελεχών, διαδικασία η οποία θεωρούμε ότι είναι πολύ επικίνδυνη στην ομαλή λειτουργία των ΕΔ.
  • Δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη η δήλωσή σας για υπερκομματική προσέγγιση στην εκτέλεση των καθηκόντων σας, ως υπουργού Εθνικής Άμυνας, αλλά προτιμήσατε την άσκησή τους σύμφωνα με τις πολιτικές επιλογές της «αριστερής» κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Με… αδιαθεσία ο νέος Α/ΓΕΣ

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι νέος αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, μέσα σε διάστημα μικρότερο των 72 ωρών παρουσίασε δύο φορές συμπτώματα έντονης αδιαθεσίας. Η πρώτη ήταν την περασμένη Παρασκευή, λίγες ώρες μετά την επιλογή του από το ΚΥΣΕΑ για τη θέση του Α/ΓΕΣ. Ο αντιστράτηγος Καμπάς ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου διαπιστώθηκε πως υπέστη καρδιολογικό επεισόδιο.

Σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Στρατού σημείωσε ότι «μετά από μία άνευ ουσίας και σοβαρότητας αδιαθεσία, εξήλθε από το Νοσοκομείο και ήδη από σήμερα το πρωί έχει αναλάβει τα υπηρεσιακά του καθήκοντα».

Το πρωί της περασμένης Δευτέρας, ο νέος Α/ΓΕΣ, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής του νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, παρουσίασε ξανά συμπτώματα έντονης αδιαθεσίας. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, αισθάνθηκε μια αδιαθεσία και αποχώρησε από τον χώρο της τελετής, αλλά μετά από λίγη ώρα επέστρεψε κανονικά στη θέση του.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa