Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

«Σοσιαλδημοκρατικοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ με… καθαρό μυαλό

Φώτης Σιούμπουρας

Το συνέδριο του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD, που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο και στο οποίο εκλήθη και μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, μας έδωσε αφορμή να δούμε ξεκάθαρα κάποια πράγματα, που μας αφορούν ιδιαίτερα.

Κατ’ αρχήν, όπως αναγνωρίσθηκε από τους περισσότερους ομιλητές, η εικόνα στην Ευρώπη σήμερα είναι διπλά ανησυχητική. Από τη μια υπάρχει σαφής άνοδος των πάσης φύσεως ακραίων δυνάμεων (ήδη κυβερνούν στην Ιταλία, στην Αυστρία, στην Ουγγαρία) και, από την άλλη, υποχωρούν οι παραδοσιακές δυνάμεις, όπως των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία, που διαμόρφωσαν τη μεταπολεμική Ευρώπη, αυτές δηλαδή που έχουν πιστωθεί το παραδοσιακό κοινωνικό μοντέλο.

Αν όμως η άνοδος των ακροδεξιών μπορεί να εξηγηθεί από την ξενοφοβία λόγω του μεταναστευτικού, η εξήγηση αυτή δεν ισχύει για την καταβαράθρωση των Σοσιαλδημοκρατών, ιδιαίτερα στη Γερμανία. Οι αιτίες είναι άλλες, οικονομικές και κοινωνικές. Η ανεργία και η επισφαλής ή κακά αμειβόμενη εργασία έχουν πάρει τη θέση της άλλοτε σταθερής και καλά αμειβόμενης. Σε όλο και περισσότερες χώρες, οι πολίτες νιώθουν οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια. Οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να λύσουν τα προβλήματα και η πίεση των Βρυξελλών, υπό τη γερμανική καθοδήγηση, δημιουργεί αντιευρωπαϊκό κλίμα και φέρνει στην εξουσία λαϊκιστικά και ακραία κόμματα. «

Θύματα» αυτής της πολιτικής πέφτουν, πρωτίστως, οι κεντρώες και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις. Κι αυτό γιατί η δική τους διακυβέρνηση επιδείνωσε τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα ή συγκυβέρνησαν με δεξιά κόμματα, χωρίς να καταφέρουν να περάσουν το δικό τους στίγμα. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις, Πορτογαλίας και Ισπανίας, όπου τα εκεί σοσιαλιστικά κόμματα κατάφεραν να σχηματίσουν είτε αυτόνομες είτε κυβερνήσεις συνεργασίας με συγγενείς πολιτικές δυνάμεις.

Στη χώρα μας, αυτή η υποχώρηση των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων άρχισε εν μέσω της οικονομικής κρίσης και επιβεβαιώθηκε το 2015, με την άνοδο των «αντιμνημονιακών δυνάμεων» και τον σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τώρα, όμως, δεν φαίνεται καθόλου πιθανό οι εξελίξεις να οδηγήσουν σε άλλου είδους κυβερνήσεις, όπως αυτές στην Ιταλία ή στην Αυστρία. Το παραδοσιακό κόμμα της Δεξιάς, η ΝΔ, δείχνει αρκετά ισχυρό και το ακραίο, εθνικιστικό μόρφωμα παραμένει καθηλωμένο, αν όχι φυλλοροεί. Αλλά η στροφή προς ακραίες «λύσεις» εμφανίζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, κάτι που επισήμανε και ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), καλώντας όλους τους αριστερούς, σοσιαλδημοκράτες και πράσινους συντρόφους σε συνεργασία για την αντιμετώπιση του σχετικού κινδύνου.

Βέβαια, η φθίνουσα Σοσιαλδημοκρατία και ειδικότερα το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό SPD, προσπαθώντας να συνέλθει από την καθίζηση και στην προσπάθειά του να ανιχνεύσει μια νέα πορεία, κάλεσε και τον Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει στο συνέδριό του. Στο οποίο όμως (συνέδριο) ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού κατακεραύνωσε τον λαϊκισμό (sic) και προσπάθησε να αιτιολογήσει την «κωλοτούμπα», που έκανε τον Ιούλιο του 2015, όπως είπε, «με καθαρό μυαλό», παρουσιάστηκε με αλληλοαναιρούμενες απόψεις.

Τόσο εμφανείς μάλιστα (ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους για την αλληλεγγύη που έδειξαν στην Ελλάδα τόσα χρόνια, αυτούς που κάποτε ονόμαζε «κατακτητές» και ξεδίπλωσε την παλιά και«ψεκασμένη» ερμηνεία για τη δημιουργία του χρέους, αποδίδοντάς το όχι στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αλλά στην κλοπή πλούτου αγαθών από τους πολλούς και προς όφελος μιας ελίτ!), που προβλημάτισε.

Έκανε πολλούς να αναρωτηθούν αν έχει αλλάξει και πόσο «ο Τσίπρας του 2015», όπως θέλουν να τον εμφανίσουν διάφοροι υποστηρικτές του, ή υποδύεται τον «αλλαγμένο», προκειμένου να τύχει της αποδοχής και μη «αριστερών» ψηφοφόρων, αλλά και της ευμενούς διάθεσης των δανειστών, όπως διατείνονται οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Πάντως το «φλερτ» ήταν αμοιβαίο, καθώς εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί ανάγκες και σκοπιμότητες και των δύο πλευρών.

Βέβαια μπορεί η τακτική του κ. Τσίπρα να επικροτείται από τους Ευρωπαίους ομοϊδεάτες του, το θέμα όμως είναι πώς θα το δουν οι Έλληνες ψηφοφόροι. Αν, δηλαδή, θα δουν την απόπειρα «σοσιαλδημοκρατικοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ κάτι σαν «ανέκδοτο» (και θα την αποδοκιμάσουν) ή, αντιθέτως, θα τη θεωρήσουν ρεαλιστική μετακίνηση (και θα την επιβραβεύσουν).

Πάνω απ’ όλα όμως, οι Έλληνες ψηφοφόροι βλέπουν τα προβλήματά τους, την πραγματική βάση των οποίων οφείλει να κατανοούν (και να επιλύουν) οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και βεβαίως η πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση. Όλα τ’ άλλα, «φλερτ», σκοπιμότητες και «σοσιαλδημοκρατικοποιήσεις» αφορούν κυρίως αυτούς που κάνουν… κωλοτούμπες.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa