Οικονομία

Σοκ μεταρρυθμίσεων για να απογειωθεί το ΑΕΠ

Έως το τέλος του έτους η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διαμορφώσει το βασικό πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα αποτελέσει τον καταλύτη για την προσέλκυση επενδύσεων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν ακόμη κερδίσει τις εκλογές είχε καταφέρει σε επίπεδο προσδοκιών να φέρει τα… κάτω πάνω!

Τον Ιούνιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ διαμορφώθηκε στις 105,3 μονάδες που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2008! Δηλαδή, μιλάμε για τον μήνα όπου είχε εξαγγελθεί η προσφυγή σε εκλογές και άρχισε να τιμολογείται η προεξόφληση πολιτικής αλλαγής με αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, σε πολλούς από τους επιμέρους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας καταγράφονται ιστορικά ρεκόρ. Οι επιχειρήσεις προεξοφλούν την επιστροφή στην κανονικότητα, κατά τρόπο πανηγυρικό αλλά και ιστορικό. Τον ίδιο μήνα επέστρεψαν στις τράπεζες καταθέσεις ύψους 1,766 δισ. ευρώ από ιδιώτες, κάτι που αποτελεί ρεκόρ μετά το καλοκαίρι του 2013, ενώ σημειώθηκε καθαρή ροή χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις κατά 1,052 δισ ευρώ. Επιπλέον, από την επομένη των Ευρωεκλογών ξεκίνησε μια εντυπωσιακή φθίνουσα πορεία των επιτοκίων των ελληνικών κρατικών τίτλων λόγω προεξόφλησης της πολιτικής αλλαγής. Ταυτόχρονα, το δεκαετές ομόλογο αναφοράς υποχώρησε εντυπωσιακά προς το 2%, ενώ παρέμενε “κολλημένο” επί μήνες στην περιοχή του 3,30%-3,50%, Μέσα σε αυτά να προσθέσουμε την κατάργηση της θέσης του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ομάδα των δανειστών, καθώς η Ελλάδα μπαίνει κανονικά στο ευρωπαϊκό εξάμηνο, ενώ πρέπει να αξιολογήσουμε ως ιδιαιτέρως εντυπωσιακή την κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποδεσμεύσει 113 τόνους χρυσού, αξίας €1 δισ. που είχε “κατασχέσει” επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!

Η κυβέρνηση μέσα σε ελάχιστες ημέρες έδειξε ότι λειτουργεί ως ομάδα δράσης σε ακραίες συνθήκες προσομοίωσης. Έφερε τα πρώτα νομοσχέδια για το επιτελικό κράτος και τη μείωση των φόρων και έπεται συνέχεια. Σε κάποιους φαίνεται ότι δεν αρέσει η επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς είχαν συμβιβαστεί με τη δική τους… ανώμαλη πραγματικότητα. Η νέα κανονικότητα επιβάλλει άμεσες και ρηξικέλευθες αποφάσεις ώστε να προκληθεί ένας “τσουνάμι” επενδύσεων. Η εντυπωσιακή ανάκαμψη του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος αποτελεί το υπ΄ αριθμόν ένα στοίχημα για τη χώρα. Η μείωση της φορολογίας, η πάταξη των γραφειοκρατικών εμποδίων και η οργάνωση ενός σύγχρονου μοντέλου διοίκησης αποτελούν τα εργαλεία για να πάμε παραπέρα.

Το ΑΕΠ αποτελεί τον κρίσιμο δείκτη ο οποίος επηρεάζει το έλλειμμα, τις δαπάνες, το κατά κεφαλήν εισόδημα, τις δαπάνες για το ασφαλιστικό και όλο το βασικό πλέγμα των δεικτών ανταγωνιστικότητας μιας οικονομίας. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει πολλαπλές μάχες. Η πρώτη μάχη είναι με τον χρόνο που δεν είναι σύμμαχος μας. Τα πάντα πρέπει να διεκπεραιωθούν με την ταχύτητα του… φωτός! Η δεύτερη μάχη πρέπει να δοθεί με τα “καρκινώματα” του παρελθόντος και τους υπερασπιστές τους. Η τρίτη μάχη αφορά στην καθημερινότητα του πολίτη. Η τέταρτη συνδέεται με την επίτευξη του απόλυτου βαθμού αποτελεσματικότητας και η πέμπτη αφορά στον “κακό” εαυτό κατά την άσκηση της εξουσίας. Εφόσον σε όλα τα παραπάνω, οι μάχες είναι νικηφόρες, τότε το θετικό σοκ για το ΑΕΠ μέσα από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων θα είναι χειροπιαστό.

 

  του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa